EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Τα νέα του κόσμου

27 Oct, 2022
Τα νέα του κόσμου

τα νέα του κόσμου

τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022.

 

Παρασκευή 28η Οκτωβρίου, εθνική επέτειος (του “Όχι”), για την ημέρα όπου αρνήθηκε η Ελλάδα τις ιταλικές αξιώσεις του τελεσίγραφου που δόθηκε στον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.

Η Ελλάδα μετά από αυτό μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε. Οι συζητήσεις αφορούσαν τον αμυντικό εξοπλισμό, την ενέργεια και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι γερμανικές αποζημιώσεις από τις ζημιές που έγιναν στον ελλαδικό χώρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρθηκαν και πάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Η υπόθεση της Ουκρανίας πρέπει να αναδειχθεί μια εθνική υπόθεση όλων των κρατών του πολιτισμένου κόσμου». Γενικότερα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και την αισιοδοξία μετά το πέρας της συνάντησης, κυρίως γιατί ο Σολτς απάντησε «Δεν υπάρχει περίπτωση μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν ευθέως  κυριαρχίες άλλων μελών», για το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας. 

Παρ’ όλα αυτά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δελτίο Τύπου που απέστειλε, αναφέρει τα εξής: “Αλήθεια από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία ; – Από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν δέχεται όχι ευρωομόλογο και κοινό δανεισμό για ένα γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται, αλλά ούτε καν πλαφόν στις τιμές ενέργειας; – Από το γεγονός ότι αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1 που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο ; – Από το γεγονός ότι η Γερμανία περιορίζεται σε γενικόλογες και αυτονόητες δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα χωρίς καμία όχι καταδίκη αλλά ούτε καν κριτική της γείτονος; – Από την ευθεία σύσταση του Γερμανού Καγκελάριου “να μην γίνονται συγκρίσεις μεταξύ Ουκρανικού και Ανατολικής Μεσογείου”; – Από τη σπουδή της Γερμανίας να πουλήσει υποβρύχια στην Τουρκία ; -Από την αφωνία του Γερμανού Καγκελάριου για το προσφυγικό, για ένα δίκαιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ή τουλάχιστον για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία; – Από την επιμονή της Γερμανίας να αποκλείει την Ελλάδα από τις διεθνείς διασκέψεις για τη Λιβύη την ώρα που η μία τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη; – Ή, τέλος, από το γεγονός ότι η μόνη συζήτηση Ελλάδας-Γερμανίας είναι για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και όχι και για μια πρωτοβουλία ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής στα πρότυπα της πρότασης Ντράγκι;”.

 

Το καλοκαίρι του 2023 θα ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο Μαρίας Κάλλας

Το Μουσείο θα παρουσιάζει ανάμεσα στα εκθέματά του, πλούσιο ιστορικό και αρχειακό υλικό, σπάνιες ηχογραφήσεις και αντικείμενα της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Το 2023 άλλωστε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Το Μουσείο θα στεγαστεί στην οδό Μητροπόλεως 44, σε κτήριο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Η επίσκεψη στο μουσείο θα είναι μια τρισδιάστατη βιωματική εμπειρία για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την μεγάλη σοπράνο.

 

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως

Ανακοινώθηκε η λίστα διεθνούς κατάταξης των Πανεπιστημίων, και όπως πάντα περιλαμβάνονται συνολικά 16 ελληνικά πανεπιστήμια σε αυτήν. Πρόκειται για την Times Higher Education World University Rankings, η οποία κατατάσει το ΕΚΠΑ στην θέση 401, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης στηνθέση 500. Εφέτος στην λίστα περιλαμβάνονται 1799 πανεπιστήμια από 104 χώρες. Από την 500η θέση και κάτω βρίσκονται το Χαροκόπειο (501), και τα Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Αθηνών, Ιωαννίνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αιγαίου και Θεσσαλίας, στις θέσεις από 800 και κάτω. Πολυτεχνείο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις από 1001 έως 1200, ενώ το Δημοκρίτειο Θράκης, το Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο από 1201 έως 1500. Τέλος, το Δυτικής Αττικής και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στις θέσεις από 1500+.

 

“Ηλιθιότητα να επιμείνουμε στα ορυκτά καύσιμα” δια στόματος Γκουτέρες

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως αν είχαν γίνει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή κρίση θα είχε αποφευχθεί. «Δεν επενδύσαμε επαρκώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Η μεγαλύτερη ηλιθιότητα θα ήταν να επενδύσουμε κι άλλο σε αυτό που μας οδήγησε σε τούτη την καταστροφή».

