EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Νυφοκάραβα

Τα Νυφοκάραβα του `50 και οι νύφες σε αναζήτηση ελπίδας

4 Dec, 2023

Αν και επισήμως ο Εμφύλιος ήρθε σε ένα τέλος με την Συμφωνία της Βάρκιζας, τα ίχνη του, αιματηρά συνήθως αλλά και ψυχωτικά, άργησαν πολύ να τερματίσουν. Ο απόηχός τους, ακόμη και σήμερα καλά κρατεί. Στις αρχές της δεκαετίας του `50, η ζωή στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη. Τα ερείπια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου έπρεπε να πλυθούν και να ξαναστηθούν, ενώ τα ερείπια από τον Εμφύλιο ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο να ξεπεραστούν. Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, η ζωή στην Ελλάδα ήταν πρόκληση. Ανεργία -γιατί οι δουλειές δεν ήταν προσοδοφόρες, ούτως ή άλλως. Φτώχεια -γιατί η εθνική οικονομία έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί. Ασφάλεια -γιατί όταν το επίπεδο της κοινωνίας κατεβαίνει, υποβιβάζεται και η ζωή η ίδια. 

Τότε, ήταν που σάλπαρε από την Ελλάδα το Νυφοκάραβο, για να βρουν την τύχη τους και τον άντρα 900 γυναίκες. Οι νύφες από Ελλάδα προς Αυστραλία.

Είχε προηγηθεί το φευγιό των ανδρών προς ΗΠΑ, Αυστραλία, Βέλγιο, και αλλού, αφήνοντας ερημωμένα χωριά, γυναίκες και τους παππούδες.

Η δυσκολία που αντιμετώπισαν οι Έλληνες εκείνης της μετανάστευσης, είναι γνωστή. Σχεδόν σαν μύθος πια. Δεν συγχωνεύτηκαν εύκολα οι Έλληνες στο εξωτερικό, λόγω νοοτροπίας, λόγω εμφάνισης, λόγω διαφορετικότητας. Τα γνωρίζουμε αυτά, είναι μέρος της ιστορίας μας. (Καλό είναι μάλιστα να τα θυμόμαστε σήμερα εμείς οι Έλληνες της Ελλάδας, όταν υποδεχόμαστε ξένους).

Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες εργάστηκαν πολύ, στο εξωτερικό, και κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να ορθοποδήσουν ή και να φτιάξουν ισχυρή θέση.

Οι Έλληνες που έστησαν πλέον την ζωή τους στο εξωτερικό, ήταν και ο στόχος για ανύπανδρες γυναίκες από την Ελλάδα, οι οποίες έψαχναν μεν άντρα, έψαχναν όμως και ζωή πιο δημιουργική και παραγωγική.

Και εδώ έμπαινε στην ιστορία ο ρόλος της προξενήτρας, η οποία δεχόταν τα αιτήματα, κυρίως από τους Έλληνες του εξωτερικού. Οι άντρες της Ελλάδας στο εξωτερικό δύσκολα μπορούσαν να στήσουν οικογένεια βασιζόμενοι στις ντόπιες γυναίκες, που είχαν τόσο διαφορετική ματιά. Θυμάστε τους στίχους του Γ. Σκούρτη: “δε με θέλουν, κι είναι κρίμα”. Πηγή γυναικών, επομένως, η Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς είχε μείνει γεμάτη από γυναίκες δίχως άντρα. Τα αιτήματα για γυναίκες ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι προς την πατρίδα.

900 περίπου τέτοια αιτήματα απαντήθηκαν όταν το Νυφοκάραβο ξεκίνησε με γυναίκες που κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφία του μελλοντικού τους συζύγου και το διαβατήριο. Το ταξίδι κρατούσε αρκετές ημέρες, και ήθελε περισσότερο υπομονή, παρά περισυλλογή.

Άλλωστε, η περισυλλογή στην περίπτωση αυτή ήταν περιττή. Τα δεδομένα της ζωής ήταν πολύ συγκεκριμένα.

