EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Προσφυγή νοσοκομειακών γιατρών

Προσφυγή νοσοκομειακών γιατρών στη δικαιοσύνη κατά του διοικητή του Ευαγγελισμού για παράνομη πολιτική, φρονιματική δίωξη ιατρού Παθολόγου 

10 Apr, 2023

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, επαναφέρει, μιλώντας στο Greek News and Radio FL το θέμα της εκδικητικής πολιτικής δίωξης της ιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου, για το οποίο έγιναν δεκάδες διαμαρτυρίες στον τύπο πριν τρεις περίπου εβδομάδες, από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Η εξέλιξη στην υπόθεση της έκνομης μετακίνησης της γιατρού -όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου- είναι ότι, αφού δεν υπήρξε η παραμικρή κίνηση από τη μεριά του υπουργείου Υγείας (όπως είχε δεσμευτεί στον ίδιο τον κ. Παπανικολάου) για αποκατάσταση της αδικίας, ξεκινάει η νομική διαδικασία, με εξώδικο –κατά του διοικητή του Ευαγγελισμού με κοινοποίηση τον κ. Πλεύρη και την κα Γκάγκα– και ακολουθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Για την πρόσληψη στις 13 Μαρτίου του 2023, της Παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό ως μόνιμης επιμελήτριας Β, και την «επανατοποθέτησή της» από τη διοίκηση του νοσοκομείου στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών (μία μέρα μετά την πρόσληψη της!) λόγω «επείγουσας» ανάγκης, αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ.

«Υπάρχει ένα πρωτοφανές θέμα, μία τεράστια και παράνομη αδικία σε βάρος μιας νέας ειδικευμένης γιατρού, το οποίο τινάζει στον αέρα το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν αξιολόγησης στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, είχαν προκηρυχθεί το 2022, κάποιες θέσεις επιμελητών ΕΣΥ -πολύ λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε- μία από τις οποίες αφορούσε θέση επιμελητή Β παθολογίας στη νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού. Είναι γνωστές σε όλους οι τεράστιες ανάγκες που έχει ο Ευαγγελισμός, καθώς είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Έτσι, υπήρξαν πολλές αιτήσεις για τη θέση (περίπου 100) επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί θέλουν να προσφέρουν έργο -και να έχουν την ανάλογη επιστημονική εξέλιξη- σε μεγάλα νοσοκομεία, που έχουν παθολογικές κλινικές, αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά και μεταξύ αυτών και επείγοντα περιστατικά. Η διαδικασία επιλογής και κρίσης στις περιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Τηρήθηκαν, στην περίπτωση αυτή όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή, ορίζει η νομοθεσία συγκεκριμένα κριτήρια μοριοδότησης (προϋπηρεσία επιστημονικού έργου, κλινικού έργου κλπ). Υπάρχει ειδικό Συμβούλιο, του οποίου η σύνθεση ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Γίνεται εξέταση των βιογραφικών. Στην αρχική βαθμολογία των υποψηφίων μπορεί να κατατεθούν ενστάσεις. Τελικά, καλούνται οι πρώτοι στην κατάταξη υποψήφιοι σε συνέντευξη ενώπιον των μελών του Συμβουλίου. Στην περίπτωση της Αργυρής Ερωτοκρίτου, ολοκληρώθηκε όπως ορίζεται η όλη διαδικασία, πρώτευσε στην κατάταξη η συγκεκριμένη γιατρός, και όταν βγήκε το ΦΕΚ του διορισμού της, πήγε στο νοσοκομείο να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και ορκίστηκε. Ακολούθησε το έγγραφο της τοποθέτησής της από τη διοίκηση, που ορίζει σε ποια από τις παθολογικές κλινικές του Ευαγγελισμού θα πάει η γιατρός (αυτό γίνεται αν νοσοκομείο έχει περισσότερα του ενός ομοειδή τμήματα και πρέπει η διοίκηση να αποφασίσει πού θα γίνει η τοποθέτηση). Τοποθετήθηκε η γιατρός στην κλινική που έχει και τις μεγαλύτερες ελλείψεις, την υποδέχτηκαν εκεί οι συνάδελφοι με ανοιχτές αγκάλες (αναμένοντας βοήθεια γιατί είναι πολλές οι ελλείψεις του νοσοκομείου). Την επόμενη μέρα το πρωί, δηλαδή την Τρίτη 14 Μαρτίου, η συνάδελφος έκπληκτη διαπίστωσε ότι της κοινοποιείται ένα απίστευτο έγγραφο από το διοικητή του νοσοκομείου, το οποίο είναι και έκνομο και έωλης αιτιολογίας! Είναι έκνομο, καταρχήν, διότι την επανατοποθετεί μερικές ώρες μετά την αρχική τοποθέτηση σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα. Οι θέσεις που προκηρύσσονται σε συγκεκριμένη νοσοκομειακή μονάδα!

