Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Γερμανία να πιέζει την Ελλάδα να αποστείλει 100 άρματα Leopard στην Ουκρανία, και στην συνέχεια να αγοράσει 100 γερμανικά τεθωρακισμένα και να αναβαθμίσει τα ήδη υπάρχοντα, για 3,1 δις ευρώ.
To ομοσπονδιακό υπουργείο άμυνας είχε επαφές κατά την διάρκεια του Πάσχα με το ομόλογό του ελληνικό υπουργείο, ζητώντας αυτή την κίνηση, όπως υποστηρίζει η γερμανική Business Insider. Ήδη αυτή την στιγμή, η Ελλάδα διαθέτει 500 Leopard 1, γεγονός που την φέρνει στην πρώτη θέση των κρατών που διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο Leopard στην Ευρώπη.
Όπως υποστηρίζει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης, αυτό που ζητά η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι να μεταφερθούν τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, αφού αναβαθμιστούν, κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικώς θα πραγματοποιηθεί καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ώρα δεν επιθυμεί την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Αυτό που γίνεται όμως σαφές είναι πως τα άρματα (περί τα 100), πρώτα θα αναβαθμιστούν με έξοδα της Γερμανίας και κατόπιν θα παραδοθούν στην Ουκρανία.
Όπως δήλωσε σχετικά το γερμανικό υπουργείο άμυνας: «ως συνήθως, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον εταίρο Ελλάδα, και για θέματα υποστήριξης της Ουκρανίας. Ωστόσο, λόγω της εμπιστευτικότητας αυτών των συνεννοήσεων, δεν μπορούν να κοινοποιηθούν λεπτομέρειες».
Εννοείται πως από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση.
Στην περίπτωση που τα άρματα μάχης όντως παραδοθούν στην Ουκρανία, αυτό σημαίνει πως μια νέα κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων έρχεται στο προσκήνιο. Ο όμιλος Rheinmetall είχε ζητήσει ήδη προ 2 μηνών από την Ελβετία να αγοράσει 96 μεταχειρισμένα Leopard 1 τα οποία θα αναβάθμιζε για να παραδώσει στην Ουκρανία. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την Ελβετία, η οποία δεν θέλησε να παραδώσει άρματα σε εμπόλεμη χώρα.
Μετά από αυτή την κίνηση, το αίτημα της Γερμανίας προς την Ελλάδα δημιουργεί προβληματισμό, καθώς τους τελευταίους μήνες οι όμιλοι Rheinmetall και Krauss Maffei Wegmann διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση για την πώληση 205 τεθωρακισμένων Lynx για μεταφορά προσωπικού, και επισκευή 100 αρμάτων Leopard, με συνολικό κόστος 3,1 δις ευρώ.
Στον απόηχο όλων αυτών των παρασκηνιακών συζητήσεων η ελληνική κυβέρνηση θέτει τους όρους της για τον εξοπλιστικό της προγραμματισμό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας όμως μέχρι στιγμής αρνείται να υπογράψει το σύμφωνο.
Πηγή https://www.militaire.gr/ – Photo https://en.wikipedia.org/