ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Αρζόγλου

Συνέντευξη Κώστα Αρζόγλου στο Greek Radio FL και στην Τζένη Παντελή

11 Jan, 2022

Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές για τον Κώστα Αρζόγλου.

Ο καταξιωμένος θεατράνθρωπος, ηθοποιός, σκηνοθέτης που έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα σε μεγάλους ρόλους και μας έχει κάνει να υποκλιθούμε στις ερμηνείες του, έδωσε συνέντευξη στο  GREEK NEWS AND RADIO FL και στην Τζένη Παντελή για το θεατρικό έργο «Ιωάννα του μετρό».

Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς

Ιωάννα του Μετρό

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου

15,16 & 22,23 Ιανουαρίου 2022

Ticketservices.gr

«Η «Ιωάννα του μετρό» έχει καριέρα μπροστά του, θα ανέβει και σε θέατρο, έχει πολύ μέλλον!Αυτό το έργο μου έβγαλε δυνατό συναίσθημα, με συγκίνησε το κείμενο, αυτός ήταν ο λόγος που ήθελα αυτό έργο».

«Η μητέρα μου πνίγηκε. Έχουν στεγνώσει αυτά τα πράγματα μέσα μου. Η Έλλη Λαμπέτη που μου το ανακοίνωσε, ήμουν σπίτι της και δεν μπορούσα να οδηγήσω για να φύγω από το σπίτι της. Δεν μπαίνω στην θάλασσα από τότε. Φοβάμαι πάρα πολύ… Καταλαβαίνεις πόσο μπορεί να αγαπάς κάποιον όταν σου λείψει. Αυτό το έχω καταλάβει και με θανάτους και σε χωρισμό».

«Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ  ήμασταν πολύ φίλοι.  Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη έχουμε κάνει πολύ σπουδαία πράγματα και του οφείλω το «Μ.Butterfly».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΏΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ GREEK  RADIO ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΠΑΝΤΕΛΗ

Τι ήταν αυτό που σας συγκίνησε να αναλάβετε αυτό το έργο  « ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ»;

Με συγκίνησε το έργο πάρα πολύ και παράλληλα με συγκίνησε  το ότι υπάρχει κάτι παράλογο  στην ιστορία όχι στο έργο, δεν είναι θέατρο του παραλόγου.

Τι εννοώ… ποιος το φαντάζετε  μία χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία να σπάει σε τέσσερα – πέντε κομμάτια να πέφτουν βόμβες και να χωρίζουνε να γίνονται Κροάτες, Σέρβοι…

Είναι φοβερό αυτό που συνέβη, πέρα από το διαχωρισμό, γίνεται κομμάτια η ψυχή των ανθρώπων.

Διαλύονται οικογένειες ο ένας είναι Κροάτης, ο άλλος είναι Σέρβος. Εμάς μας φαίνεται λίγο παράδοξο.

Φανταστείτε να πει κάποιος από εμάς που είναι πατέρας εγώ είμαι από την Κρήτη θα πάω στην Κρήτη τέρμα! Να σκάσουν βόμβες στην Ελλάδα να διαλυθεί σε κομμάτια και να πει η μητέρα είναι Θεσσαλονικιά  πάω στο Κιλκίς!  Υπάρχει μία φοβερή φράση που μου άρεσε λέει κάποιος νεαρός που η πρωταγωνίστρια τον ερωτεύεται λέει κάτι φοβερό: « ο έρωτας για τον έρωτα και το έθνος για το παραδάκι. Άμα έχω λεφτά στην τσέπη μου ξέρω ποιος είμαι, άμα δεν έχω αλλάζω πατρίδα».

Πουλούσαν κάποιοι την συνείδησή τους, το κριτήριο ήταν το χρήμα  για να αλλάξουν έθνος;

Το έθνος είναι άλλο πράγμα και άλλο το κράτος. Πιθανόν να υπάρχει μία ιδιομορφία στο έθνος της Κρήτης ή της Ηπείρου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο κράτος που λέγετε  Ελλάδα.