Την τοποθετεί, λοιπόν, στην πρώην Πολυκλινική, που είναι στην Ομόνοια (στην οδό Πειραιώς και Σωκράτους), την οποία είχε κλείσει πριν από 10 χρόνια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ήταν υπουργός Υγείας, μαζί με άλλα νοσοκομεία. Στην Πολυκλινική, λειτουργεί μόνο ένα τακτικό, παθολογικό ιατρείο, με ραντεβού. Δεν υπάρχουν κλίνες και δε νοσηλεύονται ασθενείς -ούτε καν επείγοντα περιστατικά δεν γίνονται δεκτά- μόνο κάποια παθολογικά περιστατικά στο τακτικό ιατρείο με ραντεβού. Τοποθετείται εκεί η γιατρός, παρόλο που η προκήρυξη της θέσης και η διαδικασία της επιλογής και το ΦΕΚ διορισμού έλεγαν σαφώς ότι αφορά τη νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού. Δεν είχε προκηρυχθεί θέση στη νοσοκομειακή μονάδα της Πολυκλινικής. Το σκεπτικό του εγγράφου είναι το πιο γελοίο από όλα, καθώς ισχυρίζεται ο κ. Διοικητής ότι αιφνίδια, τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά το προηγούμενό του το έγγραφο για την αρχική τοποθέτηση της γιατρού, προέκυψαν στην Πολυκλινική, ανάγκες που δεν υπήρχαν πριν (δεν εξηγεί καν ποιες είναι αυτές οι ανάγκες) και για αυτό άλλαξε το προηγούμενο του έγγραφο. Αναφέρει κατά λέξη: «ανάγκες επιγενόμενες της αρχικής τοποθέτησης της γιατρού»!

Ακόμα και αν γινόταν κάποια μεγάλη καταστροφή στην Ομόνοια την περασμένη Δευτέρα, θα έπρεπε η κυβέρνηση να ξανανοίξει την Πολυκλινική και να στείλει κι άλλους γιατρούς. Είναι η πρώτη φορά που μετακινείται γιατρός από τον Ευαγγελισμό στην Πολυκλινική τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπάρχουν γιατροί παθολόγοι στον Ευαγγελισμό που έχουν οργανική θέση στην Πολυκλινική και έχουν μετακινηθεί στον Ευαγγελισμό και σωστά παραμένουν εκεί καθώς ο Ευαγγελισμός είναι νοσοκομείο που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες.
Πίσω από αυτή την απίστευτη κίνηση του Διοικητή κρύβεται η πρότερη ιστορία των πολιτικών πεποιθήσεων (δηλαδή των κοινωνικών φρονημάτων) και της συνδικαλιστικής δράσης της γιατρού, η οποία τα προηγούμενα χρόνια που ήταν ειδικευόμενη αλλά και επικουρική ειδικευμένη παθολόγος στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δράση (έβγαζε τα άπλυτά τους στη φόρα ακόμα και την εποχή της πανδημίας), και είναι και εκλεγμένη στο γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Προφανώς, αυτό που έκανε ο διοικητής του Ευαγγελισμού δεν είναι απλά συνδικαλιστική δίωξη: είναι παράνομη πολιτική, φρονιματική δίωξη! Πρόκειται για παράνομη τοποθέτηση εξ αρχής σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα από αυτήν που προβλέπει το ΦΕΚ διορισμού…
Είναι μία πρωτοφανής παρανομία!

Έχουν ήδη γίνει καταγγελίες κατά του Διοικητή, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την αρχή, το είχαμε επισημάνει στον υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι Νομικός και γνωρίζει ότι είναι παράνομη η μετακίνηση! Όχι μόνο δεν ανακάλεσε και δεν διόρθωσε την κατάσταση -όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει- αλλά κρύβεται από το θέμα! Βγαίνει καθημερινά στα κανάλια και κάνει δηλώσεις, επί παντός επιστητού προεκλογικού τύπου: κάνει δηλώσεις για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, για θέματα μεταφορών, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο καμία τοποθέτηση…

Υπάρχει και ομόφωνη απόφαση της ΕΙΝΑΠ, η οποία απαιτεί την επανόρθωση, γιατί πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα αλλά και γιατί -όπως ξέρουμε όλοι- ο Ευαγγελισμός έχει τις ανάγκες.
Εμείς (ΟΕΝΓΕ) καλούμε και τον υπουργό Υγείας, τον κύριο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, την κυρία Γκαγκά, και τον πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη (που συνέχεια τοποθετείται υπέρ της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας) να επανορθώσουν αυτή την απαράδεκτη, έκνομη και εκδικητική απόφαση του διοικητή του Ευαγγελισμού!
Σημειολογική αξία έχει αυτό που μας τόνισε ως πληροφορία ο κ. Παπανικολάου, πως δηλαδή το μόνο νοσοκομείο στην Αθήνα που, τα μαύρα χρόνια της χούντας, δεν ζητούσε από τους γιατρούς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να εργαστούν ήταν η Πολυκλινική! «Έχουμε επιστροφή στο μέλλον», σχολιάζει καταλήγοντας ο κ. Παπανικολάου!
Δε χωρά κριτική, στην εποχή που μεγάλο ποσοστό από το αξιόλογο ιατρικό προσωπικό μας φεύγει στο εξωτερικό και όσοι μένουν, συχνά δεν ανταποκρίνονται σε προκηρύξεις για θέσεις στο ΕΣΥ, να έχει τοποθετηθεί γιατρός αξιόλογων προσόντων σε νοσοκομείο που την έχει απόλυτη ανάγκη και μετά να αποφασίζει ο διοικητής ότι εκδικητικά θα τη στείλει κάπου όπου δεν θα είναι το ίδιο παραγωγική -όπως θα ήταν στον Ευαγγελισμό- επειδή δεν του αρέσει η πρότερη συνδικαλιστική της δράση…

Image: Kritheus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This