EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πορνογραφικά

Πορνογραφικά και φυλετικά διχαστικά βιβλία αφαιρέθηκαν από τα σχολεία της Φλόριντα

6 Feb, 2023

Οι δημόσιες σχολικές περιφέρειες σε όλη τη Φλόριντα εργάζονται για να συμμορφωθούν με αρκετούς νέους νόμους της πολιτείας που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τη σεξουαλικότητα μικρών παιδιών σχολικής ηλικίας και την κατήχηση των μαθητών με φυλετικές προκαταλήψεις.

Ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας, όλα τα βιβλία και άλλο υλικό στις σχολικές βιβλιοθήκες και τις συλλογές βιβλίων στην τάξη πρέπει να καταγράφονται και να εξετάζονται από κρατικά πιστοποιημένους ειδικούς στα μέσα ενημέρωσης.

Οι προτεινόμενες λίστες ανάγνωσης, τα βιβλία που αγοράστηκαν πρόσφατα και τα βιβλία που δόθηκαν θα πρέπει επίσης να εξεταστούν.

Οι ειδικοί αναμένεται να προέλθουν από εργαζόμενους ή συνταξιούχους βιβλιοθηκονόμους και σχολικό προσωπικό με πιστοποίηση μέσων ενημέρωσης που έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτική εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας της Φλόριντα (FDOE).

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα της FDOE, έως την 1η Ιουλίου 2023 και στη συνέχεια κάθε χρόνο, κάθε διευθυντής σχολικής περιφέρειας πρέπει να πιστοποιεί ότι όλοι οι βιβλιοθηκονόμοι και οι ειδικοί των μέσων ενημέρωσης στην απασχόλησή τους έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη ηλεκτρονική εκπαίδευση αξιολόγησης βιβλίων.

Η εκπαίδευση προετοιμάζει τους ειδικούς να αξιολογήσουν τη βιβλιογραφία και το υλικό πολυμέσων ενός σχολείου για να καθορίσουν εάν μπορούν να διατεθούν στους μαθητές χωρίς να παραβιάζονται τα ακόλουθα πρότυπα καταλληλότητας που καθορίζονται από το κράτος.

Κανένα υλικό, έντυπο ή ψηφιακό, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων σε προτεινόμενες λίστες ανάγνωσης, δεν επιτρέπεται να περιέχει πορνογραφία, σύμφωνα με τα πρότυπα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί τον ορισμό αυτού του λεξικού Merriam-Webster για τη λέξη πορνογραφία ως οδηγό: «Η απεικόνιση της ερωτικής συμπεριφοράς (όπως σε εικόνες ή γράψιμο) που προορίζεται να προκαλέσει σεξουαλικό ενθουσιασμό».

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό οδηγό FDOE, το υλικό δεν πρέπει «να προσελκύει κατά κύριο λόγο ένα άγριο, επαίσχυντο ή νοσηρό ενδιαφέρον» ή να είναι προφανώς προσβλητικό για τα επικρατούντα πρότυπα της κοινότητας για το τι είναι κατάλληλο για ανηλίκους.

Όλο το υλικό πρέπει να είναι «κατάλληλο για το επίπεδο τάξης και την ηλικιακή ομάδα» στην οποία διατίθεται.

Ο νόμος της Φλόριντα απαγορεύει στους μαθητές K-3 να λαμβάνουν οποιοδήποτε είδος διδακτικού ή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Μόνο υλικά που κρίνονται «κατάλληλα για την ηλικία» μπορούν να διατεθούν σε μαθητές ανώτερων βαθμίδων.

Το καταστατικό δίνει επίσης στους γονείς το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στο δικαστήριο κατά της απόφασης «κατάλληλη για την ηλικία» με την οποία διαφωνούν.

 

Είναι κακούργημα τρίτου βαθμού στην πολιτεία της Φλόριντα για οποιονδήποτε ενήλικα να παρέχει πορνογραφία σε ανήλικο.

