EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εργατικά ατυχήματα

Τα εργατικά ατυχήματα των μεταλλείων Φωκίδας, στην Βουλή

6 Oct, 2022

Μαύρη ημέρα και εχθές για τα εργατικά ατυχήματα: ένας 38χρονος ηλεκτρολόγος σε αποθήκη ιντερνετικού σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, και ένας 40χρονος μηχανικός στα μεταλλεία Φωκίδας, σκοτώθηκαν σε ώρα εργασίας. Νωρίτερα τον Οκτώβρη, 68χρονος νεκρός οικοδόμος στην Ηλεία, το περασμένο Σάββατο. Ακόμη περισσότεροι τραυματισμοί, όπως ο 25χρονος από το Δίστομο, πριν από 8 ημέρες, που έπεσε από ύψος 12 μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων, τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξητικό ρυθμό καθώς ήδη μέσα στο 2022 έχουν χάσει την ζωή τους 51 εργαζόμενοι, ενώ το 2020 είχαμε 38 νεκρούς εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα και οι πολιτικές παρατάξεις επισημαίνουν την τραγική έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, αλλά και την διάλυση ελεγκτικών μηχανισμών όπως του ΣΕΠΕ, την ανυπαρξία ελέγχων για την τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής, την καταπόνηση από υπερεργασία και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων εξαιτίας της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, συμβάσεων κ.λπ.

Όπως ανέφερε η ΓΣΕΕ: «Κάθε μέρα θρηνούμε και έναν νεκρό». Μάλιστα η ΓΣΕΕ δηλώνει πως ενώ έχει κάνει γνωστό το θέμα, «δυστυχώς,όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα. Οι συνάδελφοί μας είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και οικογένειες και όχι απλά στατιστικά στοιχεία σε μία μαύρη λίστα. Οι οικογένειές τους θέλουν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, που πολλές φορές δεν δίνονται και δεν γίνονται. Οι υπεύθυνοι στη χώρα μας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα, τόσο όχι μόνον δεν θα τερματίζεται ο μακάβριος και ντροπιαστικός κατάλογος, αλλά αντιθέτως θα γιγαντώνεται». 

Η ΓΣΕΕ θα δώσει στην δημοσιότητα κατάλογο ατυχημάτων, τα οποία σημειώθηκαν μέσα στο 2022.

Το θέμα έφτασε στην Βουλή, κυρίως μετά το ατύχημα στα μεταλλεία Φωκίδας. Από τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γ. Μουλκιώτη και Γ. Αρβανιτίδη κατατέθηκε ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφέροντας πως απαιτείται ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών.

Θυμίζεται ότι την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου κατέρρευσε τμήμα της στοάς βάσης 617 στα μεταλλεία της Imerys στην Φωκίδα, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας εργαζόμενος. Με αφορμή το γεγονός, ζητήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε άμεσες ενέργειες, αφ’ ενός για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος, αφ’ ετέρου για να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το αν τηρούνταν τα μέτρα ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε από τους δύου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρει τα εξής:

«Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, σημειώθηκε σοβαρό εργατικό ατύχημα, όταν κατέρρευσε τμήμα της στοάς βάσεως 617 στα μεταλλεία της εταιρίας Imerys στη Φωκίδα, με αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός εργαζόμενου. Πρόκειται για ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα, το οποίο προστίθεται στα πολλαπλά τραγικά εργατικά ατυχήματα, έντονης συχνότητας τα τελευταία χρόνια, που καθιστούν αναγκαία την διασφάλιση της επαρκούς τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Επειδή η λίστα των εργατικών ατυχημάτων ως και των θανάτων από αυτά μεγαλώνει συνεχώς,

Επειδή το εργατικό ατύχημα στην Φωκίδα έχει προκαλέσει αναστάτωση, οργή, ανησυχία και ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, μετά μάλιστα από επανειλημμένα ατυχήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα,

Επειδή οι σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων οδηγούν σε δυστυχήματα που στερούν την ζωή των εργαζομένων,

Επειδή η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την υπολειτουργία της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) θέτει διαρκώς σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές,