Ένας Έλληνας είναι για πάντα Έλληνας  και αυτό δεν αλλάζει, αλλά όπως μας το περιγράφετε στην πρώην Γιουγκοσλαβία μετά τον εμφύλιο άλλαζαν  εθνότητες άμεσα. Ένα Κροάτης γινόταν Σέρβος και αρκούσε μόνο να το δηλώσει;

Το πάζλ γινόταν ακόμα πιο πολυποίκιλο και αυτοί που συστηνόταν ως Γιουγκοσλάβοι και ήταν πολύ περήφανοι για αυτό, αν και  είχαν την φύτρα τους αλλού, ήταν όλοι μοναδικά μίγματα, οι περισσότεροι ήταν εκτός Γιουγκοσλαβίας.

Η Ιωάννα είναι Γιουγκοσλάβα;  Γιατί δεν δέχτηκε να ενταχθεί σε κανένα έθνος και έφυγε από την χώρα της.

Η Ιωάννα πραγματικά δεν ξέρει τι είναι!

Το είχαμε ζήσει αυτό τον πόλεμο μέσα από τις οθόνες μας αλλά πραγματικά είναι πρωτόγνωρες αυτές οι συνθήκες . Οι οικογένειες πληγώθηκαν, εφόσον οι γονείς εγκατέλειπαν την χώρα τους για να πάνε να βρούνε το έθνος τους…

Μετά από μια χυδαία και παράλογη διάλυση ενός κράτους  γίνεται μόνο σε μία μεγάλη δύναμη. Η Γιουγκοσλαβία ήταν μία μεγάλη δύναμη με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, με μεγάλα εργοστάσια με ανθρώπους που εργάζονταν. Είχες πολύ ωραίες ιδέες καινοτόμες και η Γερμανία δεν ήθελε να δημιουργείται μια μεγάλη δύναμη δίπλα τους.

Μεγάλη  θηριωδία σε αυτόν τον πόλεμο, οι άνθρωποι χωρίστηκαν, δύσκολες καταστάσεις. Ο Τίτο ήταν Κροάτης και απ’ ότι ξέρουμε από την ιστορία έδινε εντολές να σκοτώνουν άλλους Κροάτες, απίθανες καταστάσεις. Τι θα δει ο θεατής όταν παρακολουθήσει αυτή την on line streaming παράσταση;

Όλα αυτά θα τα δει ο θεατής στην παράσταση.

Είχα κάνει και ένα άλλο έργο του Ματέι Βισνιέκ με αντίστοιχο θέμα και έχω εντρυφήσει αρκετά σε αυτό τον περίεργο πόλεμο.

Αξίζει να βγαίνουν αυτά τα έργα, γιατί είναι μια κορυφαία πρόκληση των καιρών. Η Ιωάννα του μετρό δίνει ένα καθαρά αντιεξουσιαστικό και αντιπολεμικό  μήνυμα;

Εγώ δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα μηνύματα στο θέατρο, γιατί το αίσθημα μπορεί  να  παράγει μήνυμα.

Είναι ένα έργο που παίζετε για πρώτη φορά διεθνώς, έχουν δοθεί για πρώτη φορά τα πνευματικά δικαιώματα  από το συγγραφέα τον Βίντοσαβ Στεβανοβιτς, το έργο είναι υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας και με χορηγούς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παίζετε και στο έργο κ. Αρζόγλου, είστε στο ρόλο του πατέρα, η Αλεξάνδρα Παντελάκη και ο Προμηθέας Αλιφερόπολος μιλήστε μας για τον ρόλο σας!

Αυτό που κάνω και κάνει και η Αλεξάνδρα Παντελάκη και ο Προμηθέας Αλιφερούλος είναι έκτακτη συμμετοχή. Προβάλλονται από το παράθυρο του τραίνου. Είναι ένα γράμμα που έρχεται και αντί να υπάρχει η ανάγνωση που είναι ξερό πράγμα, εμφανίζεται ο πατέρας σαν φάντασμα, αυτό που παράγει η μνήμη μας από πρόσωπα από καταστάσεις.

Όλα αυτά βοήθησαν στην θερμοκρασία της όλης παράστασης.

Αυτή η δουλειά κ. Αρζόγλου είναι από τις τελευταίες που έχετε κάνει και από τα λόγια σας βλέπω ότι βγάζετε ένα δυνατό συναίσθημα γι’ αυτό το έργο.

