EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Κωνσταντίνος Β' Γλύξμπουργκ

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ Γλύξμπουργκ

11 Jan, 2023

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’ Γλύξμπουργκ, ενώ νοσηλευόταν για σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετώπιζε. Τις τελευταίες ημέρες η νοσηλεία του γινόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικής κλινικής στην Αθήνα.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1940 με όλο το τυπικό που όριζε τους νέους πρίγκιππες στην τότε Ελλάδα: κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό, που ανακοίνωσαν την γέννησή του. Η ονομασία του ως βασιλέα της Ελλάδας έγινε στις 6 Μαρτίου 1964, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του, Παύλο Α΄, ο οποίος είχε πεθάνει εκείνη την ημέρα. Εν συνεχεία παντρεύτηκε την Άννα Μαρία, πριγκίππισσα της Δανίας, με την οποία έχει πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Μητέρα του ήταν η Φρειδερίκη Λουίζα, του Αννόβερο, ενώ ήταν αδελφός της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης.

Κατά την διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου, η οικογένεια του Κωνσταντίνου διέφυγε στην Αίγυπτο, και εν συνεχεία στην Νότια Αφρική όπου και έμεινε καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου. Επέστρεψε το 1946, όταν ο κίνδυνος του πολέμου είχε περάσει.

Άλλοι τίτλοι που έφερε ο Κωνσταντίνος, ήταν  “Δούκας της Σπάρτης”, όπως ονομάστηκε το 1955, ήταν επίσης αξιωματικός και των τριών δυνάμεων του στρατού, ενώ το 1959 ονομάστηκε και Αρχιπρόσκοπος. Το 1960 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιταλίας ως πηδαλιούχος του “Νηρεύς”, στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας, αποσπώντας το χρυσό μετάλλιο.

Οι δυσκολίες στον θρόνο ήρθαν όταν η Ένωση Κέντρου με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου και με ποσοστό 52,72% στάθηκε αντιμέτωπη.

Έρχονται τα Ιουλιανά το 1965, και ακολουθεί η χούντα του 1967. Το 1965 ο Κωνσταντίνος ζήτησε από τον Παπανδρέου να τιμωρηθούν οι συμμετέχοντες στο κίνημα “Ασπίδα”, στο στρατοδικείο, κάτι το οποίο γίνεται, αλλά γίνεται και η αφορμή  να ανοίξει το θέμα “Περικλής” παρασύροντας σε σειρά αξιώσεων τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου ζητά να αναλάβει το υπουργείο  Εθνικής Άμυνας. Η αξίωση δεν έγινε δεκτή, αντ’ αυτού ο Κωνσταντίνος προκαλεί την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ακολουθούν κυβερνήσεις Νόβα και Τσιριμώκου, που δεν έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ συνεχίζει η κυβέρνηση Στεφανόπουλου, που έμεινε στην θέση για λίγο περισσότερο από ένα έτος. Το 1966 έρχεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, και το 1967 (3 Απριλίου) ονομάζεται διορισμένος πρωθυπουργός ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, με σκοπό να φέρει την χώρα σε εκλογές. Λίγες μέρες μετά, προτάθηκε για την θέση του πρωθυπουργού ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στις 21 Απριλίου της ίδιας χρονιάς έγινε το πραξικόπημα της χούντας. Τον Δεκέμβριο, η οικογένεια του Κωνσταντίνου καταφεύγει στην Ιταλία και μετά στο Λονδίνο. Η κατάλυση της βασιλείας έγινε από την κυβέρνηση της χούντας την 1η Ιουνίου 1973, και ακολούθησε το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου.

Μετά την πτώση της χούντας το 1974 και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Β’ Γλύξμπουργκ και επισήμως ορίστηκε έκπτωτος (με ποσοστό 69,18%), και το πολίτευμα της Ελλάδας πλέον έγινε η προεδρευομένη Δημοκρατία.

Έκτοτε, η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν ο Φεβρουάριος του 1981, όταν έγινε η κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης.

Η περιουσία της οικογένειας (Τατόϊ, Μον Ρεπός Κέρκυρας και Πολυδένδρι Λάρισας) του δόθηκε με μορφή αποζημίωσης 13,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κωνσταντίνος δημιούργησε το ίδρυμα Άννα-Μαρία, για να διαθέσει την αποζημίωση σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το πρόβλημα της υγείας του εντάθηκε το 2009 όταν και υποβλήθηκε σε επέμβαση για την καρδιά του, ενώ το 2016 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η διαδικασία της κηδείας και ταφής του Κωνσταντίνου Β΄ Γλύξμπουργκ θα οριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας κο Γεραπετρίτη, και αναμένεται να γίνει στο Τατόϊ, εάν δεν ζητήσει κάτι διαφορετικό η οικογένειά του.

 

πηγή:

https://amna.gr 

https://protothema.gr 

https://kathimerini.gr 

https://neoskosmos.com 

photo https://amna.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This