EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ

29 Feb, 2024

Η συνέχεια του άρθρου του Παν. Τραϊανού

 

Απομακρύνεται απ’ αυτούς και προσπα­θεί ν’ «ανέβει» επίπεδο. Ευτυχής και ασφαλής αισθάνεται μόνον όταν είναι «πιο ψηλά» από τους υπόλοιπους. Εάν αυτήν τη διαφορά του την εξασφαλίζει η κορυφή ενός «λόφου», αυτή είναι που  «κατα­κτά» …και εκεί μένει!!! Εάν η ίδια η κοινωνία βρίσκεται αρκετά «ψηλά» και ο «λόφος» δεν αρκεί, τότε ο Αιγόκερως αναζητά ένα μεγαλύτερο «βουνό» με υψηλότερη «κορυφή» για να κάνει το ίδιο. Το μειονέκτημά του ως ηγέτη ανθρώπων είναι ότι πάντα προσαρμόζεται στο επίπεδο που βρίσκεται η κοινωνία και όχι το αντίθετο! …ΔΕΝ «τραβάει» την κοινωνία προς τα «επάνω», αλλά αποτραβιέται ο ίδιος προς τα «επάνω» …απλά για να ξεχωρίζει! …Βολεύεται όταν απλά βρίσκεται πιο ψηλά απ’ αυτήν και ΔΕΝ επιδιώκει να την «τραβήξει» προς το μέρος του, γιατί αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόπο και προσπάθεια για τον ίδιο χωρίς το ανάλογο κέρδος για την εξουσία του! Το κέρδος τής κοινωνίας από αυτόν τον τύπο εξουσιαστή είναι ότι τον «ακολουθεί» ενστικτωδώς κι ως εκ τούτου βελτιώνεται η ίδια …ΔΕΝ την «τραβάει» αυτός! …Στην πραγματικότητα αυτήν, με την πρόοδό της, τον αναγκάζει ν’ «ανεβαίνει» όλο και πιο «ψηλά».

Ως εκ τούτου κι αυτός —όπως και ο Λέοντας— είναι εξαρτώμενος από την πρόοδο που θα κάνει η ίδια η κοινωνία ΜΟΝΗ ΤΗΣ! …Η πρόοδος της κοινωνίας είναι εκείνη που θα τον «αναγκάσει» να πάει ακόμα πιο ψηλά! …Η πρόοδος της κοινωνίας είναι εκείνη που θα τον αναγκάσει να κάνει μεγαλύτερες προσωπικές θυσίες για να ξεχωρίσει! Εάν δεν υπάρχει πρόοδος, απλά βολεύεται …και άκοπα ξεχωρίζει, παριστά­νοντας τον «θεό» των «τυφλών». Ο τύπος τού εξουσια­στή Αιγόκε­ρου, δηλαδή, δεν ξεκινάει από το μηδέν, ώστε, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία, να «κατακτήσει» την υψηλότερη κορυφή που υπάρχει και να «τραβήξει» την κοινωνία προς τα «επάνω» …«Κατακτά» απλά την υψηλότερη κορυφή, η οποία τη στιγμή εκείνη τού εξασφαλίζει αυτό που επιθυμεί και είναι μόνιμα διατεθειμένος να «πληρώσει» γι’ αυτό …όσο κι αν «κοστίζει»! …Είτε λίγο —εάν είναι τυχερός και θέλει να γίνει «θεός» πρωτόγονων— είτε πολύ —εάν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε μια κοινωνία πολύ προηγμένη—.

