EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Γιάννης Χρυσουλάκης

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρίου Χρυσουλάκη, στο Greek News and Radio FL

19 Mar, 2024

Το Greek News and Radio FL, μέσω του δημοσιογράφου του κ. Ιωάννη Μητσάκου, είχε την χαρά και την τιμή να συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριο Χρυσουλάκη σχετικά με την επισκεψη του στην Πολιτεία της Φλόριντα, τις επαφές του, και να μας μεταφέρει άκρως σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς, ειδικότερα για την επιστολική ψήφο.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριε Χρυσουλάκη, ποια ήταν τα θέματα για τα οποία ενημερώσατε την Ομογένεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Φλόριντα; Τί επαφές πραγματοποιήσατε;
Καταρχήν είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές και την επιστολική ψήφο καθώς και την εν εξελίξει «Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό», με ορίζοντα τριετίας (2024-2027), η οποία δίνει έμφαση στην ελληνομάθεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το ρόλο της Εκκλησίας και την προσέγγιση της Διασποράς. Ο ολοκληρωμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ομογένεια θέτει στο επίκεντρο τις σχέσεις με τους νέους Έλληνες του εξωτερικού. Προβλέπει επίσης την κινητοποίηση των δικτύων της Διασποράς, την υποστήριξη της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό και φυσικά την σύσφιξη των σχέσεων με την Εκκλησία. Και είναι βέβαια αδιαμφισβήτητο ότι το κύρος και η διεθνής θέση της χώρας μας συνδέονται και ενισχύονται με τη διαρκή συνεργασία με τις κοινότητες των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο.
Μίλησα για το έργο του Μετασχηματισμού των Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών με ψηφιοποίηση και μείωση της γραφειοκρατίας μέσω εναλλακτικών τρόπων διεκπεραίωσης αιτημάτων, πέραν της αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών. Οι ανασχεδιασμένες διαδικασίες θα εφαρμοστούν στο σύνολο των 126 Προξενικών Αρχών του Υπουργείου Εξωτερικών σε 85 διαφορετικές χώρες και θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσία εικονικής υποβοήθησης καθώς και υπηρεσίες Ψηφιακής Υποβολής εγγράφων και ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ θα επιτευχθεί η διασύνδεση με τις ψηφιακές πλατφόρμες της Γενικής Κυβέρνησης.
Αναφέρθηκα, επίσης, στα προγράμματα φιλοξενίας νέων της Ομογένειας που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθώς και στις δράσεις για την προώθηση της ελληνομάθειας, με σημαντικότερη τη διαδικτυακή πλατφόρμα staellinika.com η οποία είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μας με το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά. Η πλατφόρμα στοχεύει στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και απευθύνεται, τόσο σε ομογενείς, όσο και σε ξένους μαθητές, που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Μέχρι σήμερα η πλατφόρμα έχει χρήστες σε 158 χώρες.
Κατόπιν πρόσκλησης του Ύπατου Προέδρου της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA, Σάββα Τσίβικου, συμμετείχα και ήμουν ομιλητής στο καθιερωμένο από το 1934 ετήσιο Δείπνο των Θεοφανείων στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας στο Clearwater, στο οποίο παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, κ. Νικήτας, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Gus Bilirakis και πολλοί Ομογενείς.
Επίσης, συμμετείχα στο λαμπρό εορτασμό των Θεοφανείων και τον Καθαγιασμό των Υδάτων στο Τάρπον Σπρίγκς, τη μεγαλύτερη τελετή Θεοφανείων εκτός Ελλάδας, που προσελκύει χιλιάδες πιστούς και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Απηύθυνα χαιρετισμό στην κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς, ενώ συναντήθηκα με τους νέους που συμμετείχαν στην τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων.
