EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν άλευρα από έντομα

13 Jul, 2023
άλευρα από έντομα

άλευρα από έντομα

άλευρα από έντομα

Στις αρχές Ιανουαρίου 2023 εγκρίθηκε από την ΕΕ η χρήση μερικώς απολιπασμένης σκόνης οικιακού γρύλλου ως συστατικό στα τρόφιμα, με την δικαιολογία ότι αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή αλλά και η επισιτιστική κρίση. Στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται και η χρήση του κίτρινου αλευροσκουληκιού και της μεταναστευτικής ακρίδας.

Αναμένεται να μεγαλώσει η λίστα των εντόμων στο προσεχές διάστημα, πάντα με την ίδια δικαιολογία και πιθανόν σε λίγο καιρό τα τρόφιμα που καταναλώνουμε θα περιέχουν συστατικά από 12 διαφορετικά έντομα, με τον φόβο να μεγαλώσει ο κατάλογος των αλλεργιών -τουλάχιστον- για να μην αναφέρουμε και άλλες πιθανές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφαίνεται πως «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι καινούργια και τα έντομα καταναλώνονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου», αλλά δεν είναι σαφής η καταγραφή των συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων.

Για παράδειγμα, τα προϊόντα που αναγράφουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ την φράση alphitobius diaperinus, εννοούν πως στο τρόφιμο υπάρχει αλευροσκώληκας, πιθανόν κατεψυγμένος ή αποξηραμένος, σε πολτό ή σε σκόνη.

Όπως έχει αναφέρει η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων: «η κατανάλωση των αξιολογημένων πρωτεϊνών εντόμων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα ακάρεα της σκόνης και σε ορισμένες περιπτώσεις στα μαλάκια. Επιπλέον, αλλεργιογόνα από την τροφή (π.χ. γλουτένη) μπορεί να καταλήξουν στο έντομο που καταναλώνεται. Ως εκ τούτου, η έγκριση αυτού του νέου τροφίμου αποσαφηνίζει το ζήτημα αυτό και θεσπίζει ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης όσον αφορά την αλλεργιογονικότητα».

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι εάν αυτό το βήμα πράγματι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και κυρίως της επισιτιστικής κρίσης. Το σίγουρο είναι ότι η αλλοίωση κατ΄αυτό τον τρόπο στην διατροφή των ανθρώπων του δυτικού, τουλάχιστον, μέρους του πλανήτη, θα μεγαλώσει κατά πολύ την λίστα των ασθενειών από διάφορες ασθένειες, παντός είδους.

 

 

Πηγή https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/2023/03/blog-post_32.html?fbclid=IwAR2Op1Ap1aRM9C1moDxcZDBB9C7ab2zn05raBEOhDfQFQFe6fr_WEx3J15o&m=1

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This