Επειδή είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν, ουσιαστικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, ώστε η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας επιτέλους να μειωθεί, αν όχι να κλείσει,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους;
  • Τι κανόνες και μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από τους υπεύθυνος εργοδότες, πριν και κατά το συμβάν; Ποιος ήταν ο επιβλέπων των εργασιών, ποιοι ήταν παρόντες κατά την εκτέλεση αυτών και με ποια ειδικότητα και ιδιότητα;
  • Η στοά όπου σημειώθηκε το ατύχημα είχε ελεγχθεί και είχε εγκριθεί η χρήση και λειτουργία της από τις αρμόδιες ελεγκτικές και αδειοδοτούσες αρχές για την ασφαλή κίνηση ανθρώπων και μηχανημάτων και χρήση της, την εκτέλεση των εργασιών εντός αυτής, ως και ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων και των κανόνων ασφαλείας εντός αυτής; Να κατατεθούν οι σχετικές εκθέσεις και βεβαιώσεις των οργάνων ελέγχου από την ΕΜΝΕ, από την 1-1-2015 έως και την ημέρα που συνέβη το ατύχημα.
  • Ποιά ήταν αναλυτικά τα προστατευτικά μέτρα που υπήρχαν στο χώρο, για την περίπτωση πάσης φύσεως ατυχήματος και προστασίας του εργαζομένου;
  • Πόσοι έλεγχοι και πότε είχαν διενεργηθεί από το έτος 2015 έως και τις 6-10-2022 ως προς την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου; Να κατατεθούν τα σχετικά δελτία ελέγχου.
  • Ποια ήταν η εργασιακή σχέση του άτυχου θανόντος; Οι εργασίες που εκτελούσε την ημέρα του ατυχήματος, ήταν προγραμματισμένες ή έκτακτες, από ποιόν είχαν προγραμματιστεί και από ποιόν είχαν δοθεί οι ανάλογες οδηγίες; Υπήρχε εργασιακή εκπαίδευση και εμπειρία;
  • Είχαν διενεργηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων και είχε συμμετάσχει και παρακολουθήσει ο άτυχος θανών; Τηρείται θεωρημένο βιβλίο εκπαίδευσης εργαζομένων;
  • Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να στηριχτεί η οικογένεια του άτυχου θανόντος εργαζόμενου;
  • Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι τέτοιου επιπέδου ώστε να αποφευχθούν τέτοιας φύσεως εργατικά και να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς;
  • Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) και πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σήμερα; Είναι στις προθέσεις σας η ενίσχυσή της, με άμεση στελέχωση με ικανό αριθμό επιθεωρητών; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Και παρακαλείσθε, προς ενημέρωση της Βουλής, να καταθέσετε τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί ως και τα πορίσματα της αυτοψίας των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μετά το ατύχημα της 5ης Οκτωβρίου 2022».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει τα εξής:

«Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εκφράζει  την οδύνη του για τους θανάτους δύο ακόμα νέων ανθρώπων σε χώρους εργασίας. Ένας 40χρονος εργαζόμενος λατομείου σε μεταλλείο στη Φωκίδα και ένας 38χρονος υπάλληλος αποθήκης στο Μενίδι προστέθηκαν χθες στον τραγικό  κατάλογο των θανάτων σε εργατικά ατυχήματα τον τελευταίο χρόνο.

»Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η υποβάθμιση και υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας και συνολικά των ελεγκτικών μηχανισμών, η πλήρης υποτίμηση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας από το υπουργείο Εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και η γενικευμένη ασυδοσία στους χώρους εργασίας οδηγούν σε συνεχιζόμενες απώλειες νέων ανθρώπων.

»Είναι καθαρό πια ότι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί μόνο σε περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων, εξάντληση των εργαζομένων και φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας. Οδηγεί σε θανάτους, σοβαρούς τραυματισμούς και ανθρώπινες τραγωδίες.

»Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση σε βάθος των αιτίων που οδήγησαν στα τραγικά εργατικά ατυχήματα και την απόδοση ευθυνών.

»Ο κόσμος της εργασίας, τα συνδικάτα και ολόκληρη η κοινωνία οφείλουν να πάρουν στα χέρια τους των αλλαγή των πολιτικών που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση. Μοναδικός δρόμος ο αγώνας για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών και η ανάδειξη στις εκλογές μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα αντιστρέψει τη σημερινή εικόνα και θα βάλει στο επίκεντρο τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

πηγή – φωτό https://in.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This