EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

 «Πεθαίνοντας στην Ινδία…»

5 Feb, 2024
Πεθαίνοντας στην Ινδία

Πεθαίνοντας στην Ινδία

Πεθαίνοντας στην Ινδία

Σε εποχές σκοτεινές και μαινόμενες σαν τη σημερινή που οι αξίες είναι απατηλές και κηδεμονευόμενες και που η δικτατορία της εικόνας επιβάλλει τυφλό το ζύγι, η συνείδηση της ιστορικότητας και η Ιστορία συνυπάρχουν, αλλά δεν ορίζονται.  Με διακύβευμα την ίδια την Πραγματικότητα.

Ενάμιση χρόνο σχεδόν, μετά το ξέσπασμα της θανατηφόρου πανδημίας COVID-19, ο πλανήτης εξακολουθεί να βυθίζεται σε αχαρτογράφητα νερά με τους επιστήμονες να δηλώνουν πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας νέας δίβουλης κανονικότητας. Το αίσθημα του φόβου και η συνεχής επικράτεια του ως Τοπίο αιχμής στον ανθρώπινο ψυχισμό δοκιμάζει την έννοια του ατόμου, της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας και  δοκιμάζεται ως απάντηση ανολοκλήρωτη απέναντι στο παράδοξο της κοινωνικής αποσύνδεσης και τη διάλυση όλων των οροσήμων.

Η κλιματική αλλαγή αποτύπωμα των άγονων και εμπόλεμων πολιτικών επιλογών και παρεμβάσεων είναι ίσως η κύρια αιτία που ανοίγει την πύλη σε καινούργιες παθογένειες και παραμορφώσεις και που η επιστήμη καλείται, κάτω από την πίεση της αναγκαιότητας, σε ανύποπτο χρόνο να χαρτογραφήσει και να ανακαλύψει. Στο επέκεινα του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού η ρήξη μεταξύ φύσης και τεχνολογικής προόδου φαντάζει αναπόφευκτη.

“Άκου άκου την μπόρα από τη σάρκα νικητών και ηττημένων”

Βρισκόμαστε ήδη στο μάτι της θύελλας 

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Ινδία χώρα βαθιά αδύναμη με πρόβλημα πόρων και υποδομών βρέθηκε αντιμέτωπη εξαιτίας της πανδημίας με μία απίστευτη ανθρωπιστική κρίση, καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τεράστιο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων. Δεδομένου ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων και φαρμάκων παγκοσμίως, καθώς και σε εξαγωγή γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, η “κατάρρευση” της Ινδίας πρακτικά θα μπορούσε να πατήσει φρένο στην πρόοδο για τη συγκράτηση της εξάπλωσης της πανδημίας και να απειλήσει την υγεία και την οικονομική ανάκαμψη όλων των χωρών, εξαιτίας κρισιμότατων ελλείψεων στα ιατροφαρμακευτικά αγαθά. Ανησυχητικό επίσης παραμένει το γεγονός πως ο μεταλλαγμένος ινδικός ιός ανιχνεύεται ήδη στο Νεπάλ, στο Βιετνάμ, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε 20 ακόμα χώρες. Εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί πως σ’ έναν κόσμο δομημένο από ρητορικά τεχνάσματα, ο COVID-19 ασκεί αρνητική πολιτική, δεδομένου ότι μόνο το 0.3% της Παγκόσμιας κίνησης εμβολίων διατίθεται για τις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Η ανισότητα αυτού του όρου, προς όφελος των προηγμένων χωρών, πέρα απ’ τους κινδύνους που υιοθετεί, αθροιζόμενη και με άλλες «ευτελείς» πολιτικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλει στην καταρράκωση του κύρους της νόησης, της επιστήμης και του πολιτικού πολιτισμού.

Για αυτή τη σύγχρονη Βαβέλ του COVID-19, όπου καμιά αλήθεια δεν έχει μέτωπο, συζητάμε με τρεις διακεκριμένους Ινδούς πολίτες των Γραμμάτων και της Πολιτικής, τον Mr. Harish Awasthi, τον Mr. Anoop Bhargava και την Dr. Deepti Gupta, τα βιογραφικά των οποίων παρατίθενται στο τέλος της συνέντευξης.