Πολύ δυνατό συναίσθημα βγάζω γι’ αυτό το έργο και αυτός ήταν ο λόγος που ήθελα αυτό το έργο. Με συγκίνησε πάρα πολύ όταν μου έφερε το έργο η Τζένη Παντελή αυτός ήταν ο λόγος γιατί αλλιώς λογικά δεν θα το έκανα γιατί κάνω πάρα πολλά αυτό τον καιρό.

Είναι πιο δύσκολη αυτή η δουλειά εν μέσω πανδημίας;

Βέβαια είναι δύσκολη εποχή και από όγκο δουλειάς, γιατί έχουμε αναγκαστεί όλοι οι ηθοποιοί να κάνουμε δύο τρία πράγματα μαζί.

Γιατί το ανεβάσατε livestreaming και δεν έγινε όπως οι συνηθισμένες παραστάσεις στο θέατρο;

Επιλέξαμε το livestreaming αυτούς τους μήνες γιατί είναι περίεργες εποχές, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, δε ξέραμε τι θα γίνει με την πανδημία. Αλλά αυτό το έργο έχει καριέρα μπροστά του, θα ανέβει και σε θέατρο, έχει πολύ μέλλον μπροστά του.

Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλλη Λαμπέτη και μάλιστα σας συνδέει με την Έλλη Λαμπέτη μία ιδιαίτερη ιστορία με την μητέρα σας.

Η μητέρα μου πνίγηκε. Έχουν στεγνώσει αυτά τα πράγματα μέσα μου. Η Έλλη Λαμπέτη που μου το ανακοίνωσε, ήμουν σπίτι της και δεν μπορούσα να οδηγήσω για να φύγω από το σπίτι της. Δεν μπαίνω στην θάλασσα από τότε. Φοβάμαι πάρα πολύ… Καταλαβαίνεις πόσο μπορεί να αγαπάς κάποιον όταν σου λείψει. Αυτό το έχω καταλάβει και με θανάτους και σε χωρισμό.

Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ  ήμασταν πολύ φίλοι.  Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη έχουμε κάνει πολύ σπουδαία πράγματα και του οφείλω το «Μ.Butterfly»

Όλοι αυτοί οι παλιοί ηθοποιοί είναι μεγάλα ταλέντα, θα μπορούσαν να είναι και σταρς του Χόλυγουντ.

Τεράστια ταλέντα όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκη και η Τζένη Καρέζη, το Χόλυγουντ θα το είχαν στα γόνατα. Με ενοχλεί, αισθάνομαι ένα μικρό τσίμπημα όταν λένε ο τάδε θα είχε καριέρα στο Χόλυγουντ.  Έχουμε σπουδαία καριέρα εδώ γιατί το Χόλυγουντ είναι το μέτρο σύγκρισης;  Αισθάνομαι ένα πατριωτικό τσίμπημα. Σχεδόν όλοι οι έλληνες ηθοποιοί είναι σπουδαίοι και στο ταλέντο τους και σε όλη τους την διαδρομή, που θα μπορούσαν να είναι διεθνείς καλλιτέχνες.

Εσείς πώς θα ορίζατε με όλη την εμπειρία σας που έχετε στο θέατρο, μία πολύ καλή θεατρική παράσταση;

Θα πρέπει να υπάρχει μία τελειότητα και μία ακρίβεια μεγάλη. Δεν μπορώ να ορίζω την πολύ καλή θεατρική παράσταση μπορώ να ορίσω μία πολύ κακή παράσταση.

Εσείς έχετε κάνει λάθη και δεν εννοώ στις παραστάσεις, εννοώ στην ζωή σας.

Έχω κάνει κάποια λάθη αλλά νομίζω αν ξαναζούσα τα ίδια λάθη θα έκανα.

Από πού αντλείτε αυτή την δύναμη και κάνετε όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα;

Επειδή το αγαπάω αυτό που κάνω, και πιστεύω ότι ο κόσμος της σκηνής είναι πιο αληθινός από εκείνο της ζωής.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη!

Και εγώ σας ευχαριστώ!

 

Photo Αρζόγλου: gossip-tv.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.