EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΑΤΤΙΚΟΝ

Στην Ελλάδα λειτουργεί το 1ο Survivorship Clinic στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

13 Nov, 2023


Σε πολλές χώρες, τα ειδικά Ιατρεία Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο λειτουργούν ήδη, σε πολλά κράτη και προσφέρουν σημαντικό έργο στους μαχητές της ζωής, όμως για την Ελλάδα, αυτός είναι ένας τομέας Υπηρεσιών Υγείας που τώρα αναπτύσσεται.

 

 

Το Survivorship Clinic, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας Ογκολογίας, Διευθύντριας της Β’ Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής, Αμάντας Ψυρρή, και του Καθηγητή Χειρουργικής, Προέδρου της Ιατρικής Σχολής, Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Υπότροφο, Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, είναι το πρώτο Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο της χώρας.

Το Survivorship Clinic, στην πιλοτική του φάση, ήταν διαθέσιμο σε κάθε ασθενή, που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ στη δεύτερη φάση που τώρα ξεκινά ανοίγει σε κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού. 

 

Ο σκοπός του Survivorship Clinic

Ο σκοπός του Ιατρείου Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας κυρία Ψυρρή. «Τα 2/3 των καρκινοπαθών επιζούν για τουλάχιστο 5 έτη μετά τη διάγνωση και πολλοί για δεκαετίες μετά τη θεραπεία. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξάνεται λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Επιπλέον, ο αριθμός των ασθενών που επιβιώνουν από την ασθένεια αυξάνεται λόγω των εξελίξεων στη θεραπεία. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της ογκολογικής φροντίδας αλλά δεν έχει εδραιωθεί στο βαθμό που συνίσταται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες».

 


Η στήριξη του υπουργείου Υγείας


 
Παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσιάστηκε επίσημα την Τετάρτη 8/11, η λειτουργία του πρώτου Survivorship Clinic, στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ από τους υπεύθυνους του Ιατρείου.Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε χαρούμενος για την πρωτοβουλία, την οποία και στηρίζει διότι αποτελεί σημαντική βοήθεια για τον ασθενή με καρκίνο και όχι μόνο. «Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορεί αυτός ο άνθρωπος που νοσεί με καρκίνο να έχει συνεχή και δια βίου παρακολούθηση με ολιστικό τρόπο» σημείωσε.
Ο υπουργός τόνισε ότι για το υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση είναι προτεραιότητα να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για τον Καρκίνο καθώς και κέντρο αναφοράς για Καρκινοπαθείς, για το οποίο θα είναι σε θέση να επανέλθει σύντομα με λεπτομέρειες. Παράλληλα δεσμεύθηκε να στηρίξει το έργο τόσο οικονομικά όσο και σε εξοπλισμό.

 

Τι είναι το Survivorship Clinic

 

 «Πρόκειται για ένα  πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Ιατρείο», επεσήμανε η κα Πόπη Καλαϊτζή, εξηγώντας ότι: «Είναι η πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης δια βίου αυτών των ασθενών, ενώ προγράμματα Αποκατάστασης για καρκινοπαθείς είναι ανύπαρκτα προς το παρόν. Στον καρκίνο ένας ασθενής θεωρείται επιζών (survivor), από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ασθενείς με καρκίνο ολιστικά και δια βίου, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή, γεγονός που εξασφαλίζει παροχές και συμβουλές υψηλότατου επιστημονικού περιεχομένου. Σε όλα τα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού, υπάρχουν survivorship clinics γιατί ο ρόλος του τρόπου ζωής είναι σημαντικός όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου».

 Σύμφωνα με την ίδια, «μετά τη διάγνωση και ιδανικά  πριν την έναρξη της θεραπείας, γίνεται αξιολόγηση του τρόπου της ζωής και  προτείνονται τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα / Κλινικές του νοσοκομείου (ψυχιατρική, Τμήμα Θεραπευτικής Άσκησης, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος κ.λπ.).

 IMG 6208 IMG 6210 


Φιλοδοξία όλων των εμπλεκομένων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία ανάλογων κλινικών, αρχικά στα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε κάθε ογκολογικό ασθενή.

 Ο διοικητής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, ανέφερε «Ως διοίκηση υποστηρίζουμε κάθε καινοτόμο προσπάθεια η οποία αποβλέπει στο να συμπληρώσει το ήδη ευρύ φάσμα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες». Αναφερόμενος στο πολύ πρωτοποριακό σχέδιο αντιμετώπισης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα με καρκίνο, τόνισε: «Η δικιά μας ευαισθησία και υποχρέωση είναι να συμπληρώνουμε αυτές τις υπηρεσίες, με όλες τις διοικητικό-οικονομικές υποστηρίξεις και υποδομές για να κάνουμε πιο άρτιο και ολοκληρωμένο το έργο προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας».

 «Η δημιουργία ενός ιατρείου για την πολύπλευρη, μακροχρόνια υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών (survivorship clinic) καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των ασθενών μας και των οικογενειών τους», σημείωσε Ο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος. «Η Ιατρική Σχολή στηρίζει με τις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια του Αττικού νοσοκομείου αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία και σχεδιάζει να βοηθήσει στην επέκτασή της και σε άλλα κέντρα αλλά και να εκπαιδεύσει τους φοιτητές και τους νέους γιατρούς στη σημαντική αυτή προσέγγιση».

 IMG 6212

Η λειτουργία του Ιατρείου

Στο ιατρείο ο ασθενής με καρκίνο καθοδηγείται για το τι μπορεί να κάνει ο ίδιος/η ίδια κάτι για το νόσημά του/της.

 Όπως ανέφερε η κα Καλαϊτζή, ο ασθενής συχνά αναρωτιέται:

Τι να τρώω; Πρέπει να ξεκουράζομαι ή επιτρέπεται να γυμνάζομαι; Τι να κάνω για τις δυσκολίες του ύπνου μου; Πρέπει οπωσδήποτε να κόψω το κάπνισμα; Πόσο αλκοόλ να πίνω όταν κάνω χημειοθεραπεία; Υπάρχουν ειδικά βότανα/συμπληρώματα ή κάτι άλλο που θα με «τονώσει» στη διάρκεια των θεραπειών; 

 Στο Ιατρείο Υποστηρικτικής ιατρικής, λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και καθοδήγηση που βασίζονται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

 Το σημαντικό είναι ότι εφαρμόζονται και τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς όπως η παρακινητική συνέντευξη, σε συνεδρίες ανά περίπου 3 εβδομάδες.

«Στόχος μας είναι η ασθενής να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο και να υιοθετώντας  έναν πιο υγιή τρόπο ζωής να  χάσει βάρος, να βελτιώσει την ψυχική της υγεία και να προλάβει και άλλα νοσήματα στο μέλλον» επισημαίνει. 

 


Οι τομείς του  Ιατρείου

  • Ψυχολογική υποστήριξη και αντίστοιχα παραπομπή σε Ψυχιάτρους όταν χρειάζεται.
  • Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress – ασκήσεις αναπνοών – mindfulness κ.α..
    • Συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης. 
  • Εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή.
    • Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου.
    • Παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για διακοπή αλκοόλ – καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων.

 


Το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο 


λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα Εξωτερικά Ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής κατόπιν ραντεβού. 

Οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στο τηλέφωνο 1535 είτε μέσω της Β’ΠΠΚ κλινικής.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This