Τους ευχαριστώ θερμά για την τιμή και την εμπιστοσύνη!

 

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους την ώρα που το δεύτερο κύμα COVID-19 σάρωνε Ευρώπη και Αμερική ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi δήλωσε στο Οικονομικό φόρουμ ότι η χώρα του που φιλοξενεί  το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού  έσωσε την ανθρωπότητα περιορίζοντας αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού. Τις τελευταίες εβδομάδες ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί εμβρόντητος την απίστευτη τραγωδία που εξελίσσεται στην Ινδία. Η ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο κρεματόριο. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας, ποιες αβλεψίες ποιες ελλείψεις και παραλείψεις, ποια ρήξη στρατηγικής έφερε τη χώρα σε αυτή τη θέση και τι ρόλο έπαιξαν, αν έπαιξαν, οι μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις, η συνεχιζόμενη απεργία των αγροτών, οι θρησκευτικές γιορτές και πού εντοπίζεται εν τέλει η σημειωτική ρίζα αυτής της καταστροφής;

Harish Awasthi: Το δεύτερο κύμα COVID-19 στην Ινδία δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ως φυσική καταστροφή. Είναι ουσιαστικά σε όλο το μάκρος των συνεπειών του «ανθρωποκτονία» εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού της κεντρικής κυβέρνησης και την αδυναμία της να παραμερίσει την κομματική της πολιτική, καθώς και της επίμονης άρνησης της να συνεργαστεί με τα κρατίδια και να κατανοήσει τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους.                                       

Η Ινδία είναι μία δυναμική πολυσύνθετη δημοκρατία όπου οι πολιτισμοί αλλάζουν με τα χιλιόμετρα και είναι επιτακτική η ανάγκη να ικανοποιηθούν οι ποικίλες απαιτήσεις των κρατιδίων και να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη ενωτική κεντρική πολιτική. Θα αιτιολογήσω τον όρο «ανθρωποκτονία» λέγοντας πως παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων για τις πολλαπλές μεταλλάξεις και την αύξηση των κρουσμάτων η κυβέρνηση Modi βοήθησε  στην επιδείνωση της κατάστασης. Όχι μόνο δεν επέβαλε περιορισμούς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, παρά τις προειδοποιήσεις, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι παρευρέθηκαν στις ινδουιστικές γιορτές τις οποίες επέτρεψε και στις εκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τον ίδιο τον Modi με κορυφαία τη συγκέντρωση της Βεγγάλης. Ενδεικτικά 700 εκπαιδευτικοί δημοσίων σχολείων νεκροί μεταξύ χιλιάδων άλλων και 2.000 εκπαιδευτικοί στη Βεγγάλη θετικοί στον COVID-19 μετά τις εκλογές. Βέβαια η κομματική γραμμή αυτής της κυβέρνησης είχε διαφανεί και σε άλλες προηγούμενες ενέργειες όπως στη διατήρηση της έντασης με τους μουσουλμάνους που φτάνει σχεδόν τη δαιμονοποίηση, στα ζητήματα του Κασμίρ και στη δεκάμηνη απραξία της κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown που δεν το εκμεταλλεύτηκε ως χρήσιμο εργαλείο προετοιμασίας για κατασκευές υποδομών με τους υπάρχοντες πόρους για επενδύσεις στην υγεία, αλλά αδιαφόρησε  παρά τις συστάσεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων. Σήμερα ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ακούγεται και δε νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ σαφήνεια ως προς τον σχετικό αριθμό. Τα κρεματόρια λειτουργούν 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα και η έλλειψη πόρων στους πολίτες για να θάψουν ή να κάψουν τους νεκρούς τους έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

 

