EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Τα νέα του κόσμου, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

30 Nov, 2022
Τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

 

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Τα ειδησεογραφικά μπλογκ της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει την ΑΟΖ της Λιβύης και αυτό γιατί η Ελλάδα εξέδωσε την πρόσφατη Navtex. Ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Αθήνα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στηριζόμενη στις πλάτες των μεγάλων δυνάμεων, ενώ η Τουρκία επιθυμεί την ειρήνη και την συμφιλίωση. Μάλιστα σύστησε στην Γαλλία και τις ΗΠΑ να μην κακομαθαίνουν την Ελλάδα αλλά να την συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία. Κλείνοντας παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι “η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση”.

 

Ζημιές στην Εύβοια μετά τους τελευταίους σεισμούς

Αρκετοί κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στην Εύβοια, και ο λόγος είναι ότι τα κτίσματα στα οποία διαμένουν είναι -κατά κύριο λόγο- παλαιά. Ο τελευταίος σεισμός είχε ένταση 5 Ρίχτερ, το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου, και εστιακό βάθος 8,9 χιλιόμετρα, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί που προκάλεσαν ζημιές κυρίως στην κοινότητα Ζαράκων και το χωριό Κριεζά. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, έχουν πέσει σκάλες, έχουν μεγαλώσει τα ρήγματα που δημιούργησε ο σεισμός των προηγουμένων ημερών, και υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και σχολεία. Οι κάτοικοι φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους και μένουν έξω, στους δρόμους, κάτι το οποίο κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, αφού η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά και οι βροχές δεν βοηθούν.

 

Έτοιμος για την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην πρόσφατη συνομιλία του ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International, στην Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στα μέτρα στήριξης εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και στην προσεχή προεκλογική περίοδο που καλείται να αντιμετωπίσει. Αναφέρθηκε επίσης στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι οποίες θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έχει την μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό ΑΕΠ από το 2019, ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Αναφορικά με την προεκλογική περίοδο όμως, αυτό που τόνισε είναι πως “χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες της κυβέρνησης, ώστε να αλλάξει η πορεία της χώρας”.

 

Οι Έλληνες είναι ανυπεράσπιστοι, για χάρη της Ουκρανίας;

Αυτό ισχυρίζεται ρωσικό δημοσίευμα της Vzglyad, το οποίο αναφέρει ότι οι Έλληνες απέναντι στην Τουρκία είναι πλέον ανυπεράσπιστοι για να ωφεληθεί η Ουκρανία. Μάλιστα, συγκεκριμένα αναφέρεται στο ότι θα πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά S-300, για να τα παραχωρήσει στην Ουκρανία.  Η αλήθεια είναι ότι όντως γίνονται διαπραγματεύσεις για την μεταφορά των S-300, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι ΗΠΑ. Συνεχίζοντας το ρωσικό δημοσίευμα αναφέρεται άμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, και της τουρκικής διεκδίκησης των ελληνικών νησιών. Το επιχείρημα εδώ είναι ότι η μεταφορά των S-300 στην Ουκρανία θα αλλάξει την δομή της αεράμυνας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά τους, τα ελληνικά ΜΜΕ εντοπίζουν την εξής λεπτομέρεια: Η Ελλάδα αναγκάζεται να απαλλαγεί από τα S-300 καθώς αδυνατεί να τα συντηρεί τακτικά, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.

 

 

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, στην γη της Λέσβου

Οι ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας Άντισσας έφεραν σημαντικά ευρήματα στο φως, αποκαλύπτοντας περισσότερες πτυχές της ντόπιας αλλά και της γενικότερης ελληνικής ιστορίας. Να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 2017, και τα ευρήματα είναι πάντα σοβαρού ιστορικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε αυτά και η μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος της Υγιείας, που χρονολογείται από τον 3ο πΧ αιώνα, καθώς και ένα σιδερένιο όπλο του 14ου αιώνα μΧ, το οποίο πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα του βυζαντινού κάστρου Αγίων Θεοδώρων. Αυτά τα δύο ευρήματα βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση, και, κατά την αρχαιολογική υπηρεσία, αναμείχθηκαν κατά τη πτώση των τειχών του μεσαιωνικού κάστρου το 1462, όταν καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Πριν από λίγο καιρό στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμάρινου υπέρθυρου μήκους 3,5 μέτρων, με ανάγλυφα οικόσημα της δυναστείας των Γατελούζων και των Παλαιολόγων (χρονολογίας περίπου του 1.355 μΧ). Σημαντική διαφορά στον συμβολισμό, ήταν η χρήση κάστρου με τρεις ορθογώνιους πύργους, αντί του δικέφαλου αετού (αυτό η αρχαιολογική εταιρεία το μεταφράζει ως συμβολισμό του κάστρου των Αγίων Θεοδώρων).

