Η καθημερινή βόλτα στο πάρκο ή στα γύρω στενάκια είναι κάτι που το περιμένει με λαχτάρα, αλλά αυτές τις ημέρες προστατέψτε τον σκύλο σας από την ζέστη για να μην τον ταλαιπωρήσει…
Δεν είναι λίγες οι φορές που και εμείς οι άνθρωποι έχουμε αισθανθεί τον δρόμο να καίει, και την άσφαλτο να βράζει, κάτω από τα παπούτσια μας. Φανταστείτε λοιπόν να περπατάτε στην άσφαλτο, χωρίς παπούτσια. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα ζώα.
Η περιοχή του πέλματος του σκύλου είναι πολύ ευαίσθητη, και για να μιλήσουμε με αριθμούς:
Χρειάζονται μόλις 60 δευτερόλεπτα για να πληγωθούν τα πέλματα του σκύλου, όταν η θερμοκρασία της ασφάλτου φτάσει στους 51 βαθμούς Κελσίου (περίπου 25-27 βαθμοί ατμόσφαιρας).
Όταν η θερμοκρασία ατμόσφαιρας φτάσει τους 30 βαθμούς, η άσφαλτος φτάνει στους 57 βαθμούς Κελσίου… Θυμηθείτε ότι το αυγό αρχίζει να ψήνεται μια χαρά σε τέτοια θερμοκρασία.
Αυτό σημαίνει ότι τις πολύ ζεστές ημέρες, η άσφαλτος μπορεί να φτάσει έως και 80 βαθμούς Κελσίου.
Το ίδιο ισχύει και για την άμμο της παραλίας, που επίσης φτάνει σε υψηλές θερμοκρασίες.
Σκεφτείτε ότι μια βλάβη στα πέλματα του σκύλου, που προκύπτει από μια ανέμελη βόλτα στην ζεστή άσφαλτο, ή στην παραλία, μπορεί να είναι και μόνιμη.
Αν πέσει στην αντίληψή σας ότι ο σκύλος σας έχει πάθει εγκαύματα στα πόδια του, ή έχει πληγωθεί, από το βάδισμα σε ζεστό δρόμο ή άμμο, ή παρουσιάζει κάποιο άλλο από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (κόκκινα μάτια, λαχάνιασμα, τρέμουλο, υπνηλία), μην τον αφήσετε να περπατήσει περισσότερο. Κρατήστε τον στα χέρια σας, και μεταφέρετέ τον κάπου δροσερά. Θα πρέπει να τοποθετηθούν δροσερές κομπρέσες γύρω του και στα πόδια του, αλλά όχι πάγος. Και δεν θα πρέπει να τον αφήσετε να γλύψει τα πόδια του εκείνη την ώρα. Δώστε του νερό αρκετό, και δροσιά.
Ο σκύλος δεν αντέχει γενικά την ζέστη. Πολύ εύκολα μπορεί να πάθει θερμοπληξία, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον ξεχνάμε ποτέ μέσα σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο, ακόμη κι αν είναι μισάνοιχτο το παράθυρο. Θα πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ευαισθησία του.
Ως “μάνα” δύο σκύλων, μπορώ να σας βεβαιώσω με σιγουριά, ότι η παραμικρή φροντίδα σε τέτοιες ζωτικής σημασίας “λεπτομέρειες”, γίνονται αντιληπτές από τα ζώα σας. Εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα προστατεύετε, το γνωρίζουν, το αισθάνονται. Κι από τα ζώα, είναι βέβαιο ότι λαμβάνεις το “ευχαριστώ”!
photo https://pixabay.com/el/