Η ατομική ευθύνη (οι νεκροί έχουν βρώμικα χέρια) είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η παγκόσμια πολιτική εξουσία εν μέσω πανδημίας προκειμένου να μεταθέσει, να μετακυλήσει,  να αποσιωπήσει ή να αντιστρέψει  και δικές της ευθύνες. Από την άλλη η εργαλειοποίηση μεγάλης μερίδας του Τύπου (σημείο των καιρών) ως κυβερνητικό δεκανίκι δυσχεραίνει τα πράγματα,  καθώς οι Αλήθειες σχετικά με την Πανδημία έτσι όπως δίνονται με την  «οκά» ολοένα και μικραίνουν. Για παράδειγμα, οι ανύπαρκτες υποδομές υγείας παραμένουν ανύπαρκτες ακόμα και ως πρόβλημα. Και αυτό δεν είναι θλιβερό προνόμιο μόνο της δικής σας χώρας. Τα γεγονότα στην Ινδία όπως εξελίσσονται δείχνουν πως η κυβέρνησή σας δεν προετοιμάστηκε ως όφειλε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα ερωτήματα απασφαλίζονται στις εικόνες που κατακλύζουν τις τηλεοράσεις. Σε αυτή την αφιλόξενη στιγμή “επί των πληγών και των ορίων” έχω την αίσθηση πως η δημοκρατία στη χώρα σας συνδιαλέγεται ευθέως με την αυτοακύρωση της.  Μιλήστε μου για την εκεί καθημερινότητα κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Harish Awasthi: Αυτή τη στιγμή «επί των ορίων», όπως αναφέρετε, η αλαζονεία της κεντρικής κυβέρνησης είναι η αιτία που οδήγησε την Πανδημία σε αυτές τις διαστάσεις. Το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Ιατρικών Μελετών της Ινδίας προειδοποίησε έγκαιρα σχετικά με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά με τις πολλαπλές μεταλλάξεις και την ανάγκη ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Αυτό που θα μπορούσε να πάει ομαλά ανυψώθηκε σε μια εντελώς νέα διάσταση και εξελίχθηκε σε μακελειό, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού μιας κεντρικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, η «αιματοχυσία» βαραίνει τους κυβερνώντες. Για να γίνω πιο σαφής, θα ανατρέξω στο παρελθόν και θα σας θυμίσω ότι ο  λιμός της Βεγγάλης το 1943 που οδήγησε στο θάνατο 4 εκατομμυρίων Ινδών ήταν αποτέλεσμα της τακτικής «της καμένης γης» που εφάρμοσαν οι Βρετανοί εν όψει της διαφαινόμενης ήττας τους από τους άοπλους Ινδούς και την αναχώρηση τους από τη χώρα. Ο Τσώρτσιλ έχει επικριθεί από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης και της νομπελίστριας οικονομολόγου AmartyaSen για την αντίδραση του όταν οι εκκλήσεις για βοήθεια έφτασαν στη Βρετανική κυβέρνηση. «Λιμός- ξελιμός οι Ινδοί θα γονιμοποιούνται σαν τα κουνέλια» είπε κι ακόμη πιο κυνικά συμπλήρωσε πως «Αν η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, πώς ο Mahatma Gandhi  δεν έχει πεθάνει ακόμα;». Τώρα συνέβη κάτι παρόμοιο. Η κυβέρνηση του Modiμεσούσης της πανδημίας εφάρμοσε πολιτικές που ταιριάζουν σε πόλεμο, δηλαδή συνδυασμό πληθωρισμού κερδοσκοπίας, αυταρχικότητας και πανικού πράγμα που οδήγησε τους φτωχότερους ανθρώπους στην εξαθλίωση και ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Κι ως είθισται, η κυβέρνηση σήμερα ρίχνει τις ευθύνες στις κρατικές κυβερνήσεις, στους πολίτες που μετακινούνται από το σπίτι τους, στους περιθωριοποιημένους, στους μουσουλμάνους και πάει λέγοντας, αποσιωπώντας τα δικά της πεπραγμένα. Για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και των φεστιβάλ, άσκησε πολιτικές που οδήγησαν σε μαζικές δολοφονίες, τις οποίες η ιστορία οφείλει να τις καταγράψει.

