EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Τα νέα του κόσμου

24 Nov, 2022
Τα νέα του κόσμου

τα νέα του κόσμου

τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για τον κίνδυνο της έντασης στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου

Για κλιμάκωση της έντασης και βία κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, αφού απέτυχαν να συμφωνήσουν κατά την διάρκεια των έκτακτων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα συζήτησης η μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται από την σερβική μειονότητα στο Κόσοβο. Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε. Μπορέλ ανέφερε: «Και οι δύο πλευρές φέρουν την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών και για οποιαδήποτε κλιμάκωση βίας μπορεί να σημειωθεί τις επόμενες ημέρες». Το Κόσοβο από την πλευρά του φιλοξενεί την πλειοψηφία του αλβανικού πληθυσμού και θέλει 10.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Σέρβων του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες τους με αυτές της Δημοκρατίας του Κοσυφοπεδίου. Η Σερβία δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτό, και η ένταση ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, όταν άρχισε σταδιακά η επανεγγραφή των αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες, αφού οι Σέρβοι του Κοσυφοπεδίου θεωρούν ότι είναι μέρος της Σερβίας. Μάλιστα εκατοντάδες αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς κ.ά. κρατικοί υπάλληλοι από την σερβική μειονότητα, παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους αυτό τον μήνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε πρόταση εξισορρόπησης, αλλά αυτή έγινε δεκτή μόνον από την σερβική πλευρά.

 

Κάθετος ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, για το βίαιο κράτος του Ιράν

Ο Μαρκ Ρούτε κατηγόρησε ανοιχτά το ιρανικό κράτος για την βίαιη καταστολή των διαδηλωτών που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, επέκρινε τις θανατικές καταδίκες και ανέφερε συγκεκριμένα: «Το θάρρος των Ιρανών γυναικών είναι αδιανόητο. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ειρηνικές διαδηλώτριες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Εν μέρει με πρωτοβουλία της Ολλανδίας, έχουν υιοθετηθεί οι κυρώσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες». Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αυτές τις ημέρες ακολούθησαν, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαντώντας το Ιράν, έβαλε σε μαύρη λίστα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δυσαρεστημένο με τις κυρώσεις και τις αντιδράσεις σε βάρος του.

 

Έκκληση από Τσεχία προς Ε.Ε. για την “πανδημία ψυχικής υγείας”

Ο Τσέχος καθηγητής ψυχιατρικής  Jiří Horáček , δήλωσε ανήσυχος για τον αριθμό ανθρώπων που νοσούν από ψυχικές νόσους, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς. Οι ειδικοί φαίνεται να καταγράφουν διπλάσιο αριθμό αγχωδών διαταραχών και πρόθεσης αυτοκτονίας σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Όπως δήλωσε ο καθηγητής: «Μιλάμε ακόμη και για πανδημία ψυχιατρικών προβλημάτων. Σε συγκεκριμένους αριθμούς, φαίνεται ότι έχουμε τρεις φορές περισσότερη κατάθλιψη. Αυτός είναι ένας απίστευτος αριθμός». Και συνεχίζει δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για να ανταποκριθεί στην αύξηση της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας, συντονισμένα. (Euractiv Τσεχίας)

 

Βομβαρδισμός δομών στην Ουκρανία

Νέα σειρά χτυπημάτων σε υποδομές μεγάλης σημασίας από την Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλεί απόγνωση στην χώρα. Οι Ουκρανοί πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μεταξύ άλλων σημειώνονται συνεχείς διακοπές στην παροχή νερού και στην ηλεκτροδότηση. Μονάδες πυρηνικών σταθμών έχουν διακόψει την λειτουργία. Ο δήμαρχος του Κιέβου έκανε έκκληση στους κατοίκους να προμηθευτούν ποσότητες νερού, αφού η πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς υδροδότηση. Πληροφορίες υπάρχουν ότι ούτε ρεύμα υπάρχει στην πρωτεύουσα, όπως και στην πόλη Λβιβ και την Οδησσό. Στο Χάρκοβο δεν κινούνται πια τα ηλεκτροκίνητα μέσα, ενώ μεγάλες διακοπές σημειώνονται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η Energtoatom, η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι όλες οι μονάδες έχουν κλείσει, μεταξύ αυτώ και η Ζαπορίζια.