 

Εστίες αφρικανικής πανώλης στην Βουλγαρία

Οι αρχές της Βουλγαρίας έχουν ετοιμάσει σχέδιο δράσης όπως φαίνεται, καθώς στα βόρεια σύνορα έχουν εντοπιστεί εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν σε αγριόχοιρους πέντε εστίες στην περιοχή Καρντζαλί, επτά στην περιοχή Σμολυάν, μία στην Πλοβντίβ, και όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, στην Βουλγαρία συνολικά εντοπίστηκαν 2 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 319 σε αγριόχοιρους. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στην Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο, ώστε να μην περάσει η αφρικανική παλώλη των χοίρων και στην Ελλάδα.

 

Ένταση και δυσαρέσκεια στο Λονδίνο από τους εορτασμούς των Αλβανών

Αλβανοί μετανάστες γιόρτασαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Μεγάλη Βρετανία, την 28η Νοεμβρίου, και προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό εγκλωβίζοντας αυτοκινητιστές στον δρόμο για ώρες. Οι Αλβανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου, οδηγώντας και κρατώντας τις σημαίες τους, προκαλώντας χάος, κορνάροντας και δημιουργώντας μεγάλη φασαρία. Αυτό που κυρίως σχολιάστηκε στα social media ήταν ότι οδηγούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα, Porsche, Range Rovers, Audi, Lamborghini Huracan, G-Class Mercedes κ.ά., κάνοντας ελιγμούς, ενώ ταυτόχρονα γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές χόρευαν στους δρόμους. Οι κάτοικοι του Λονδίνου δήλωσαν αγανακτισμένοι για αυτό τον εορτασμό, αφού ταλαιπωρήθηκαν για αρκετές ώρες.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “μιλά αλλιώς” για την ευλογιά των πιθήκων

Το όνομα “ευλογιά των πιθήκων” αλλάζει, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, για να μην στιγματιστούν οι ασθενείς αλλά και οι κάτοικοι της Αφρικής. Πλέον η νόσος ονομάζεται mpox, με σκοπό η παλαιά ονομασία να καταργηθεί πλήρως. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής, όταν στον νου των πολιτών έρχεται ένας πίθηκος, πιθανόν να μην αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ίσως να μην εκτιμούν την σοβαρότητά της. Ο ΠΟΥ είχε δεχτεί έντονες συστάσεις από την κυβέρνηση του Μπάϊντεν για αυτή την αλλαγή, ακριβώς γιατί στιγματίζονταν οι ασθενείς και αυτό τους αποθάρρυνε από το να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Από την πλευρά της η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ είχε δηλώσει ότι -αφού η νόσος ανακαλύφθηκε σε πιθήκους στην Αφρική το 1958- το όνομα θεωρείται πλέον ρατσιστικό.

 

Τέταρτη η Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής – πρώτη στην Ευρώπη

Ο τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2022 πραγματοποιήθηκε και η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως, με 1 αργυρό μετάλλιο, 2 πέμπτες θέσεις, 1 έκτη θέση με τιμητική διάκριση, 1 όγδοη θέση και 1 ένατη θέση, και όλα αυτά ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες. Οι πέντε από τις οκτώ ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν έλαβαν μετάλλιο ή πήραν μια θέση στην 10άδα. Συγκεκριμένα, αργυρό μετάλλιο για το έργο Pop2SeeSmartClass των Robocores στην κατηγορία Innovators Λυκείου, πήρε το καινοτόμο σύστημα συσκευών, που βοηθούν τους μαθητές με προβλήματα όρασης να συμμετέχουν στην εκπαίδευση. Την 5η θέση πήραν οι ομάδες Evripos (με το αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης, για την κατηγορία Future Engineers),  και Yellow Squad (για την κατηγορία Robo Mission Λυκείου). Την 6η θέση πήρε η ομάδα Minders με το έργο Remind, που αφορά την ατομική ανακύκλωση με ανταμοιβή για τους δημότες, και μάλιστα με αυτό το έργο πήρε και το βραβείο startup της κατηγορίας Future Innovators Λυκείου. Η ομάδα bitLab ήρθε 8η και η ομάδα JoFre 9η, στην κατηγορία Γυμνασίου.