 

Η Χώρα έχει ήδη εμπλακεί σε έναν άνισο και πολύπλευρο αγώνα με την Πανδημία. Ο περήφανος Ινδικός λαός είναι παγιδευμένος ανάμεσα στην ολιγωρία των πολιτικών του και τις υποσχέσεις βοήθειας ξένων ηγετών, που η αξιοπιστία τους πολλές φορές τελεί υπό αμφισβήτηση.  Θεωρείτε πως οι προσφορές εμβολίων, οξυγόνου και άλλων  αγαθών θα επιλύσουν το πρόβλημα ή απλά αγοράζουν χρόνο;  Η εικόνα των μαζικών αποτεφρώσεων που καίει και το δικό μας βλέμμα και η εικόνα του Γάγγη που έχει μετατραπεί σε κοιμητήρι χωρίς κατευόδιο, θα μπορούσε άραγε να γίνει η αρχή για ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο όλων των ηγετών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID-19 με επίκεντρο όχι φυσικά το κέρδος των εταιρειών που εμπλέκονται, αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο σαν μοναδικότητα. Θεωρείτε πως έχουμε ακόμα ικανή αντίληψη να διδαχτούμε από αυτή την τραγωδία ή η περίφημη αλματώδης επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος  κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί ως λάφυρο στα χέρια των λίγων και ισχυρών, γεγονός που θα μας οδηγήσει μαθηματικά σε ποιο αχανείς ερήμους;

Harish Awasthi: Το θέμα της τεχνολογικής προόδου χωρίς τον άνθρωπο στο επίκεντρο είναι πολύ μεγάλο θέμα. Τα εμβόλια είναι σημαντικό επίτευγμα, αλλά στη χώρα μου έγινε ένα τεράστιο λάθος. Αντί η κυβέρνηση να σχεδιάσει μία ενιαία κεντρική πολιτική για την
αγορά και τη διανομή εμβολίων συνέστησε στα κρατίδια να αγοράσουν απευθείας εμβόλια από την ελεύθερη αγορά. Hανοιχτή αγορά δεν ταιριάζει σε μία χώρα όπως η Ινδία και ούτε έχει καμία λογική, εφόσον το ΑΕΠ των κρατιδίων είναι διαφορετικό και λίγα κρατίδια έχουν
την δυνατότητα να το πράξουν. Αυτό σημαίνει πως τα πιο φτωχά και απομονωμένα κρατίδια που έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα δεινά με την Πανδημία θα είναι και τα τελευταία που θα εμβολιαστούν (βεβαίως με την προϋπόθεση πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δεχθούν να τα προμηθεύσουν). Ναι, η ξένη βοήθεια απλά αγοράζει χρόνο. Όσον αφορά τα εκατοντάδες πτώματα που ξεβράζονται στις όχθες των ποταμών Yamuna και Ganga, η κυβέρνηση δεν διέθεσε αστυνομικούς για τη φρούρηση των ποταμών, ώστε να σταματήσει αυτό το ύποπτο και ανησυχητικό φαινόμενο. Από την άλλη στα κρεματόρια χιλιάδες νεκροί αποτεφρώνονται, χωρίς βέβαια τη δυνατότητα νεκροψίας και για πρακτικούς λόγους. Ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια αν πρόκειται για θανάτους από COVID-19 ή όχι. Αυτό που συμβαίνει, πιθανότατα να κρύβει και μέρος των οργανωμένων δολοφονιών μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων με βάση την κάστα
και ο COVID-19 να είναι απλά το πρόσχημα κάτω από το οποίο λαμβάνουν χώρα αποτρόπαιες δραστηριότητες. 

