EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός φαίνεται να σχετίζεται με την άνοια, αλλά και η καταγωγή, και η κοινωνική ή οικονομική θέση έχουν την σημασία τους

7 Nov, 2022

Μελέτη από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανακάλυψε ότι πιθανόν σχετίζεται ο μεταβολισμός με κάποιες εγκεφαλικές παραμέτρους που αναφέρονται στην άνοια. Η άνοια δεν έχει ακόμη σαφή καταγεγραμμένη θεραπεία, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια νόσο που είναι πολύ διαδεδομένη στις μέρες μας.

Η έρευνα που αναφέρθηκε με τόσο ενδιαφέροντα τρόπο στην σχέση μεταξύ μεταβολισμού και της νόσου, προέρχεται από την Νότια Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Αυστραλιανό Κέντρο Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Η μελέτη αναφέρεται στην σύνδεση μεταβολισμού και κάποιων εγκεφαλικών παραμέτρων που σχετίζονται με την άνοια, γεγονός που δίνει νέα στοιχεία για την νόσο. Η μελέτη βασίστηκε στην έρευνα 26.239 ατόμων, στην περιοχή Biobank Η.Β.  Αυτό που αποτελεί βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα άτομα με ηπατικό στρες, φλεγμονή ή στρες νεφρών, το οποίο σχετίζεται με παχυσαρκία, παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Μάλιστα εξετάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ έξι διαφορετικών μεταβολικών προφίλ και 39 καρδιομεταβολικών δεικτών, με μετρήσεις όγκου του εγκεφάλου, εγκεφαλικών βλαβών και συσσώρευσης σιδήρου από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Τα αρνητικά προφίλ MRI με μικρότερους όγκους ιππόκαμπου και φαιάς ουσίας, υψηλότερα φορτία εγκεφαλικών βλαβών και υψηλότερη συσσώρευση σιδήρου ήταν πιο διαδεδομένα σε εκείνους με μεταβολικά προφίλ συνδεδεμένα με την παχυσαρκία.

Όπως ανέφερε η δρ. Amanda Lumsden, αυτή η μελέτη μας δίνει πολλές πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου τελικά. “Η άνοια είναι εξουθενωτική ασθένεια και επηρειάζει περισσότερους από 55 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως”, προσθέτει. “Η κατανόηση των μεταβολικών παραγόντων και των προφίλ που σχετίζονται με εγκεφαλικές αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την άνοια μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων παραγόντων κινδύνου για άνοια. Σε αυτή την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι τα ανεπιθύμητα μοτίβα νευροαπεικόνισης ήταν πιο διαδεδομένα μεταξύ των ατόμων που είχαν μεταβολικούς τύπους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης τον υψηλότερο Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (ο δείκτης για το πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα σας όταν ξεκουράζεται για να υποστηρίξει τις βασικές του λειτουργίες) αλλά περιέργως, αυτός ο δείκτης φαινόταν να συμβάλλει σε δυσμενείς εγκεφαλικούς δείκτες πέρα ​​από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας».

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια του UniSA, Elina Hyppönen, δήλωσε ότι η νέα αυτή μελέτη ανοίγει νέο δρόμο για να κατανοηθεί η υγεία του εγκεφάλου: “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα μεταβολικά προφίλ σχετίζονται με πτυχές της υγείας του εγκεφάλου. Βρήκαμε επίσης συσχετίσεις με πολλούς μεμονωμένους βιοδείκτες που μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τις διαδικασίες που οδηγούν στην άνοια”.

Παρ’ όλα αυτά, περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια δια στόματος Γιώργου Παξινού, του μεγάλου νευροεπιστήμονα, ο οποίος ξεκαθαρίζει κι αυτός το τοπίο σε συνέντευξή του στο Briefing News, αναφέροντας ότι η άνοια σχετίζεται τόσο με τον τόπο καταγωγής αλλά και με την κοινωνική – οικονομική θέση.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η άνοια, ο κος Παξινός απαντά:

Η νευροεπιστήμη δεν έχει βρει την ίαση, αλλά έχει βρει πώς να καθυστερήσει την εμφάνισή της. Αυτά που βοηθούν είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η κωπηλασία, το κολύμπι και το ποδήλατο. Δηλαδή η αεροβική άσκηση. Εμείς οι νευροεπιστήμονες χρωστάμε πολλά στους καρδιολόγους, διότι έδωσαν έμφαση στην αερόμπικ για την καρδιά και αυτό βοηθάει στον εγκέφαλο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως ο έλεγχος του διαβήτη, της χοληστερίνης, η διακοπή του καπνίσματος και της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, η καλή διατροφή, αλλά και οτιδήποτε πληγώνει το κεφάλι κυριολεκτικά. Οι πυγμάχοι, για παράδειγμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο, υπάρχει επιστημονική ονομασία για την άνοια των πυγμάχων (dementiapugilistica). Επίσης επιβαρυντικά λειτουργούν η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και οι ευρύτερες συνθήκες ζωής. Αν μια έγκυος εμφανίσει διαβήτη της κύησης, θα είναι σε θέση να τον ελέγξει, αν έχει οικονομική δυνατότητα και πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη. Πάντως, αν και ο κόσμος πιστεύει ότι στην εποχή μας υπάρχει αύξηση των περιστατικών άνοιας σε σχέση με παλαιότερα, δεν ισχύει. Απλά ζούμε πιο πολλά χρόνια. Με το γήρας συρρικνώνεται ο εγκέφαλος. Ενας στους 2 περίπου μετά την ηλικία των 85 είναι σε άνοια ή αρχές άνοιας”.

Ο Γιώργος Παξινός είναι καθηγητής Ιατρικών Επιστημών της Neuroscience Research Australia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. 

 

πηγή iatropedia.gr / breafingnews.gr

 

 

 

photo: https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This