Το FDOE έχει συμβουλεύσει το σχολικό προσωπικό να «κάνει λάθος από την πλευρά της προσοχής» όταν προσδιορίζει εάν ένα βιβλίο είναι «αναπτυξιακά κατάλληλο» για χρήση από μαθητές.

Οι δάσκαλοι που κρίθηκαν ένοχοι για την προσφορά ενός απαγορευμένου βιβλίου σε μαθητές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Σκληρή αντιπολίτευση

«Δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης των απαγορεύσεων βιβλίων σε ολόκληρη τη χώρα, φαίνεται αναπόφευκτο ότι το κλίμα προσοχής και φόβου που προκύπτει θα έχει ως αποτέλεσμα την απροθυμία των δασκάλων, των διευθυντών και των βιβλιοθηκονόμων να αναλάβουν κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δική τους απασχόληση, τους προϋπολογισμούς τους, τη φήμη τους. , και την προσωπική τους ασφάλεια», σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε από την PEN America, μια εθνική ομάδα υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών.

Η PEN America είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη, αφιερωμένος στην «πρωταθλητισμό της ελευθερίας της γραφής [και] στην αναγνώριση της δύναμης της λέξης για να μεταμορφώσει τον κόσμο».

Συγκρίνοντας την τρέχουσα ατμόσφαιρα με την αντικομμουνιστική ζέση που σάρωσε την Αμερική τη δεκαετία του 1950, γνωστή ως «The Red Scare», το PEN έχει ονομάσει την παρούσα κατάσταση «ο ed scare».

Τουλάχιστον 15 τεκμηριωμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Φλόριντα, ποινικών διώξεων που υποβλήθηκαν το σχολικό έτος 2021–2022 για διανομή άσεμνου ή πορνογραφικού υλικού σε σχολεία και δημόσιες βιβλιοθήκες αναφέρθηκαν από το PEN.

Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου τελικά απέσυραν αυτές τις υποθέσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξερράγησαν από αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς της Φλόριντα που αντιτίθενται στους νέους νόμους, τους οποίους ορισμένοι περιγράφουν ως απαγόρευση βιβλίων και λογοκρισία.

Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς της πολιτείας βλέπουν την απαίτηση αξιολόγησης υλικών ως χάσιμο χρόνου και πόρων.

Σε πρόσφατη δήλωση, ο Άντριου Σπαρ, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συλλόγου της Φλόριντα, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της πολιτείας, αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης.

«Ενώ ο κυβερνήτης DeSantis επιδιώκει να τιμωρήσει και να διχάσει, εμείς επιδιώκουμε να ενώσουμε.

«Σεβόμαστε τις φωνές των γονέων, των δασκάλων, των σχολικών επιτροπών, των διευθυντών και των μαθητών.

«Τα σχολεία μας δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στη δεκαετία του 1950. πρέπει να προχωρήσουμε προς το 2050», είπε ο Spar υποστηρίζοντας την περαιτέρω απελευθέρωση των σεξουαλικών κανόνων.

 

Επαναφέροντας τις ιδρυτικές αρχές

Η κρατική εκπαίδευση ζητά από τους ειδικούς να αναζητήσουν βιβλία που υποστηρίζουν την καλή διαχείριση του περιβάλλοντος, την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων, προάγουν την οικονομία και εξηγούν τους κινδύνους της κατάχρησης ουσιών.

«Όποτε ενδείκνυται για μαθήματα κοινωνικών επιστημών, ιστορίας ή πολιτικών, το υλικό που υποβάλλεται πρέπει να περιέχει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει ο εκπαιδευτικός οδηγός.

Ο νόμος της Φλόριντα ορίζει ότι οι σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι και οι διευθυντές μέσων ενημέρωσης συντάσσουν μια λίστα με όλα τα βιβλία και το ψηφιακό υλικό που είναι διαθέσιμο στους μαθητές τους. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων των τίτλων πρέπει να είναι προσβάσιμη σε γονείς και μέλη της κοινότητας.