 

Σήμερα η Ινδία, χώρα με μακραίωνη ιστορία συγκλονίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από τις ολέθριες συνέπειες του COVID-19. Οι εικόνες αποτέφρωσης διαμηνύουν περισσότερα από όσα υποδηλώνουν. Πιστεύετε πως η χώρα σας με δεδομένο τον τεράστιο πληθυσμό της, τις διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις και βέβαια την οικονομική ανισότητα θα μπορούσε να κλειδώσει δεύτερη φορά για μεγάλο διάστημα, εφόσον ο κίνδυνος να χαθούν ζωές και από την ασιτία είναι ορατός; Ποια θεωρείτε πως είναι τα προληπτικά εκείνα μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν βαλβίδα ασφαλείας για τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες μακριά από τους μηχανισμούς σύγκρουσης;

Anoop Bhargava: H Πανδημία έχει επηρεάσει τους ανθρώπους μας με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έχει πληγώσει όμως περισσότερο τους φτωχούς, εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα να μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Εκατομμύρια άνθρωποι
έχασαν ακόμα και τα προς το ζην κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Η κυβέρνηση της Ινδίας οφείλει να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή η βοήθεια μπορεί να έχει τη μορφή δωρεάν συσσιτίων και επίσης να είναι και χρηματική όπως έγινε
εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμφωνώ ότι η ινδική κυβέρνηση δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, επειδή δεν έχει τους διαθέσιμους πόρους, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων πολιτών. Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς και είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν ασυνήθιστα μέτρα.

 

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την Πανδημία που είτε δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα είτε εμπλέκονται στο κλειστό σύστημα αρμοδιοτήτων κάθε κυβέρνησης και ως εκ τούτου έχουν αγνοηθεί. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μαστίζεται από την ανθρωπιστική κρίση. Με δεδομένο το αιφνίδιο ρήγμα όλων των εννοιών, η Αλληλεγγύη παραμένει ύστατη γλώσσα. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συσταθεί μία ομάδα με επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο ώστε η χώρα να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο; Ο πρωθυπουργός σας και οι ξένοι ηγέτες είναι ικανοί να δημιουργήσουν ένα ενιαίο καθοριστικό μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης ή θα ανοίξουν διάπλατα τις πύλες στον εκβιασμό του παρελθόντος, με την έννοια ότι ο μεταλλαγμένος ιός ταξιδεύει
και δεκάδες χώρες ενδέχεται να δοκιμαστούν στα όριά τους;

Anoop Bhargava: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ινδία αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ινδίας. Αργά ή γρήγορα η μεταλλαγμένη μορφή του ιού θα φτάσει σε όλες τις χώρες αν δεν ελεγχθεί τώρα άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη καταβάλλονται πολλές προσπάθειες από τους Ινδούς που ζουν στο εξωτερικό να κινητοποιήσουν τον κόσμο και να συγκεντρώσουν πόρους για να βοηθήσουν την πατρίδα τους. Είμαι μέλος πολλών τέτοιων ομάδων. Οι άνθρωποι στην Ινδία έχουν επίσης συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται μόνο από την κυβέρνηση και έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν τις δικές τους ομάδες υποστήριξης και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η Ινδική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης άμεσα και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα για να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη εύκολα προσβάσιμη σε όλους για να μη χαθούν κι άλλες ζωές.

 

Ανάμεσα στα χιλιάδες προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα σας η χαίνουσα πληγή που ενσωματώνει τα πάντα στα πάντα είναι αυτή των ορφανών παιδιών που έχασαν τους γονείς τους από την Πανδημία και βρέθηκαν μετέωρα σε ένα κόσμο
που τελειώνει ή τον τελειώνουμε, μικρή σημασία έχει. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μονάδα πρόληψης και φροντίδας, κάποια ασπίδα προστασίας ικανή να συνθέσει ένα παρόν λιγότερο δυσοίωνο για αυτά τα παιδιά;

Anoop Bhargava: Ζώντας μακριά από την Ινδία (Νέα Υόρκη), δεν έχω ακόμα την πληροφόρηση αν υπάρχει κάποια ειδική μονάδα πρόληψης που σχηματίζεται άμεσα από την κυβέρνηση της Ινδίας για να φροντίσει αυτά τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά και
απροστάτευτα από την Πανδημία, αλλά σίγουρα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα είναι κορυφαίο. Γνωρίζω κάποιους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό είναι άκρως ελπιδοφόρο.