Πάντα όμως η βασική του «μέριμνα» είναι ο απόλυτος έλεγχος του λαού που τον «θωρεί»! …Ο λαός, μέσα από τον οποίο θέλει να «ξεχωρίσει» …Ο λαός, από τον οποίο θέλει ο ίδιος ν’  «αποθεωθεί». Βελτιώνει διαρκώς την τέχνη τής άσκησης της εξουσίας, προκειμένου να μην μπορεί ο λαός ν’ απαλλαγεί από αυτόν! …Απαλλάσσεται από «βάρη» που τον εκθέτουν ως εξουσιαστή, για να μπορεί να «σκαρφαλώνει» χωρίς να προκαλεί! Είναι ο πρώτος τύπος εξουσιαστή, ο οποίος εμφανίζεται να «υποφέρει» πιο πολύ απ’ αυτούς που τον ακολουθούν! Είναι ο πρώτος τύπος εξουσιαστή που όσο πιο «ψηλά» ανεβαίνει τόσο πιο δήθεν «ταπεινός» γίνεται. Ο πρώτος τύπος εξουσιαστή που όσο πιο μεγάλη εξουσία έχει τόσο πιο ταπεινά και «θαμπά» σύμβολα έχει! Από το χρυσό λιονταρίσιο «στέμμα» πάμε, για παράδειγμα, σε ένα σκληρό ακάνθινο «στέφανο» …Από τις πορφύρες και τα μετάξια πάμε στα βρώμικα κουρέ­λια. Η κυρίαρχη έννοια της εξουσίας του είναι ο «ΕΛΕΓΧΟΣ»! …Η διαρκής «επικαιροποίηση» της θέλησης του «ποιμνίου» του να τον ακολουθεί, για να φτάσει στον «προορισμό» που ο ίδιος του έχει θέσει.

Γι’ αυτόν τον λόγο σκαρφαλώνει «με την πλάτη»! …Σκαρφαλώνει όπως ένα κατσίκι που σκαρφαλώνει «με την όπισθεν»! …Σκαρφαλώνει έτσι, γιατί από τη μία πλευρά θέλει να ελέγχει την «απόσταση» αυτών που τον «ακολουθούν» κι απ’ την άλλη θέλει να βλέπει εάν —και κατά πόσο— αυτοί αντιδρούν με τον επιθυμητό γι’ αυτόν τρόπο, ο οποίος είναι η αναζήτηση του «προορισμού» που τους έχει θέσει και βέβαια η «αναγνώριση» της δική του αξίας! Ο Αιγόκερως, όπως αντιλαμβανόμαστε, «γεννάται» σε πολύπλοκες κοινωνίες …Σε κοινωνίες οι οποίες έχουν κατακτήσει ένα καλό «επίπεδο» λειτουργίας και γνώσης και δεν περιορίζονται στην «απλή σύγκρουση» τού Κριού ή την «απλή κατάκτηση» του Λέοντα! …Σε κοινωνίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν την τελική μορφή τής εξέλιξης της Πατριαρχίας! Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο τού ηγέτη Αιγόκερου έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από αυτό των προκατόχων του.

Ο Αιγόκερως «σκαρφαλώνει» προς τον Ουρανό κι αυτό απαιτεί πολλά προσόντα και πολλές θυσίες! …Πονάει γι’ αυτό που κάνει! …Ανεβαίνει σε κορυφές! …Στερείται απολαύσεις και «εφόδια» για να είναι «ελαφρύς»! …Πολεμάει με ομοίους του για το καλύτερο και υψηλότερο «πόστο»! …Τον «χτυπάνε» τα στοιχεία τής φύσης! …Τον «χτυπάνε» οι αμφισβητήσεις των οπαδών του, που λειτουργούν ως «βαρύτητα»! Ως τύπος εξουσιαστή είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα και να υποστεί ΟΛΕΣ τις θυσίες που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος για να κατακτήσει τους στόχους του —οι οποίοι ΠΑΝΤΑ αποβλέπουν σε κάποια μορφή εξουσίας επάνω σε ανθρώπους—. Ό,τι κάνει, όμως, το κάνει για να τον «βλέπουν»! Θέλει να τον «βλέπουν» όταν «πονά» ή όταν «ματώνει»! …Θέλει να είναι «ξεχωριστός»! …Θέλει να τον χειροκροτεί το κοινό του! …Θέλει να γίνει «θεός» αυτών που τον βλέπουν …Ό,τι κι αν παθαίνει, το θεωρεί σαν νέο «κεφάλαιο» που προστίθεται στο παλιό που μάζεψε, γιατί θέλει ν’ αποδείξει σε όλους ότι δεν είναι όμοιος μ’ αυτούς! …Ότι αξίζει που είναι διαφορετικός και βρίσκεται τόσο «ψηλά» εκεί …Δεν κρύβει δηλαδή τα πάθη και τα βάσανά του, αλλά τα επιδεικνύει, γιατί αυτά είναι τα «εχέγγυα» της αξίας του. Θέλει να «θυμούνται», ν’ αναπαριστούν και να «γιορτάζουν» τα πάθη του οι οπαδοί του. Μόλις εξασφαλίσει την απόλυτη διαφορά από το «ποίμνιό» του, απολαμβάνει τη «θέα» του.

Κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο ο ΑΚΟΜΑ πιο φοβερός Υδροχόος! «…Μα —θα πει κάποιος— εδώ πρέπει να υπάρχει ένα λάθος …Μια αντίφαση! Πώς είναι δυνατόν ο Υδροχόος να συμπεριλαμβάνεται στα αρχέτυπα της εξουσίας; Ο Υδροχόος είναι «επαναστάτης» …Είναι ατομιστής, που δεν θέλει να οργανώνει και άρα να εξουσιάζει οπαδούς που τον ακολουθούν …Είναι εχθρός τής εξουσίας!…». Εδώ είναι το όλο θέμα! …Εχθρός τής εξουσίας μπορεί να είναι και ο αντιεξουσιαστής, αλλά, επειδή έχει άποψη για τον τρόπο που αυτή πρέπει να ασκείται, δεν είναι παράξενο να γίνει εξουσιαστής! ….Μια νικητήρια αντιεξουσιαστική γνώση μπορεί να γίνει γνώση εξουσίας! …Θέμα πρόσημου είναι! …Η αντιεξουσία είναι εξουσία με διαφορετικό πρόσημο και ο Υδροχόος «κρύβεται» πίσω από αυτήν την ιδιομορφία! Ο Υδροχόος είναι πάντα εχθρός μιας συγκεκριμένης εξουσίας και ΟΧΙ φίλος τού χάους! …Είναι «επαναστάτης» ανατροπέας, αλλά ταυτόχρονα είναι και συντηρητικός!…

Γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ φαινομενικά συγκεντρώνει επάνω του αντιφατικά στοιχεία, δεν λειτουργεί σαν διχασμένη προσωπικότητα. Είναι ένας «επαναστάτης», που τον «κυβερνά» ο επαναστάτης Ουρανός, αλλά είναι ταυτόχρονα κι ένας σκληρός κρόνιος «χαρακτήρας»! …Εξίσου σκληρός αν όχι σκληρότερος από τον Αιγόκερω, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι κάνει τις ίδιες θυσίες για την προσωπική του «πτήση» και μάλιστα χωρίς καθόλου εγγυήσεις για «ανταμοιβή» και «λάμψη». Ο Υδροχόος στην πραγματικότητα είναι ένας δυνάμει «φονιάς» τής εξουσίας! …Είναι ο «ιπτάμενος» φονιάς των «ιπτάμενων» εξουσιαστών! …Ο πιο επικίνδυνος εχθρός τής εξουσίας! Γιατί; …Γιατί λειτουργεί σαν «φάντασμα». Δεν δραστηριοποιείται πολιτικά ή κοινωνικά ως άτομο με προσωπικές φιλοδοξίες. Η εξουσία ΔΕΝ τον «βλέπει» …ΔΕΝ της επιτρέπει να τον «δει», γιατί δεν αυξάνει το «μέγεθός» του μέσω οπαδών …ΔΕΝ ξέρεις πού βρίσκεται και δεν ξέρεις τι κάνει …ΔΕΝ ξέρεις ούτε καν εάν υπάρχει ως αντίπαλος!

 

 

Συνεχίζεται

 

photo lenahelfinger / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This