Σύμφωνα με το καταστατικό, οποιοσδήποτε γονέας ή μέλος της κοινότητας μπορεί να αμφισβητήσει οποιοδήποτε βιβλίο, φυλλάδιο, βίντεο ή ηχογράφηση, με εξαίρεση την Έκδοση για Δάσκαλο ενός σχολικού βιβλίου.

Ποια βιβλία απαγορεύονται;

Οι συντάκτες του Index of School Book Bans της PEN America διαπίστωσαν ότι το 41 τοις εκατό των απαγορευμένων τίτλων περιείχαν θέματα LGBT και το 40 τοις εκατό είχαν βασικούς χαρακτήρες που ήταν έγχρωμοι. Τα τελευταία χρόνια, έχει εκδοθεί ένας αυξανόμενος αριθμός βιβλίων που περιέχουν θέματα LGBT και πιο ρατσιστικά διαφορετικούς χαρακτήρες.

Το 22 τοις εκατό απαγορεύτηκε λόγω σεξουαλικού περιεχομένου και το 21 τοις εκατό για εστίαση στον ρατσισμό.

Το πιο συχνά απαγορευμένο βιβλίο ήταν το «Gender Queer: A Memoir», της Maia Kobabe.

Η Έλεν Χόπκινς ήταν η πιο συχνά απαγορευμένη συγγραφέας.

Το ευρετήριο ανέλυσε 2.552 περιπτώσεις απαγόρευσης βιβλίων σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, αριθμός που οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν αναφέρεται καθόλου.

Από την ολοκλήρωση της αρχικής μελέτης, οι αναλυτές του PEN βρήκαν επιπλέον 139 περιπτώσεις απαγόρευσης βιβλίων σε εθνικό επίπεδο.

Οι απαγορεύσεις που περιλαμβάνονται στην αρχική μελέτη αφορούσαν 1.648 τίτλους που γράφτηκαν από 1.261 διαφορετικούς συγγραφείς.

Ποιες Πολιτείες απαγορεύουν τα βιβλία;

Απαγορεύσεις βιβλίων αναφέρθηκαν σε 138 σχολικές περιφέρειες σε 32 πολιτείες.

Από τις 32 πολιτείες, το Τέξας είχε τις περισσότερες περιπτώσεις, με 801 απαγορεύσεις σε 22 σχολικές περιφέρειες. Η Φλόριντα δημοσίευσε 566 σε 21 περιφέρειες, η Πενσυλβάνια είχε 457 σε 11 περιφέρειες και το Τενεσί ολοκλήρωσε την πρώτη τετράδα με 349 απαγορεύσεις σε έξι σχολικές περιφέρειες.

Οι ερευνητές της PEN America εκτιμούν ότι το 40 τοις εκατό των αναφερόμενων απαγορεύσεων των δημόσιων σχολικών βιβλίων σχετιζόταν με «είτε προτεινόμενη ή θεσπισμένη νομοθεσία, είτε με πολιτική πίεση που ασκήθηκε από κρατικούς αξιωματούχους ή εκλεγμένους νομοθέτες για περιορισμό της διδασκαλίας ή της παρουσίας ορισμένων βιβλίων ή εννοιών.

Η έκθεση του PEN ανέφερε, «Η βλάβη που προκύπτει είναι εκτεταμένη, επηρεάζοντας την παιδαγωγική και την πνευματική ελευθερία και θέτοντας όρια στην επαγγελματική αυτονομία των σχολικών βιβλιοθηκών και των δασκάλων.