 

(Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η κυβέρνηση του Νarendra Modi ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την καταβολή συντάξεων σε αυτά τα παιδιά και την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης τους μέχρι την ηλικία των 25 ετών).

Τι πιστεύετε ότι έφταιξε για την ανθρωπιστική κρίση στη Χώρα σας κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι άνθρωποι εκεί “έφυγαν” κάτω από αξιοθρήνητες συνθήκες και χωρίς ιατρική βοήθεια. Ο διεθνής τύπος σημειώνει πως ο πρωθυπουργός της χώρας απασχολημένος με την πολιτική του καριέρα δεν μπήκε καν στον κόπο μιας δήλωσης συμπάθειας για τα θύματα. Τεράστια αστοχία, αφού ο ρόλος του “ιδιωτικού οράματος” στην πολιτική ακυρώνει την ισχύ της και συντάσσεται με την καθίζηση του νοήματος της. Αλήθεια, πώς εγγράφει και εγγράφεται η αδιαφορία και πώς η παράλογη δύναμη της;  Ποιος τελικά χρεώνεται, αν όχι ο ίδιος ο Modi, το βάρος αυτής της φαινομενικά μοιραίας κρίσης;

Deepti Gupta: Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση είναι ζοφερή στην Ινδία με πρωτοφανείς ημερήσιους αριθμούς θυμάτων και κρίσιμη έλλειψη οξυγόνου και αναπνευστήρων. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι εγκαταστάσεις Υγειονομικής περίθαλψης που δημιουργήθηκαν για την προετοιμασία του πρώτου κύματος της πανδημίας έκλεισαν πρόωρα. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο Defence Research Development Organization που κατασκευάστηκε πέρυσι σε χρόνο-ρεκόρ 12 ημερών, με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη. Το δεύτερο σφοδρότερο κύμα συνέπεσε με την έναρξη των εμβολιασμών δημιουργώντας το απόλυτο χάος και το νοσοκομείο ξανάνοιξε μόλις στις 18 Απριλίου.   Αυτό σημαίνει ότι η Ινδία δεν προετοιμάστηκε και δεν έμαθε τίποτα από την εμπειρία άλλων κρατών, όπως των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και αλλού.  Ο εντιμότατος πρωθυπουργός μας θα μπορούσε να αποτρέψει ή να μειώσει την αξιολύπητη αυτή κρίση που κόστισε τόσες ζωές. Δέχομαι την κριτική που γίνεται για την κυβέρνηση μου ότι η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά τώρα θα πρέπει να δούμε εξονυχιστικά τι πήγε στραβά και που.

 

Ενώ στις άλλες χώρες τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά, στην Ινδία η πορεία της πανδημίας παραμένει αυξητική. Η είδηση πως δεν υπάρχουν ούτε ξύλα για τις αποτεφρώσεις συγκλονίζει και χαράσσεται ως Ύβρις. Τις προάλλες ο Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης σας, υπερασπιζόμενος τα του οίκου του, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των κρατιδίων λέγοντας ότι ευθύνονται για την έλλειψη παροχής οξυγόνου λόγω κακής εκτίμησης και κακής διανομής.  Προφάσεις για αφοπλισμό εντυπώσεων; αφού είναι γνωστό πως η Central government είναι υπεύθυνη για τις απαιτούμενες ιατρικές ρυθμίσεις. Είναι πολλά τα ερωτήματα που κυκλώνουν τις εξελίξεις και απαιτούν ένα συμπαγές έδαφος απαντήσεων. Εσείς, Dr Gupta, στα πλαίσια της μιας και απτής πραγματικότητας αυτής που δονεί τα σήμαντρα χιλιάδων νεκρών, πιστεύετε πως υπάρχει χώρος και τρόπος να ορθοποδήσει γρήγορα η χώρα, δεδομένου ότι και η καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος λειτουργεί σαν ισχυρότατη υπονομευτική παγίδα;

