EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
παραμονή στο Μεξικό

O πρόεδρος της Βουλής Τζόνσον καλεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επαναφέρει την πολιτική «παραμονή στο Μεξικό»

5 Jan, 2024

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής υποσχέθηκαν να επιβάλουν αλλαγές πολιτικής που θα τερματίσουν την ετήσια εισροή εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, παρακρατώντας τη βοήθεια σε συμμάχους των ΗΠΑ εάν χρειαστεί.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.) και περίπου 60 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής επισκέφτηκαν τη συνοριακή πόλη Eagle Pass στο δυτικό Τέξας, όπου οι τελωνειακοί υπάλληλοι κατέγραψαν πρόσφατα περισσότερες από 4.000 επαφές με παράνομους μετανάστες σε μία μόνο μέρα.

Η επίσκεψη εφιστά την προσοχή στο δυσλειτουργικό σύστημα μετανάστευσης της χώρας, το οποίο επέτρεψε σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα νότια σύνορα τα τελευταία τρία χρόνια.

Η εισροή έχει κατακλύσει τις παραμεθόριες πόλεις και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Και έχει γίνει ένα ζωτικό ζήτημα για τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, οι οποίοι επιμένουν να θεσπίσει η Γερουσία και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει σαρωτικές αλλαγές πολιτικής που θα σταματήσουν τη ροή έως και 12.000 ατόμων που εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε μέρα.

«Θα το χαρακτηρίζαμε τόσο τρομακτικό όσο και εξοργιστικό», είπε ο κ. Τζόνσον μετά την περιοδεία του στα σύνορα. «Οι κοινότητές μας έχουν κατακλυστεί. Έχουμε τοπικούς πόρους που περιορίζονται. Έχουμε θανατηφόρα φάρμακα που ξεχύνονται στη χώρα μας σε επίπεδα ρεκόρ. Και σε λιγότερο από τρία χρόνια που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του συνέβη αυτό, ότι έχουμε πάνω από 7 εκατομμύρια παράνομες συναντήσεις στα σύνορα».

Αιτία της Κρίσης

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ανταλλάξει κατηγορίες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση της ασφάλειας των συνόρων. Ο κ. Τζόνσον έριξε την ευθύνη για την κατάρρευση της ασφάλειας των συνόρων στον Πρόεδρο Μπάιντεν.

«Ήταν την πρώτη μέρα στην εξουσία που ο Πρόεδρος Μπάιντεν σταμάτησε την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα και τερμάτισε την πολιτική Παραμονή στο Μεξικό. Υπολογίστηκε… ότι εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει μόνο την πολιτική Παραμονή στο Μεξικό, θα μπορούσε να ανακόψει τη ροή κατά πάσα πιθανότητα κατά 70 τοις εκατό ή περισσότερο, αλλά αρνείται να το κάνει», είπε ο κ. Τζόνσον κατά τη διάρκεια Τύπου στις 3 Ιανουαρίου. «Και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα για την προστασία των συνόρων».

Ο κ. Τζόνσον κάλεσε τον πρόεδρο να λάβει άμεσα εκτελεστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της πολιτικής «catch and release» και είτε να υπάρχει απέλαση είτε κράτηση όσων περνούν παράνομα τα σύνορα, επαναφορά της πολιτικής Παραμονής στο Μεξικό που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και επανάληψη κατασκευή του συνοριακού τείχους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ορκιστεί να εξασφαλίσουν τα σύνορα και να καλέσουν να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι της διοίκησης που θεωρούν υπεύθυνους για τη δημιουργία της κρίσης. Επικεφαλής μεταξύ αυτών είναι ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

«Η μεγαλύτερη εγχώρια απειλή για την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού είναι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Αλεχάντρο Μαγιόρκας», δήλωσε ο βουλευτής Mark Green (R-Tenn.), πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής. «Αυτός, μέσω των πολιτικών του, αψήφησε και ανέτρεψε τους νόμους που ψηφίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η δικομματική ψηφοφορία της Βουλής τον Νοέμβριο για την παραπομπή άρθρων παραπομπής στην επιτροπή μου χρησίμευσε μόνο για να τονίσει τη σημασία της ανάληψης της διαδικασίας παραπομπής – κάτι που θα αρχίσουμε να κάνουμε την επόμενη Τετάρτη», είπε ο κ. Γκριν (R-Tenn.)

Η κυβέρνηση απάντησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες του προέδρου Μπάιντεν να εξασφαλίσει τα σύνορα.

«Την πρώτη μέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση και ακολούθησε με την παροχή ρεκόρ χρηματοδότησης για την ασφάλεια των συνόρων κάθε χρόνο της θητείας του».

Πόλεις κατακλυσμένες

Το Eagle Pass, μια πόλη περίπου 28.000 κατοίκων, έχει γίνει σύμβολο της συνοριακής κρίσης.

