EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Συλλήψεις μεταναστών

Συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό

18 Jan, 2024

Την είδηση αυτή έδωσε αξιωματούχος και ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι συλλήψεις έχουν ξεκινήσει σε δημόσιο πάρκο κοντά στα σύνορα. Μάλιστα, στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς ήδη φρουρούν τις όχθες του Ρίο Γκράντε, συνεχίζοντας παράλληλα και τον αποκλεισμό του πάρκου Σέλμπυ. Ο σκοπός αυτών των δραστικών μέτρων είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

 

Αργά το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου συνελήφθησαν μετανάστες στο πάρκο Σέλμπυ στο Eagle Pass. Στους συλληφθέντες έχουν καταγγελθεί κατηγορίες εγκληματικής καταπάτησης εδάφους, και αυτή είναι μόνον η αρχή, αφού την περασμένη εβδομάδα η πολιτεία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται γυναίκες και άνδρες, που τέθηκαν υπό κρατικό περιορισμό, ενώ τα παιδιά και οι οικογένειες μεταφέρθηκαν στην συνοριακή περιπολία.

Όπως δήλωσε ο υπολοχαγός Κρις Ολιβάρες του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, «Η Πολιτεία του Τέξας θα διατηρήσει προληπτική στάση για τον περιορισμό των παράνομων συνοριακών διελεύσεων μεταξύ των εισόδων».

Οι μετανάστες αφού δέχθηκαν τις κατηγορίες για εγκληματική παραβίαση εδάφους, μεταφέρονται στην συνοριακή περιπολία των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν εν συνεχεία την πολιτειακή κατηγορία που τους αντιστοιχεί.

Η γη του πάρκου Σέλμπυ παραχωρήθηκε στις αρχές ώστε να γίνει η επιτήρηση και οι συλλήψεις, όπως δήλωσε ο Ολιβάρες, παρ’ όλα αυτά οι εντάσεις που δημιουργούν αυτά τα μέτρα δεν έχουν παύσει -αντίθετα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δηλώσει στους κρατικούς αξιωματούχους ότι είχαν προθεσμία μέχρι το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου για να απομακρύνουν το εμπόδιο στην πρόσβαση της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ σε έκταση 2,5 μιλίων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό. Αυτό δήλωσε με επιστολή του το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Την περασμένη εβδομάδα δυστυχώς στην περιοχή κοντά στο πάρκο Σέλμπυ δύο παιδιά και μια γυναίκα πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, και τα δυστυχή αυτά γεγονότα έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ του Τέξας και των ομοσπονδιακών αξιωματούχων γύρω από το ποιος δικαιούται αυτό το κομμάτι περιοχής, και πώς αντιμετωπίζεται η μεταναστευτική ροή.

Κατά το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, οι ενέργειες της πολιτείας έχουν εμποδίσει τις επιχειρήσεις ελέγχου και χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές. Μάλιστα -δηλώνει- κρατώντας τους ομοσπονδιακούς πράκτορες πίσω από μια περίφραξη, επιδεινώνεται η κατάσταση και αυτό φέρει ως αποτέλεσμα ακόμη και τέτοιους θανάτους. Από το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου και μετά, υπήρχε η πρόθεση να παραπεμφθεί το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εφ’ όσον το Τέξας δεν σταματούσε τις προσπάθειές του να εμποδίζει την συνοριακή περιπολία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζόναθαν Μέγιερ, γενικός σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, «η αποτυχία του Τέξας να παράσχει πρόσβαση στα σύνορα, φέρνει ακόμη και κίνδυνο για την ζωή και την ασφάλεια».

Από την πλευρά του το Τέξας δια στόματος Πάξτον απάντησε ότι «το Τέξας δεν θα παραδοθεί». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η πολιτεία του Τέξας έχει την συνταγματική εξουσία να υπερασπίζεται την επικράτειά του και θα αγωνιστεί ακόμη και στα δικαστήρια για αυτό το δικαίωμα. Αναφορικά με επείγοντα περιστατικά ιατρικού περιεχομένου που πιθανόν προκύπτουν στο πάρκο Σέλμπυ, κατά τον Πάξτον, η συνοριακή περιπολία έχει πρόσβαση.

Και η διαμάχη συνεχίζεται, αφού ο Λευκός Οίκος και οι νομοθέτες αμφισβητούν την τακτική του Τέξας, εξ ου και ο νέος νόμος ο οποίος χαρακτηρίζει ως πολιτειακό έγκλημα την παράνομη είσοδο στην πολιτεία. Η διαμάχη απλώνεται σε όλες τις πολιτείες στις οποίες έχουν σταλεί μετανάστες από τις αρχές του Τέξας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει προς το Ανώτατο Δικαστήριο, πως οι πνιγμοί της περασμένης Παρασκευής δεν είναι παρά η απόδειξη ότι το Τέξας προσπαθεί να ασκήσει πλήρη έλεγχο στα σύνορά του και να εμποδίσει την συνοριακή περιπολία ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις. Εάν είχε επιτραπεί στην συνοριακή περιπολία η πρόσβαση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Το στρατιωτικό τμήμα του Τέξας απεφάνθη ότι, όταν η συνοριακή περιπολία ζήτησε πρόσβαση στο σημείο του συμβάντος την Παρασκευή, οι πνιγμοί είχαν ήδη συμβοί, καθώς οι αρχές του Μεξικό είχαν ήδη ανασύρει τα σώματα των πνιγμένων μεταναστών.

Το 5ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ότι θα επανεξετάσει το θέμα των σημάνσεων και των σημαδούρων από το Ρίο Γκράντε, ενώ τα πλωτά συνοριακά φράγματα φαίνεται ότι θα παραμείνουν, καθώς οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν τον Μάϊο.

Όλα δείχνουν ότι το Σαββατοκύριακο θα κρύβει εντάσεις στην περιοχή, αφού οι δύο πλευρές δεν σκέφτονται να υποχωρήσουν των θέσεών τους. Οι «πατριώτες» από την μία πλευρά καλούνται να πάνε στο Eagle Pass για να απαιτήσουν να υπερασπιστούν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τα σύνορά τους από ξένη εισβολή, όπως προκύπτει από προσκλήσεις στο διαδίκτυο, ενώ ακόμη και όροι όπως «ακροδεξιές ομάδες» έχουν χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή ιδιοκτήτες των εδαφών παραχωρούν την περιοχή τους για να στηθούν σκηνές και τροχόσπιτα. Ο σερίφης της κομητείας Maverick Tom Schmerber ανησυχεί για την ασφάλεια της περιοχής καθώς βλέπει πλήθος ανθρώπων να έρχονται στο σημείο. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της πολιτείας του Τέξας Έντι Μοράλες Τζούνιορ δηλώνει ότι όλα αυτά είναι προϊόντα παραπληροφόρησης καθώς η ομάδα για την οποία ανησυχούν, δεν έχει σαφή γνώση γύρω από θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικής πολιτικής.

 

 

 

Πηγή  https://edition.cnn.com/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This