Deepti Gupta:Είναι αλήθεια, όπως ήδη είπα, ότι η χώρα βυθίζεται λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η κυβέρνηση τώρα έχει στρέψει όλο το βιομηχανικό οξυγόνο για ιατρική χρήση και έχει δώσει προσφορά για την εισαγωγή υγρού οξυγόνου. Αρκετές μεγάλες πόλεις εκπέμπουν SOS, τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει και τα κράτη που έχουν πλεόνασμα προμηθεύουν άλλα κράτη. Η κατάσταση έγινε πιο τρομακτική επειδή λόγω του πανικού του ιού βασικές υπηρεσίες διάσωσης για άλλες ασθένειες, όπως άσθμα, καρδιολογικά, περιπτώσεις καρκίνου διακόπηκαν και προκάλεσαν θανάτους. Χωρίς αμφιβολία, αν οι κυβερνήτες και οι πάροχοι υγείας είχαν προετοιμαστεί για όλους τους τύπους των αναμενόμενων δυσκολιών, θα είχαν αποφευχθεί οι αναρίθμητοι θάνατοι. Είναι πολύ σημαντικό πώς παρ’ όλη την τεράστια έλλειψη ειδικών εγκαταστάσεων στη χώρα, πολλά κράτη έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια με τη μορφή οξυγόνου και αναπνευστήρων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κούβα, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Γερμανία και πολλές άλλες. Η βοήθεια παραλήφθηκε από αξιωματούχους του Υπουργείο Εξωτερικών την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Λοιπόν ας πούμε και κάτι ελπιδοφόρο. Τώρα η κυβέρνηση προχώρησε στην εγκατάσταση μονάδας οξυγόνου στο AIIMS και αυτό είναι ένα καλό βήμα. 

 

Θεωρείτε άτοπη και επιπόλαιη την απόφαση της διεξαγωγής εκλογών και την άδεια  για την τέλεση θρησκευτικών εκδηλώσεων στη χώρα μεσούσης της πανδημίας με ενθάρρυνση του ίδιου του πρωθυπουργού; Χρησιμοποιώ τη λέξη “ενθάρρυνση” επειδή ο Νarendra Modi εμφανίστηκε στις πολιτικές συγκεντρώσεις και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν αλλά δυστυχώς δεν είδε τα πλήθη των νεκρών που συσσωρεύονταν λόγω COVId-19, όπως δεν είδε  προηγούμενα και την καταβύθιση της οικονομίας, συνεπεία του πρώτου παρατεταμένου lockdown που οδήγησε στην απόγνωση και τη λιμοκτονία χιλιάδες ανθρώπους.

Deepti Gupta: Φυσικά οι εκλογές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει. Όσο μεγαλύτερη καθυστέρηση υπήρχε στη λήψη επειγουσών αποφάσεων, τόσο μεγαλύτερος γινόταν και ο αριθμός των θανάτων. Ίσως ο πρωθυπουργός δεν είχε καταλάβει το μακάβριο αποτύπωμα της πανδημίας, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να έχει σκεφτεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας τόσο σε πόρους όσο και σε προσωπικό. Είναι λυπηρό το ότι δεν έδωσε τη βάση στην ένταση του νέου θανατηφόρου κύματος και παρέμεινε απασχολημένος με τα πολιτικά  Λοιπόν, δεν είναι ποτέ αργά. Θα ήθελα να μιλήσω και για την καλή πλευρά της κυβέρνησης μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να προωθήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, πιο φιλικές για τους πολίτες, αλλά και να διαθέσει στρατιωτικούς αλλά και κεντρικούς κυβερνητικούς πόρους, για τη μείωση της πανδημίας. Ο στρατός μπορεί να παρέχει οξυγόνο, ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικό προσωπικό, ασθενοφόρα και να δημιουργήσει νοσοκομεία. Είναι επίσης σημαντικό πως αυτό το μήνα δημιουργήθηκαν δύο νέες εγκαταστάσεις παροχής οξυγόνου, αφού ήταν τρομακτικό πως μέχρι τώρα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Απ’ την πλευρά μου, ως ένας σκεπτόμενος απλός πολίτης της Ινδίας, θα ήθελα να αναφέρω προτάσεις. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει εθελοντές και να έχει κινητοποιήσει τις κοινότητες του Ερυθρού Σταυρού σε διάφορα κράτη για να παρέχει ασφαλή φροντίδα τόσο στα σπίτια όσο και στα νοσοκομεία. Είμαι σίγουρη ότι αυτό θα μείωνε το φορτίο των επαγγελματιών υγείας. Επίσης, οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή αποτελεσματικής φροντίδας διάσωσης, που προϋποθέτει σωστή διαλογή και παροχή οξυγόνου.  Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η δύναμη της προσευχής είναι βασικό όπλο που μας δίνει ελπίδα και δύναμη σε όλες τις δυσκολίες, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα με τον άγνωστο και μυστηριώδη ιό.