Πίεση από Ομάδες Γονέων

Ως ένδειξη της πρόσφατης ανόδου και του αντίκτυπου του κινήματος για τα γονικά δικαιώματα στις σχολικές πολιτικές και τη νομοθεσία, η ανάλυση εντόπισε περισσότερες από 50 ομάδες πολιτών – οι οκτώ κορυφαίες εκ των οποίων είχαν περισσότερα από 300 τοπικά παραρτήματα σε 38 πολιτείες – που πίεζαν να απαγορεύσουν αυτό που θεωρούν ως απαράδεκτα βιβλία.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες αυτού του είδους είναι το Moms for Liberty, με περισσότερα από 200 κεφάλαια σε εθνικό επίπεδο.

Το εβδομήντα τρία τοις εκατό των οργανώσεων σχηματίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση της PEN, «Αυτές οι γονικές και κοινοτικές ομάδες έπαιξαν ρόλο στις μισές τουλάχιστον απαγορεύσεις βιβλίων που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021–2022».

Η έκθεση πρόσθεσε ότι τέτοιες ομάδες υπό την ηγεσία των γονέων «συγκεντρώνουν τις συνεδριάσεις των σχολικών συμβουλίων, απαιτώντας νέα συστήματα αξιολόγησης … χρησιμοποιώντας εμπρηστική γλώσσα για «καλλωπισμό και πορνογραφία», ακόμη και υποβάλλοντας ποινικές καταγγελίες εναντίον σχολικών υπαλλήλων, δασκάλων και βιβλιοθηκονόμων».

Η επιτυχία της Συμμαχίας Πολιτών της Φλόριντα να πιέσει ένα σχολικό σύστημα να εφαρμόσει προειδοποιητικές ετικέτες σε περισσότερα από 100 βιβλία αναφέρθηκε από το ευρετήριο ως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας τέτοιων οργανισμών.

Η PEN προειδοποιεί ότι ορισμένες από αυτές τις ομάδες «υποστηρίζουν χριστιανικές εθνικιστικές

απόψεις». Όχι άλλο CRT

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτρέπει τους αξιολογητές να αποφύγουν τίτλους που περιέχουν «ανεπιθύμητες θεωρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κατήχηση των μαθητών».

Υλικά που διδάσκουν ότι ένα άτομο, λόγω της φυλής, του χρώματος, του φύλου ή της εθνικής του καταγωγής, είναι εγγενώς ρατσιστικό ή καταπιεστικό πρέπει να απορρίπτονται.

Το εκπαιδευτικό υλικό που επιλέγεται πρέπει να είναι «ακριβές, αντικειμενικό, ισορροπημένο, μη φλεγμονώδες και επίκαιρο».

Οι τίτλοι που επιλέγονται πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της ατομικής ελευθερίας όπως περιγράφονται στη νομοθεσία της πολιτείας της Φλόριντα:

Κανένα άτομο δεν είναι εγγενώς ρατσιστής, σεξιστής ή καταπιεστικός, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, αποκλειστικά λόγω της φυλής ή του φύλου του.

Καμία φυλή δεν είναι εγγενώς ανώτερη από μια άλλη φυλή.

Κανένα άτομο δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις ή να δέχεται δυσμενή μεταχείριση αποκλειστικά ή εν μέρει με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, την αναπηρία ή το φύλο.

Η αξιοκρατία ή τα χαρακτηριστικά όπως η ηθική της σκληρής δουλειάς δεν είναι ρατσιστικά, αλλά θεμελιώδη για το δικαίωμα να επιδιώκεις την ευτυχία και να ανταμείβεσαι για τη βιομηχανία.

Ένα άτομο, λόγω της φυλής ή του φύλου του, δεν φέρει ευθύνη για πράξεις που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από άλλα μέλη της ίδιας φυλής ή φύλου.

Ένα άτομο δεν πρέπει να λαμβάνει οδηγίες ότι πρέπει να αισθάνεται ενοχή, αγωνία ή άλλες μορφές ψυχολογικής δυσφορίας για πράξεις στις οποίες δεν έπαιξε κανένα ρόλο, που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από άλλα μέλη της ίδιας φυλής ή φύλου.

Image: Courtesy, The Florida Governor’s Office

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This