 

Συνέχεια της τουρκικής ακρότητας μετά την υπογραφή του ελληνο-αιγυπτιακού Συμφώνου

Η ένταση από πλευράς Τουρκίας συνεχίζεται, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου Ελλάδας-Αιγύπτου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ζώνες έρευνας και διάσωσης ορίζονται από την Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και πως είναι αντίθετη προς αυτήν η ελληνική στάση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός: «Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας στο παρελθόν. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Ο Έλληνας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου με την σειρά του δήλωσε ότι «η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της».

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων βρεφικής βρογχιολίτιδας στην Γαλλία

Εξαιρετικά υψηλά θεωρούνται πλέον τα επίπεδα βρεφικής βροχγιολίτιδας στην Γαλλία, όπως δήλωσε εχθές υγειονομική αρχή. Περίπου 7.000 βρέφη την περασμένη εβδομάδα, κάτω του ενός έτους τα περισσότερα, προσήλθαν στα επείγοντα των νοσοκομείων, και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 53%. Και όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο ο συνολικός αριθμός υγειονομικού προσωπικού φαίνεται μειωμένος και υπάρχει εμφανής έλλειψη πόρων. Στις 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία του Παρισιού, ενώ την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν επί πλέον κονδύλια 543 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία. Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου η ΕΕ ενέκρινε προκληπτική θεραπεία για την νόσο, την νιρσεβιμάμπη, που προλαμβάνει λοιμώξεις του αναπνευστικού στα βρέφη.

 

Αμηχανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι θάνατοι των εργαζομένων στο Κατάρ, κατά την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έφεραν στην ατζέντα έξι ψηφίσματα για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Διχασμός έχει σημειωθεί, αφού οι Πράσινοι, η κεντρώα Ανανεωτική Ευρώπη και κάποιοι από τους Σοσιαλιστές, άτομα από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστήριξαν το να τεθεί ψήφισμα ώστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τα έξω. Πλειοψηφία όμως των Σοσιαλιστώνκαι του Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν κατά. Όπως δήλωσε το Κοινοβούλιο: «το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αποτελεί σημαντική εναλλακτική πηγή έναντι του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου». Έτερη φωνή, αυτή του Κώστα Αρβανίτη του ΣΥΡΙΖΑ όμως δηλώνει πως η FIFA μετέτρεψε την μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου σε πλυντήριο αντιδημοκρατικού και απάνθρωπου καθεστώτος.

 

Οι ΗΠΑ κρατούν το ΝΑΤΟ μετριοπαθές απέναντι στην Ρωσία

Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να κρατήσουν μια μετριοπαθή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας, παρά την γενικευμένη διάθεση να γίνει το αντίθετο. Κάποια μέλη του ΝΑΤΟ δήλωσαν επιφυλάξεις σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ναυάρχου Μπάουερ και του Ρώσου ομολόγου του στρατηγού Γκερασίμοφ. Αρχικά, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος οι ΗΠΑ και η Ρωσία δημιούργησαν έναν πυρήνα αποσυμφόρησης κρίσεων για να μην προχωρήσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση από αέρος ή θαλάσσης παγκοσμίως. Υπάρχουν και φωνές διαφωνίας ως προς αυτό τον διάλογο. Η πηγή του ΝΑΤΟ, η οποία τελεί εν ανωνυμία, τόνισε ότι ευτυχώς η Ουάσινγκτον ανέλαβε προβάδισμα εντός του ΝΑΤΟ και έτσι επικρατεί μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση. «Οι Ρώσοι ποντάρουν στην κόπωση της Δύσης… Όλοι συμφωνούμε να παράσχουμε -όπως ήδη κάνουμε- στην Ουκρανία βοήθεια, εφόσον δεν επηρεάζεται η εθνική μας ασφάλεια». (πηγή Euractiv)

photo https://pixabay.com/el/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This