 

Σκεπτική η Ε.Ε. για τα θέματα υποκλοπών

Όπως δήλωσαν εμπειρογνώμονες του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχει ένας σκεπτικισμός από πλευράς Ε.Ε. ως προς το να επιβάλει κανόνες στα κράτη – μέλη σχετικά με την χρήση του λογισμικού τύπου Pegasus, κάτι που επιθυμούν κάποιοι ευρωβουλευτές, υπό τον φόβο ότι θα δημιουργηθούν δυσαρέσκειες. Το Pegasus και το Predator όπως αποκαλύφθηκε χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις έναντι πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, παρακολουθώντας μέσω κινητών τηλεφώνων κ.ά. συσκευών. Όπως γίνεται αντιληπτό όμως, και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισθάνεται πλέον πολύ έντονα ότι “κάτι πρέπει να γίνει για το θέμα”, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders, παρ’ όλα αυτά υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης από αρκετές πρωτεύουσες κρατών για την χρήση και υιοθέτηση μέτρων.

 

Η φινλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κατάρρευση

Περνώντας από το ένα σχίσμα στο άλλο μέχρι τις αρχές του χειμώνα, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη μία διαμάχη. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για πεντακομματική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, Κόμματος Κέντρου, Πρασίνων, Αριστερής Συμμαχίας και Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος. Η νεώτερη διαμάχη αφορά μία μεταρρύθμιση για την προστασία της φύσης. Δύο ρήτρες που συστήθηκαν καταψηφίστηκαν από το Κόμμα του Κέντρου και την αντιπολίτευση, κάτι το οποίο έφερε μεγάλη δυσαρέσκεια στα υπόλοιπα κόμματα του υπουργικού συμβουλίου, που μίλησαν για προδοσία. Ως απάντηση, σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις για την αγροτική επιδότηση των 100 εκατ. ευρώ. Το Κόμμα του Κέντρου φαίνεται ότι έφερε αυτή την αντίδραση λόγω των χαμηλών ποσοστών του 10% 5 μήνες προ των εκλογών.

 

Μια επιστημονική προσέγγιση για τα Χριστούγεννα από το Ίδρυμα Ευγενίδου για τα παιδιά

Η επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος θέλει να δώσει μια διαφορετική ψυχαγωγική εμπειρία στα παιδιά, ταξιδεύονταάς τα στον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αστρονομίας, δημιουργώντας χριστουγεννιάτικες εκπαιδευτικές παραστάσεις, αλλά και εργαστήρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν είτε δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτύου. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στα θέματα που θα αναλυθούν, είναι το Άστρο των Χριστουγέννων (μετεωρίτης ή βολίδα; ισχύει η διατύπωση του Κέπλερ ότι ήταν συζυγία πλανητών; ήταν νόβα ή σουπερνόβα;) – Δημιουργία “χλαπάτσας” με την χρήση πολυμερών (υλικά στερεά, υγρά και αέρια) – Φωτισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου με ηλεκτρικό κύκλωμα – Φωτάκια με lego και μουσική – Μηχανικός τάρανδος, κατασκευές κ.λπ.

 

Η Κίνα εγκαινιάζει επίσημα τον διαστημικό σταθμό της

Την στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την οργή του κινεζικού λαού, που ζητεί την παράιτησή της, διοργανώνεται ο πανηγυρισμός για τα επίσημα εγκαίνια του Ουράνιου Παλατιού (Τιαν-γκονγκ), όπως ονομάζει η χώρα τον πρώτο διαστημικό σταθμό της.  Τρεις νέοι αστροναύτες αντικατέστηκσαν τους τρεις προηγούμενους, και αυτό σημαίνει ότι ξεκινά και επίσημα πλέον η λειτουργία του τροχιακού εργαστηρίου. Αυτή την στιγμή η Κίνα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δικό της διαστημικό σταθμό, μετά την άρνηση της ΝΑΣΑ να συνεργαστεί μαζί της.

 

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This