 

 

Ο Anoop Bhargava σπούδασε χημικός μηχανικός στο BITS Pilani και συνέχισε κάνοντας το master του με θέμα Systems and Management στο ITT του Δελχί. Ποιητής εγνωσμένου κύρους, εκπροσώπησε πολλές φορές την χώρα του σε πολιτιστικά φεστιβάλ ποίησης ανά τον κόσμο. Διετέλεσε Αρχισυντάκτης του Hindi Magazine, καθώς είναι βασικός εκπρόσωπος της γλώσσας Hindi, για την οποία έχει μιλήσει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Το 2015 τιμήθηκε με το βραβείο “Vishwa Hindi Samman”, τον μεγαλύτερο τίτλο τιμής που του παρέδωσε η ίδια η Κυβέρνηση της Ινδίας για την προσφορά του στην προβολή και διάδοση των Hindi, ενώ την έναρξη της απονομής έκανε ο πρωθυπουργός NarendraModi. Γνώστης της τεχνολογίας, είναι ιδρυτής της ομάδας του yahoo“eKavita” που έπειτα από 17 χρόνια παραμένει μία απ’ τις πιο ενεργές ομάδες προβολής της ποίησης. Είναι επίσης βραβευμένος με το “HindiVideshPrasarSamman” για την προβολή της Ινδίας στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Ο Harish Awasthi σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Δελχί και συνέχισε τις σπουδές του στο Campus Nainital. Είναι κοινωνικός ακτιβιστής, ρήτορας και συγγραφέας και έχει ενεργό δράση στο RTI (Right to Information). Είναι πολιτικός εκπρόσωπος τύπου του Aam Aadmi Party και τ. Δημοτικός Σύμβουλος στην πόλη του Δελχί.

Η Dr. Deepti Gupta είναι καταξιωμένη Ινδή Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και συγγραφέας που έχει τιμηθεί με το βραβείο “Great Global Woman, 2021), από το Socio-Literary  Foundation, U.P. και με το βραβείο Ranindranath Tagore (2020) από την Ινδική Κυβέρνηση, ενώ έχει ακόμη στο ενεργητικό της 17 εθνικά και 3 διεθνή βραβεία. Τα ποιήματα και τα διηγήματα της αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης σε πολλά Ινδικά και ξένα Πανεπιστήμια, έχει γράψει συνολικά 20 βιβλία, ποιήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και είναι η μεταφράστρια της Ανθολογίας «East & West Poetic  Blending» που φιλοξενεί 60 ποιητές από όλον τον κόσμο, στα Hindi και τα Αγγλικά. Σαν καθηγήτρια εργάστηκε στο τμήμα Hindi τριών κορυφαίων Ινδικών Πανεπιστημίων, ενώ το 1989 ο πρόεδρος της Ινδίας της παρέδωσε τη θέση του «Εκπαιδευτικού Συμβούλου» στο Τμήμα Παιδείας του Υπουργείου Ανθρώπινου Δυναμικού & Ανάπτυξης στο Νέο Δελχί για περίοδο 3 ετών. 

 

 

 

photo https://timesofindia.indiatimes.com/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This