 

Μετά τον Μονέ και τον Βανκ Γκογκ, το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι έγινε στόχος ακτιβιστών

Το “Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι” του Βερμέερ, έγινε στόχος ακτιβιστών, που θέλοντας να διαμαρτυρηθούν, έριξαν κόκκινο υγρό στο έργο τέχνης. Η διαμαρτυρία και πάλι αφορούσε το κλίμα του πλανήτη, και αυτή την φορά έγινε στο Μουσείο Μαουριτσχάους στην Χάγη. Το έργο δεν υπέστη ζημιά, καθώς προστατευόταν από τζάμι. Η αστυνομία έφτασε εγκαίρως στο μουσείο και τρία άτομα συνελήφθησαν.

 

Πολλαπλά σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη

Μέσα στον Οκτώβριο συνέβησαν μια σειρά επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη, κυρίως μετά την επίθεση στον αγωγό Nord Stream.  Η αρχή έγινε στις 6 Οκτωβρίου στην Δανία, όπου drones εντοπίστηκαν κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα. Η συνέχεια έγινε στις 8 Οκτωβρίου στην Γερμανία, όπου ένα σαμποτάζ σε καλώδια δημιούργησε αναταραχή στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ “τα καλώδια κόπηκαν επίτηδες και με πρόθεση, σε δύο σημεία”. Στις 18 Οκτωβρίου ανακαλύφθηκαν υποθαλάσσια κομμένα καλώδια που συνδέουν τις νήσους Φερόε με την ηπειρωτική Σκωτία μέσω των νησιών Σέτλαντ. Θα μπορούσε να είναι αταύχημα, όπως δήλωσε τότε η προωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα  τέρτζον, αλλά αυτό συνέβη σε δύο διαφορετικά σημεία. Στις 20 Οκτωβρίου στην Γαλλία δημιουργήθηκαν προβλήματα στην συνδεσιμότητα, όταν κόπηκαν τρία καλώδια οπτικής ίνας στην Μασσαλία. Ο διευθυντής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών, δήλωσε: “οι άνθρωποι, ήξεραν τί έκαναν”.  Τέλος, στις 25 Οκτωβρίου, στην Νορβηγία, συνελήφθη ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βραζιλίας από τις μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας, με την κατηγορία ότι ήταν και κατάσκοπος της Ρωσίας ταυτόχρονα. 

 

Για νέα δολοφονία νεαρής γυναίκας πρέπει να λογοδοτήσει το Ιράν

Οι Ιρανικές αρχές μιλούν για αυτοκτονία της 16χρονης Nika Shahkarami, όμως τα ντοκουμέντα δείχνουν ξανά την βία που επικρατεί στην χώρα. Στο τελευταίο βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η 16χρονη φαινόταν να καίει την μαντίλα της πάνω από έναν κάδο σκουπιδιών. Για μία εβδομάδα μετά από αυτό, η οικογένειά της την έχασε, για να ενημερωθεί μετά για τον θάνατό της. Η μητέρα της κατάφερε να δει την σορό της μόνον 8 ημέρες μετά. Εισαγγελική αρχή δήλωσε ότι η αυτοκτονία του κοριτσιού δεν σχετιζόταν με τις διαδηλώσεις, αλλά το CNN σε έρευνά του μάζεψε στοιχεία τα οποία έθεσε προς συζήτηση. Μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι το κορίτσι κινηγήθηκε και συνελήφθη, από “μεγαλόσωμους αστυνομικούς με πολιτικά”. 

 

Κατακραυγή από Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάσταση στο Ιράν

Ακολουθώντας την πρωτοβουλία της Μέλανι Ζολί από τον Καναδά, δώδεκα γυναίκες Υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, για τα δικαιώματα των γυναικών. Η κινητοποίηση ήδη διανύει την 41η ημέρα. Αλβανία, Ανδόρα, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Κόσοβο, Λιβύη, Λιχτενστάϊν, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία, ένωσαν τις φωνές τους σε κοινή ανακοίνωση Τύπου, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στις “θαρραλέες Ιρανές που ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική συνάθροιση και υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους”.

 

Φυλακίστηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί συνελήφθη και βάσει των κατηγοριών για “τρομοκρατική προπαγάνδα”, οδηγήθηκε στην φυλακή. Η κατηγορία αυτή της αποδώθηκε γιατί ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για πιθανή χρήση χημικών όπλων εναντίον του κουρδικού ΡΚΚ στο Ιράκ. Η Διεθνής Αμνηστία ήδη έχει ζητήσει την αποφυλάκισή της. Την στιγμή που οι τουρκικές αρχές μιλούσαν για προπαγάνδα, η Φιντζαντζί δήλωνε πως είχε δει και είχε εξετάσει φωτογραφίες των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικαλούμενη πιθανή χρήση τοξικών αερίων, είχε ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους όπλα. 

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This