«Πριν από δύο εβδομάδες, υπήρχαν 12.000 άνθρωποι που περνούσαν παράνομα κάτω από αυτή τη γέφυρα για να κατεβούν ακριβώς στο δρόμο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Eagle Pass, Tony Gonzales (R-Texas). «Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στις εγκαταστάσεις Firefly που επισκεφτήκαμε νωρίτερα σήμερα. Έχει μέγιστη χωρητικότητα 1.000 ατόμων. Ήταν 6.000 άνθρωποι. Υπήρχαν 4.000 άνθρωποι που απελευθερώθηκαν. Είμαστε στα πρόθυρα μαζικής σύλληψης και απελευθέρωσης, και όταν συμβεί αυτό, οι κοινότητές μας ανατρέπονται».

Ο δήμαρχος του Eagle Pass, Rolando Salinas, υπέγραψε μια γενική ένορκη δήλωση που επιτρέπει τις συλλήψεις για παραβίαση σε χώρους πάρκου κατά τη διάρκεια της αύξησης των παράνομων διελεύσεων των συνόρων τον Ιούλιο του 2023.

Οι αρχές του Τέξας έχουν εξουσιοδοτηθεί να συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες για παραβίαση ιδιωτικής γης από το 2021 σε αυτό που ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ χαρακτήρισε επιχείρηση «σύλληψη και φυλακή». Η επιχείρηση γίνεται εφικτή από ιδιοκτήτες γης που συνάπτουν συμφωνίες με το κράτος για να επιτρέψουν τις συλλήψεις στα ακίνητά τους.

Ο κ. Σαλιάς επαίνεσε την επιχείρηση για την προσαγωγή του απαραίτητου προσωπικού επιβολής του νόμου στην πόλη.

«Η δύναμή μας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να διατηρήσει την ειρήνη του Eagle Pass εάν έχουμε 10 έως 15.000 άτομα να περάσουν», είπε στο Associated Press.

Η επιχείρηση του Τέξας έχει προκαλέσει περισσότερες από 37.000 συλλήψεις εγκληματιών στην πολιτεία, σύμφωνα με την Ericka Miller, εκπρόσωπο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας.

«Αν δεν ήμασταν εκεί, πιθανότατα όλα θα είχαν περάσει στη χώρα ανεμπόδιστα», είπε η κ. Μίλερ σε ένα email. «Η πολιτεία του Τέξας εργάζεται για να στείλει ένα μήνυμα σε όσους σκέφτονται να περάσουν παράνομα στη χώρα να το ξανασκεφτούν».

Ο κ. Άμποτ έχει επικριθεί για τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την κρίση, που περιλαμβάνει την αποστολή λεωφορείων και αεροπλάνων με παράνομους μετανάστες στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Ντένβερ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, η πόλη του οποίου έχει δεχθεί περισσότερους από 160.000 μετανάστες σε λιγότερο από δύο χρόνια, είπε ότι 14 φορτία λεωφορείων έφτασαν σε μια μέρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε λεωφορεία με ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας να φτάνουν χωρίς προειδοποίηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας», είπε ο κ. Άνταμς κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου με άλλους δημάρχους στις 27 Δεκεμβρίου 2023. «Αυτό όχι μόνο μας εμποδίζει να παρέχουμε βοήθεια με τακτοποιημένο τρόπο, θέτει σε κίνδυνο όσους έχουν ήδη υποφέρει».

Ο δήμαρχος του Ντένβερ Μάικ Τζόνστον είπε: «Θα συντρίψει τους προϋπολογισμούς των πόλεων σε όλη τη χώρα».

Τα καρτέλ είναι το πραγματικό πρόβλημα

Ο κ. Γκαρσία και άλλα μέλη του Κογκρέσου είπαν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι ότι εγκληματικά καρτέλ στο Μεξικό ελέγχουν την κυκλοφορία στα σύνορα.

«Με αυτήν την κρίση που έχουν δημιουργήσει ο Τζο Μπάιντεν και ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κανείς δεν κερδίζει εκτός από τα καρτέλ. Αυτοί αποφασίζουν ποιος θα περάσει και ποιος όχι. Είναι αυτοί που διακινούν ανθρώπους και ναρκωτικά», είπε ο βουλευτής Juan Ciscomani (R-Ariz.), ένας μετανάστης από το Μεξικό που απέκτησε την υπηκοότητα το 2006.

Η εκπρόσωπος Beth Van Duyne (R-Texas) είπε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με πρόβλημα μετανάστευσης. Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα σεξουαλικού εμπορίου. Έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα καρτέλ».

Σημείωσε ότι τα καρτέλ διακινούν γυναίκες σε σεξουαλική σκλαβιά και ότι περισσότερα από 100.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα και τώρα αγνοούνται.

Image: Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This