Η διευκόλυνση για τις γυναίκες αυτές όταν έφτασαν στην Αυστραλία, ήταν να υπογραφεί ένα χαρτί από τον άντρα που θα τις παραλάμβανε. Με αυτό το χαρτί λάμβαναν την άδεια παραμονής μέχρι την ορισμένη ημερομηνία του γάμου.

 

stigmiotypo othonis 2022 12 15 132235 stigmiotypo othonis 2022 12 15 132906 682x368 1

 

Και το πνεύμα του Ερμή, έλαμψε πάλι για τον Έλληνα στην πατρίδα, ο οποίος βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί οικονομικά και επιχειρηματικά αυτή την δράση: επιχειρήσεις υπόσχονταν καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, τάζοντας γάμους και καλή ζωή σε άλλη χώρα.

Οι 900 Ελληνίδες νύφες έφτασαν στην Μελβούρνη το 1957 με το Μπεγκόνια. Ο Παναγιώτης Φωτάκης, 8 ετών τότε, στο καράβι, θυμάται χρόνια μετά τα συμβάντα, και από την έρευνά του μαθαίνουμε σήμερα κι εμείς περισσότερα για τις νύφες.

Όπως μας ενημερώνει μέσα από την μελέτη του ο κος Φωτάκης, υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για αυτή την ιστορία, που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως.

Αρραβωνιασμένες με μια φωτογραφία οι περισσότερες γυναίκες, δίχως να γνωρίζουν «αν είναι καλός ο γαμπρός», αν δουλεύει, αν είναι υγιής. Η φωτογραφία μόνη της δεν ήταν εγγύηση για μια τέτοια σχέση. Μετά, κάποιες που τον γνώριζαν τον γαμπρό (οι “παντρεμένες”).

Και τέλος, οι ελεύθερες θα έφταναν στην Μελβούρνη για να διαλέξουν μόνες τους έναν άντρα. Οι ελεύθερες θα έπρεπε να περάσουν από νυφοπάζαρο, δηλαδή να γυρίζουν σε τραπέζια κυριακάτικα ξενιτεμένων Ελλήνων, να πηγαίνουν σε συνάξεις, σε γιορτές, στην εκκλησία, με μόνο σκοπό να γνωρίσουν έναν άντρα. Γνωρίζοντας από πριν ότι τις κοιτούσαν ως γυναίκες σε έρευνα, και πως ο χρόνος τους στην ξένη χώρα ήταν περιορισμένος: έπρεπε να βρουν άντρα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Οι αρραβωνιασμένες είχαν την δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα με το ήδη πληρωμένο εισιτήριό τους, αν ο άντρας που θα συναντούσαν δεν ήταν “ιδανικός” για αυτές, ή κάτι, εν πάση περιπτώσει, δεν είχε ιδανική τροπή.

Αυτά, όταν περιγράφονται τόσα χρόνια μετά είναι εύκολο να γραφτούν. Οι γυναίκες όμως μιας κατεστραμμένης γενιάς, που παντρεύονταν ή που έμεναν μόνες μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, ήταν κόσμοι συντετριμμένοι. Πόνος και συντριβή. Πόσο μάλλον οι γυναίκες που φοβήθηκαν το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα, και παντρεύτηκαν έναν άντρα που γνώριζαν συνειδητά ότι δεν ήταν αυτό που ζητούσαν να βρουν στην μακρινή γη.

Ταξίδι μοίρας.

Άλλη γλώσσα, άλλη σκέψη, σε μια καθημερινότητα με φόβο. Αυτό σίγουρα σε σκληραίνει. Μέχρι να συνηθίσεις έχεις ήδη καταντήσει μια πανοπλία.

Συνηθίζουμε να νοσταλγούμε το παρελθόν, αλλά γνωρίζοντας κάποιες λεπτομέρειες, μόνο τότε θα καταλάβουμε πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε σήμερα για τις ελευθερίες που έχουμε. Σεβασμός και ευγνωμοσύνη. Αυτά.

 

 

 

 

 

source, photo https://mynewaroundtheworld.blogspot.com/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This