EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Ποια “Ουδετερότητα”;

19 Feb, 2024
Ποια Ουδετερότητα;

Ποια "Ουδετερότητα";

Ποια "Ουδετερότητα";

Ένα φρούτο που το έχουν βαφτίσει “Oυδετερότητα”, έχει θρέψει και εξακολουθεί, δυστυχώς, ακόμη σε ένα μεγάλο ποσοστό, να θρέφει τον κόσμο της Τέχνης. Και όχι μόνο της Τέχνης αλλά και άλλες πηγές που, τουλάχιστον, προϋποθέτουν μια κάποια «συμμετοχικότητα».

Το παρατηρήσαμε, την περασμένη εβδομάδα, σε ένα μεγάλο άρθρο δημοσιογράφου όπου ο χαρακτηρισμός “καλό παιδί”, γινόταν κοσμητικό στοιχείο τιμιότητας και περηφάνιας σε τραγουδιστές που κοίταζαν τη δουλειά τους και μόνο τη δουλειά τους. Δηλαδή όλοι οι άλλοι που ανακατεύονται με τα κοινά, δεν είναι… καλά παιδιά;

Πρέπει κάποτε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα της ουδετερότητας. Οι παλαιότερες γενιές, ταλαιπωρήθηκαν πολύ, χτυπήθηκαν πολύ, για τη συμμετοχή τους στα κοινά.
Εξακολουθεί και σήμερα, λοιπόν, η ίδια θεωρία; Που, τέλος πάντων, μπορούμε, να μιλάμε ελεύθερα και να έχουμε τη δική μας γνώμη, για οποιοδήποτε πρόβλημα;

Οι περισσότεροι θα θυμόμαστε αυτή τη θεωρία της ουδετερότητας που την πίστευαν πολλοί θεατές. Σου έλεγαν με μια τραγική φυσικότητα «τι ανακατεύεσαι εσύ στα συνδικαλιστικά και στα πολιτικά. Ο καλλιτέχνης ανήκει σε όλους δεξιούς και αριστερούς.” Και τους απαντούσες απλά, όλοι ανήκουμε κάπου. Και ο δικηγόρος και ο αγρότης και ο επαγγελματίας. Ο καθένας όμως μπορεί και πρέπει να έχει την προσωπική του άποψη.

Και σου πρόσθετε…χαριτωμένα. Άλλο εμείς και άλλο εσείς. Και δευτερολογούσες κι εσύ ..χαριτωμένα. Δηλαδή, εμείς είμαστε άλλοι άνθρωποι;  Bέβαια επέμενε. Εσείς προσφέρετε θέαμα για όλους στην πλατεία και όχι για τους μεν ή τους δε. Και έκλεινες την κουβέντα και εσύ με τον ίδιο τρόπο. Μα και ο δικηγόρος αναλαμβάνει υποθέσεις και των μεν και των δε. Είδατε δικηγόρο να γράφει..”.. αναλαμβάνω υποθέσεις μόνο δεξιών;”

Ίσως αυτό να ξεκινάει από την παλιά αντίληψη ότι ο καλλιτέχνης- “θεατρίνος” ή ο μπογιατζής ζωγράφος, ο μπουζουξής τραγουδιστής, στα παλιά χρόνια ήταν σε ένα μεγάλο ποσοστό, ανεύθυνα πρόσωπα, παρά…καλά παιδιά.

Σήμερα όμως που και ο τελευταίος αγρότης, στις προβληματικές απομακρυσμένες περιοχές, συνδικαλίζεται, συνεταιρίζεται και συμμετέχει\ στα κοινά, είναι δυνατόν να επαινούμε έναν καλλιτέχνη επειδή μένει ουδέτερος σέ όσα συμβαίνουν γύρω του;
Αντί να τον κατηγορούμε, όταν μάλιστα είναι και διαλεχτή προσωπικότητα στο είδος του που μένει απαθής, στα όσα κοσμογονικά διαδραματίζονται γύρω του.. Την ονομάζει μάλιστα “ανεξαρτησία” !! Και του δίνουμε και βραβείο..
Έχουμε, δηλαδή, φτάσει στο σημείο να αγαπάμε, να χειροκροτούμε έναν καλλιτέχνη επειδή δεν ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα της δουλειάς του ή και του τόπου μας.  Και να περιφρονούμε αυτόν που μάχεται για αυτά.!!

Πρέπει κάποτε να το πάρουμε απόφαση. Όλοι οι άνθρωποι και οι καλλιτέχνες περισσότερο μάλιστα, έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινά.  Και να εμπνέονται μόνο από την συνείδηση τους και τίποτε άλλο..

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες “προσωπικότητες” που πιστεύουν στη θεωρία ” Η ευτυχία της Στιγμής”. Που μπερδεύουν την “ουδετερότητά” τους  με την  ανεξέλεγκτη “ανεξαρτησία” τους και το ΕΓΩ τους, εις βάρος του ΕΜΕΙΣ..

Μας το λέει πολύ καθαρά, ο Ευάγγελος Παπανούτσος:
” Άλλο ουδετερότητα και άλλο Ανεξαρτησία.. Ουδετερότητα σημαίνει παθητική αποδοχή.. Ανεξαρτησία σημαίνει προσωπική άποψη.. Η Ανεξαρτησία τρέφει τον Πολιτισμό.. Η ουδετερότητα τον πεθαίνει..”.

 

 

 

 

photo Engin_Akyurt / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This