EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Filibuster

Ο Μπάιντεν ζητά να σταματήσει το Filibuster εάν χρειαστεί για να περάσουν αλλαγές στους κανόνες ψηφοφορίας

12 Jan, 2022

Το filibuster είναι μια πολιτική διαδικασία κατά την οποία ένα ή περισσότερα μέλη ενός Κογκρέσου ή του Κοινοβουλίου συζητούν σχετικά με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο έτσι ώστε να καθυστερήσει η λήψη απόφασης σχετικά με την πρόταση ή να αποτραπεί εντελώς η λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε μια ομιλία στην Τζόρτζια την Τρίτη για να πιέσει για νομοθεσία που θα αλλάξει τους κανόνες για την ψηφοφορία στις αμερικανικές εκλογές και για να υποστηρίξει το τέλος του filibuster, εάν χρειαστεί να εγκριθούν τα νομοσχέδια για την ψηφοφορία.

«Η απειλή για τη δημοκρατία μας είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εγκρίνουμε αυτά τα νομοσχέδια για τα δικαιώματα ψήφου», είπε ο Μπάιντεν. «Κοντράρετε τους. Ψηφήστε. Αφήστε την πλειοψηφία να επικρατήσει, και αν αυτό το ελάχιστο μας μπλοκάρει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε τους κανόνες της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από το filibuster για αυτό».

Όπως ισχύουν τώρα οι κανόνες, θα απαιτηθεί υπερπλειονότητα 60 ψήφων για να προχωρήσει οποιοδήποτε από τα μέτρα.

Ένα νομοσχέδιο, που πήρε το όνομά του από τον βουλευτή της Τζόρτζια Τζον Λιούις, ο οποίος πέθανε το 2020, πέρασε από τη Βουλή σύμφωνα με τις γραμμές του κόμματος τον Αύγουστο και έκτοτε έχει καθυστερήσει στη Γερουσία. Αυτό το μέτρο θα απαιτούσε, μεταξύ άλλων, ομοσπονδιακή έγκριση για οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στους κανόνες τοπικής εκλογής.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, ο νόμος περί ελευθερίας της ψήφου, βρίσκεται επίσης στη Γερουσία. Θα επεκτείνει την αυτόματη εγγραφή και την αυθημερόν εγγραφή, καθώς και την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου και την πρόωρη ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδοκιμάσει τα νομοσχέδια ότι επιτρέπουν την ομοσπονδιακή υπέρβαση. Λένε επίσης ότι πολλές από τις διατάξεις της νομοθεσίας, όπως η κατάργηση των απαιτήσεων ταυτοποίησης ψηφοφόρων και η απαιτούμενη χρηματοδότηση για διαφημίσεις εκστρατειών, δεν είναι δημοφιλείς στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

«Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, θέλουν εκλογές που μόνο οι Δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν», δήλωσε ο γερουσιαστής Rick Scott (R-Fla.) σε μια κλήση με δημοσιογράφους και την Πρόεδρο της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής (RNC) Ronna McDaniel πριν από την ομιλία του Μπάιντεν.. «Έτσι, όπως παρακολουθούμε, πέρυσι, πέρασαν δύσκολα, οι Δημοκρατικοί, να περάσουν τη ριζοσπαστική ατζέντα τους, έτσι θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες».

Ο Σκοτ, ο ΜακΝτάνιελ και άλλοι κατηγορούν επίσης τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς για στεγνή αρπαγή εξουσίας, λέγοντας ότι ο τελικός στόχος δεν είναι να αυξηθούν τα δικαιώματα των ψηφοφόρων, αλλά να τερματιστεί το filibuster.

«Αυτός είναι ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη Γεωργία σήμερα», είπε ο ΜακΝτάνιελ στο τηλεφώνημα. «Αυτό είναι το σχέδιό του: να αλλάξει τους κανόνες της Γερουσίας, να ανατρέψει τη χώρα μας, να ανατρέψει 200 ​​χρόνια προηγούμενου στη Γερουσία για να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους και να αποκτήσει τη μεγαλύτερη εξουσία στην ιστορία».

Άλλοι στο ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν έχουν ταχθεί κατά του τερματισμού του filibuster.

«Χρειαζόμαστε κάποιες καλές αλλαγές κανόνων για να κάνουμε το μέρος να λειτουργεί καλύτερα, αλλά το να απαλλαγούμε από το filibuster δεν το κάνει να λειτουργεί καλύτερα», είπε ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ο Manchin έχει εκφραστεί κατά των διατάξεων του σχεδίου δαπανών του Μπάιντεν «Χτίστε ένα καλύτερο πλάνο», ένα άλλο μέτρο που οι Δημοκρατικοί μπορούν να περάσουν χωρίς καμία υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Η κομματική συζήτηση σχετικά με τους κανόνες ψηφοφορίας διαδραματίζεται επίσης σε κρατικό επίπεδο.

Από τις εκλογές του 2020, 19 πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους που προσθέτουν νέες απαιτήσεις ψηφοφόρων, όπως η ταυτότητα ψηφοφόρων, σύμφωνα με το προοδευτικό Κέντρο Δικαιοσύνης Brennan.

Την Τρίτη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτούς τους νόμους ως «Τζιμ Κρόου 2.0» και είπε «είναι στόχος του πρώην προέδρου [Τραμπ] και των συμμάχων του να στερήσουν το δικαίωμα του δικαιώματος οποιουδήποτε τους καταψηφίσει».

Εν τω μεταξύ, η πόλη της Νέας Υόρκης ψήφισε έναν νόμο τον Δεκέμβριο που σκοπεύει να δώσει σε μη Αμερικανούς πολίτες το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της. Ο McDaniel ανακοίνωσε αγωγή του RNC τη Δευτέρα που κατατέθηκε εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, του δημοτικού συμβουλίου και του εκλογικού του συμβουλίου αμφισβητώντας τον νέο νόμο της πόλης.

 

Photo: ABCNews

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This