EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
υβριδικός πόλεμος

Ο υβριδικός πόλεμος και η εκμετάλλευση της μετανάστευσης

18 May, 2023

Μια από τις μεγαλύτερες πλάνες που επικρατεί ακόμη είναι ότι η μετανάστευση αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρ. Ένωσης (ΕΕ). Οι Συνθήκες της ΕΕ, που αποτελούν τον υπέρτατο νόμο της,  καθιστούν την  μετανάστευση αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους.

Έτσι, κάποια κράτη της ΕΕ διαθέτουν πλαίσιο εισδοχής μεταναστών, ενώ άλλα όχι. Ωστόσο, υποχρεώσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απορρέουν από  Διεθνείς Συμβάσεις κι από τις Συνθήκες της ΕΕ για παροχή προστασίας/ασύλου σε όσους κινδυνεύουν λόγω πολέμων ή καταδιώκονται λόγω πεποιθήσεων.  Προς τούτο, η ΕΕ υπέδειξε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για παροχή ασύλου, χωρίς να προσαρμόζεται στις ιδιάζουσες συνθήκες ενός κράτους-μέλους, καθώς αυτό έχει ταυτοχρόνως αρμοδιότητα και ευθύνη για την δημόσια τάξη, ασφάλεια κι αυτοπροστασία του.

Επί τούτου, μια σύγκριση επιβάλλεται. Όταν το καθεστώς της Λευκορωσίας διοχέτευε παράνομα μεταναστευτικές ροές σε κράτη της ΕΕ, όπως στη  Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία,  τα κράτη-θύματα και οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν την κατάσταση ως μορφή υβριδικού πολέμου από την Λευκορωσία. Μεταξύ άλλων, η Λιθουανία είχε εφαρμόσει από το 2021 πλαίσιο απώθησης, που αργότερα θεσπίστηκε σε νομοθεσία επαναπροώθησης των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορά της. Τα κράτη της ΕΕ επικαλέστηκαν λόγους ασφάλειας, εμποδίζοντας την παράνομη είσοδο.

Εντούτοις, η Τουρκία ασκεί για χρόνια υβριδική επίθεση εις βάρος της Κύπρου εργαλειοποιώντας την παράνομη μετανάστευση για να διαβρώσει οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες, και πρωτίστως για να ανατρέψει την δημογραφία στις ελεύθερες περιοχές, το οποίο αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας βάσει του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά οι Κυπριακές Κυβερνήσεις μελετούσαν για χρόνια τη λήψη …  μέτρων. Πάντως, εν μέσω της οργανωμένης τουρκικής υβριδικής επίθεσης και της κατάχρησης των διάτρητων κανόνων της ΕΕ, αρκετοί άνθρωποι με επιτακτική ανάγκη προστασίας και ασύλου, καταπλακώνονται από τον ορυμαγδό της μεταναστευτικής παρανομίας, χωρίς οι διάφορες «ανθρωπιστικές» ΜΚΟ να ενδιαφέρονται. Δυστυχώς, στήθηκε μια βιομηχανία εκμετάλλευσης του πόνου με χρηματοδοτούμενο ανθρωπισμό, με διακινητές-εμπόρους ανθρώπων, με εκμεταλλευτές φτηνής εργασίας και με πολιτικούς μεσάζοντες, που έχουν «ειδικό» συμφέρον στη διατήρηση της άθλιας κατάστασης.

Οι αριθμοί της παράνομης μετανάστευσης στην περίπτωση της Κύπρου τρομάζουν.

Κι όμως η Κύπρος, ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για χρόνια θύμα της τουρκικής κατοχής και τώρα υβριδικής επίθεσης μέσω εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών, δικαιωματικά οφείλει να προσαρμόσει τους κανόνες στις ιδιάζουσες εγχώριες συνθήκες έναντι της τουρκικής βαναυσότητας που στοχεύει στην ανατροπή της δημογραφίας και στις ελεύθερες περιοχές. Άλλωστε, λόγω της παράνομης κατοχής, η προσαρμογή έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού: για κάθε παράνομη είσοδο από την Τουρκία στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου, να μην ισχύει ο κανόνας προστασίας ασύλου, με άμεση επίδραση στην πηγή της μετανάστευσης σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα π.χ. αντικατάσταση των χρηματικών επιδομάτων με είδος, επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων, επαναπροωθήσεις, αλλά πρωτίστως αποτελεσματικά μέτρα που αφορούν την πηγή των μεταναστευτικών ροών,  τα οποία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά αμέσως και με απτά αποτέλεσμα.

 

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο 

 

 

 Photo geralt  / https://pixabay.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This