Συναντήθηκα με τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστα Βατικιώτη, και συζήτησα τη διοργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων για τη σύσφιξη των σχέσεων με την εκεί Ομογένεια καθώς επίσης και με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, ομογενείς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς και συζήτησα θέματα που αφορούν τους Αποδήμους. Συμμετείχα, επίσης, σε εκδηλώσεις για το νέο έτος, που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο μας στην Τάμπα, ενώ επισκέφθηκα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελληνικής Ομογένειας στο Μαϊάμι.
Στο Μαϊάμι επισκέφθηκα, μεταξύ άλλων, την Αρχιμήδειο Ακαδημία (Archimedian Academy) και ξεναγήθηκα από τον Διευθυντή, Γεώργιο Καφκούλη στο εκπαιδευτικό ίδρυμα με 1300 μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται πολλά μαθήματα στα ελληνικά.
-Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αναφερθήκατε στο θέμα της ψήφου των Ομογενών. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το θέμα της ψήφου των Ομογενών και ειδικότερα για την επιστολική ψήφο;
Υπάρχουν μηνύματα έκδηλης ικανοποίησης από πλευράς των αποδήμων, έτσι όπως έχουν εκφραστεί και από τους θεσμικούς εκπροσώπους τους και όπως μεταφέρονται και σε εμένα προσωπικά από τις επαφές που έχω καθημερινά. Τα μηνύματα είναι ενδεικτικά της πάρα πολύ θετικής υποδοχής, αφενός μεν της ιστορικής μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, όμως ζητείται και η επέκταση και στις εθνικές εκλογές, γιατί θεωρούν ότι είναι μία δημοκρατική κοινωνική κατάκτηση, την οποία δικαιούνται εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτή η αλλαγή, η επέκταση δηλαδή του μέτρου της επιστολικής ψήφου σίγουρα θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ψηφοφόρων ομογενών. Δεν μπορώ να τους προσδιορίσω αυτή τη στιγμή. Η εκτίμησή μου όμως, είναι ότι από κάθε εκλογική διαδικασία οι αριθμοί θα αυξάνονται, διότι και το χρονικό διάστημα τώρα-αν πάμε μέχρι τις ευρωεκλογές-δεν είναι τεράστιο. Άνοιξε η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 19 Φεβρουαρίου για να εγγραφούν και στη συνέχεια θα εγγράφονται έως 40 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή μέχρι 29 Απριλίου.
Στις ευρωεκλογές έχουν τη δυνατότητα επίσης να ψηφίσουν, οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης έφυγαν και πήγαν στις ΗΠΑ, στη Γερμανία ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η γενιά του brain drain και είναι γύρω στις 650.000 με 700.000 τα νέα παιδιά, τα οποία έφυγαν και πήγαν κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες και κάποιοι από αυτούς οι οποίοι πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Βεβαίως και μπορούν λοιπόν, και αυτοί δια της επιστολικής ψήφου, να ψηφίσουν κανονικότατα. Η επιστολική ψήφος άλλωστε, είναι επιλογή. Για το μεν το εξωτερικό είναι υποχρεωτική (μιλάμε για τις ευρωεκλογές), για δε το εσωτερικό είναι προαιρετική. Για το εξωτερικό λοιπόν, όποιος θέλει να ψηφίσει πρέπει να ψηφίσει υποχρεωτικά με επιστολική ψήφο. Άρα, όλα αυτά τα νέα παιδιά, εφόσον ενδιαφέρονται-που τα περισσότερα νομίζω ότι ενδιαφέρονται- δικαιούνται και νομιμοποιούνται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Στους δύσκολους καιρούς μας η ενότητα και η σύμπνοια του ελληνισμού είναι η πιο ισχυρή μας δύναμη. Η πατρίδα μας αναγνωρίζει σε εσάς, τους Απόδημους Έλληνες, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της, και προσβλέπει στη δημιουργικότητα σας και στην πίστη σας στα κοινά μας ιδανικά. Γι αυτό, με μια ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση, κάνουμε πράξη την επιστολική ψήφο για όλους τους Απόδημους Έλληνες. Πρόκειται για μια δημοκρατική και κοινωνική κατάκτηση, που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη διεθνή πρακτική. Διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όχι μόνο για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για πολλές κατηγορίες πολιτών, για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη. Όλοι πλέον θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Έτσι, θα μπορέσει να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή όλων των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας.
