EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τρεις βασικές συμβουλές για την υγεία κάθε γυναίκας

9 Mar, 2023

Η ζωή της γυναίκας ήταν και είναι πολυδιάστατη και γίνεται συνεχώς και πιο απαιτητική. Καθημερινά ανταποκρίνεται σε πολλούς ρόλους, καθώς είναι Γυναίκα, Μητέρα, Επαγγελματίας, Νοικοκυρά. Φροντίζει για όλους και τελευταίο αφήνει πάντα τον εαυτό της. Ωστόσο, η φροντίδα της οικογένειας και οι απαιτήσεις της εργασίας και της καθημερινότητας δε θα πρέπει να γίνονται εμπόδιο στη δική της φροντίδα.

 

Ας θεωρήσουμε τη σημερινή ημέρα (8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) ως μία ακόμα καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας και σε όλες τις γυναίκες ότι πρώτα από όλα για να φροντίσουμε αποτελεσματικά τους άλλους πρέπει οι ίδιες να είμαστε υγιείς και δυνατές. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ποια είναι τα βασικά βήματα φροντίδας και διατήρησης της υγείας μας.  

Τις απαντήσεις μας τις δίνει η Παθολόγος – Ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)*, τονίζοντας την ανάγκη να τηρούμε ένα ισορροπημένο lifestyle και να μην παραμελούμε το βασικό προσυμπτωματικό έλεγχο για την υγεία μας. Ενθαρρυντικό είναι, τέλος, το μήνυμα της κας Σαριδάκη πως αυτά που ανακαλύπτουμε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι συνήθως αντιμετωπίσιμα, επειδή ακριβώς έχουν βρεθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο και πως οι ογκολόγοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά πλέον στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας μας, με τη βοήθεια των εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία. 

  •        Ποιες είναι οι τρεις βασικές συμβουλές μπορούμε να δώσουμε στη γυναίκα σήμερα, που ζει σε έντονους ρυθμούς, προκειμένου να διαφυλάξει την καλύτερη υγεία της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα προκύψει;


«Είναι βασικό για τη σύγχρονη δραστήρια γυναίκα (όπως και για όλους) να εντάξει στην καθημερινότητά της ‘καλές συνήθειες’ όπως η καλή και ισορροπημένη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή, συγκεκριμένα, είναι η καλύτερη διατροφή που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Είναι σημαντική επίσης η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους αλλά και η τακτική άσκηση (αν είναι δυνατόν καθημερινά). Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα θα της επιτρέψει να διατηρεί το σώμα της σε καλή φυσική κατάσταση, που είναι σημαντική προϋπόθεση για την καλή της υγεία. Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για την υγεία όλων μας. Θα συμβουλεύαμε κάθε γυναίκα να μην το ξεκινήσει ή αν είναι ήδη καπνίστρια, να το διακόψει. Επίσης, να περιορίσει το αλκοόλ.

Φυσικά, ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για τις νεότερες γυναίκες (όπως και για τα αγόρια) με το εμβόλιο κατά του HPV για παράδειγμα, και τέλος, να μην εκτίθεται υπερβολικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτές είναι απλές, ‘καλές’ συνήθειες που, αν μία γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει, έχει κάνει ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα προς την καλή υγεία.

Παράλληλα με αυτά, υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις, που δε θα πρέπει να παραμελεί.
Η πρώτη είναι η μαστογραφία, που ίσως να πρέπει να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα μαστών, ανάλογα με τα ευρήματα. Αυτή είναι μία εξέταση που πλέον -για μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα- την καλύπτει το ‘πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά’ της πολιτείας. Το HPV DNA test ή το τεστ PAP είναι μία εξέταση βασική επίσης που προφυλάσσει τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για τις καπνίστριες, μία αξονική θώρακος χαμηλής δόσης μπορεί να βοηθήσει σε σχέση με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και όλες οι γυναίκες από τα 45 και πάνω, θα πρέπει να έχουν μία εξέταση κολονοσκόπησης ως εξέταση αναφοράς».

 

  •        Τι θα μπορούσαμε να πούμε στη γυναίκα που, μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, βρέθηκε κάτι ύποπτο ή κάποιο εύρημα που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί;

«Καταρχάς, συστήνουμε πάντα ψυχραιμία! Όλα, όταν βρίσκονται μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, είναι συνήθως διαχειρίσιμα, διότι έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα προς την έγκαιρη διάγνωση. Ακολούθως, θα έλεγα ότι πρέπει να αναζητήσει τον ειδικό, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ογκολόγος. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσει τον ογκολόγο ως κεντρικό γιατρό, ο οποίος θα την αναλάβει και θα την καθοδηγήσει στο διαγνωστικό και θεραπευτικό μονοπάτι. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχει η ασθενής μία καλή χημεία με τον/ την γιατρό της, που θα καταστρώσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο σε ό,τι αφορά στη θεραπεία της. Συνήθως, αυτά που ανακαλύπτουμε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι αντιμετωπίσιμα, επειδή ακριβώς έχουν βρεθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ογκολόγοι μπορούμε να προσφέρουμε πάρα πολλά πλέον στις γυναίκες (φυσικά, και στους άντρες, αλλά αναφερόμαστε στις γυναίκες λόγω της ημέρας), διότι η Τεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, η Φαρμακολογία και η Καινοτομία έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά φάρμακα στους ασθενείς μας με καρκίνο πλέον και συνεχώς έρχονται και περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα ότι δεν υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τα νέα, καινοτόμα φάρμακα έρχονται και στη χώρα μας, οι ασθενείς μπορούν να τα λάβουν και στις περισσότερες περιπτώσεις και μέσω του δημοσίου συστήματος ασφάλισης. Δεν υστερούμε. Έχουμε πάρα πολλά να δώσουμε στους ασθενείς μας.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This