-Ποια είναι η γνώμη σας αναφορικά με τα Ελληνικά Τσάρτερ Σχολεία και το ρόλο τους στην ανάπτυξη της Ελληνικής συνείδησης στην ομογένεια;
Η ερώτησή σας για τα σχολεία Charter στις ΗΠΑ μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική παιδεία και να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε τον ελληνικό πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες του σε όλον τον κόσμο.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στα Charter Schools, παιδιά κάθε χρώματος και φυλής, μαζί και ελληνόπουλα της Ομογένειας, διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό. Τα σχολεία Charter απευθύνονται σε όλους, βοηθούν στο να διατηρούνται και να καλλιεργούνται οι δεσμοί με την μητέρα Ελλάδα, λειτουργούν ως δίαυλοι αμφίδρομης επικοινωνίας και συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην δημιουργία νέων φιλελλήνων.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να πω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ και Μπράβο» στους Έλληνες και τους ομογενείς δασκάλους και καθηγητές αλλά και σε όσους τους στηρίζουν στο έργο τους. Είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους αυτούς που αγωνίζονται για την ελληνική παιδεία. Οι σπουδαίοι αυτοί εκπαιδευτικοί μεταδίδουν τις γνώσεις τους, μα πάνω απ’ όλα την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ανεκτίμητο καταπίστευμα των προγόνων μας, αποτελεί τον μεγαλύτερο θησαυρό μας. Η ελληνική γλώσσα έχει σμιλευτεί επί 35 και πλέον αιώνες στην έκφραση λεπτών εννοιών της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αδρών εννοιών του πολιτικού λόγου και των πολιτειακών θεσμών, σύνθετων εννοιών του ευαγγελικού λόγου και της πατερικής θεολογίας καθώς και βαθέων στοχαστικών εννοιών του αρχαίου δράματος, της πεζογραφίας και της ποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι προσφεύγουν στην ελληνική όταν θέλουν να εκφράσουν ιδέες και έννοιες που οι άλλες γλώσσες αδυνατούν να εκφράσουν. Επιστήμες όπως η Ιατρική, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία χρησιμοποιούν πλήθος ελληνικών λέξεων αλλά και δίνουν ελληνικά ονόματα σε κάθε τι νέο που ανακαλύπτουν. Όπως έχει πει και ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στην ιστορική του ομιλία προς τους Έλληνες μετανάστες της Σουηδίας: «Είμαστε οι μόνοι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό “ουρανό” και τη θάλασσα “θάλασσα” όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό. Η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα μέσον επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη του την ιστορία και όλη του την ευγένεια».
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό. Όλες οι πανανθρώπινες αξίες του ελληνισμού, αξίες και έννοιες παγκόσμιες που τις συναντάμε παντού, από την πολιτική και την οικονομία έως την τέχνη και την επιστήμη, εδράζονται στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα είναι ουσιαστικά ο δεσμός που συνδέει τους απανταχού Έλληνες. Ταυτόχρονα είναι και οι στέρεες γέφυρες που μας ενώνουν με όλους αυτούς που αγαπούν και μελετούν τη χώρα μας. Εμείς στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και αγωγοί κάθε πρωτοβουλίας, κάθε εγχειρήματος, κάθε δράσης, η οποία κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα σε όλους τους δασκάλους και τους μαθητές που αγωνίζονται για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο!
Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και την βοήθεια των ανθρώπων σας που μπορέσαν να οργανώσουν αυτή τη σημαντική συνέντευξη με πληροφορίες για τους ομογενείς απανταχού.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This