EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
τα παιδιά

“Νά’χεις το νου σου στο παιδί”: Τα παιδιά στο προσκήνιο των ειδήσεων

10 Apr, 2022

Λόγω δυσάρεστης συγκυρίας, την τελευταία χρονική περίοδο φτάνουν στα αυτιά μας όλο και περισσότερες ειδήσεις, κυρίως από το αστυνομικό και δικαστικό δελτίο, στις οποίες τα θύματα είναι τα παιδιά.

Φαίνεται ότι η συλλογική κοινωνική πίεση, επηρεάζει ιδιαίτερα την υπομονή και τις αντοχές των ενηλίκων, οι οποίοι ξεσπούν το αδιέξοδό τους στα “εύκολα θύματα”. Είναι αυτή μια εξήγηση απλοϊκή, ή ουσιαστική; Δυστυχώς, όταν αυτά τα γεγονότα συλλεγούν και γίνουν ιστορία, μόνο τότε θα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ψυχρά το φαινόμενο, σαν ερευνητής. Γιατί, για την ώρα, η μία ιστορία μετά την άλλη συγκλονίζουν τον νου μας, και αναδεύουν το συναίσθημά μας.

Περιπτώσεις “ψυχρών εκτελεστών”, που παρ’ όλα αυτά είναι αυτοί που παραδοσιακά θα περίμενε κανείς να έχουν αναλάβει την φροντίδα και την ζωή τους: οι γονείς. Μητέρες και πατέρες που στράφηκαν κατά των ίδιων των παιδιών τους, είναι φαινόμενα που θα πρέπει -το κάθε ένα από αυτά- να ιδωθεί τόσο μεμονωμένα, όσο και κοινωνικά.

Η κοινωνία των ανθρώπων, όταν συμβαίνουν αυτά τα τραγικά συμβάντα, θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο να επαναπροσδιορίσει βασικές δομές, και μάλιστα άμεσα: την παιδεία μικρών και  μεγάλων, την στήριξη της οικογένειας, πιθανόν ακόμη και την επαναλειτουργία δημοτικών δομών ψυχολογικής στήριξης της οικογένειας, με τρόπο δραστικό και όχι μουσειακό. Δυστυχώς η Πολιτεία φτάνει εκ των υστέρων να κάνει αυτή την δουλειά, όπως στην περίπτωση του τραγικού bullying που κόστισε την ζωή στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο θάνατος του οποίου στάθηκε αφορμή να αλλάξει η νομοθεσία για το bullying τον Μάρτιο του 2015, οπότε και νομοθετήθηκε ως “ποινικό αδίκημα” (άρθρο 312 Ποινικού Κώδικα). Πιο πριν, αυτό το θέμα δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τις αρχές. Και ίσως να μην τις απασχολούσε, εάν το γενικευμένο λαϊκό συναίσθημα δεν είχε αντιδράσει έντονα για τον χαμό αυτού του παιδιού.

Εφ’ όσον η Πολιτεία προβλέψει, θα έχει κάνει το καθήκον της. Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι “τα μέτρα” θα εγγυηθούν πως δεν θα ξαναγίνει έγκλημα, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει η εγρήγορση ως προς αυτό, αφού ακόμα και εν έτει 2022 δεν έχουμε την δυνατότητα να λειτουργούμε αυτονόητα και χωρίς τον φόβο του νόμου.

Για την ώρα, σε κάποιες από τις ειδήσεις των ημερών, παρατηρούμε το κοντινό “σύνολο” (π.χ. τους γείτονες) να μην έχουν κάνει κάν το στοιχειώδες καθήκον τους, αδιαφορώντας, στον βαθμό που η “ιστορία της διπλανής πόρτας” ποτέ δεν έφτασε στα αυτιά της αστυνομίας, πριν ξεσπάσει ως  τραγικό δεδομένο. Αυτό, είναι ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται με την γενικότερη εικόνα.

Η πλέον συγκλονιστική φράση που ακούσαμε πάντως τελευταία, και δίνει το στίγμα αυτού που συμβαίνει, ήταν: “πάρτε τα παιδιά σας μακρυά από τις τηλεοράσεις. Να μην βλέπουν τέτοια πράγματα. Να μην ακούνε”.

 

Τα παιδιά της Πάτρας

Χωρίς να ενδώσουμε στην γοητεία της αναμετάδοσης των λεπτομερειών για χρήση φαρμάκων, για το παρασκήνιο ενός εμμονικού έρωτα των γονιών των παιδιών, ή για άλλα κίνητρα που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως – η ουσία είναι ότι τρία παιδάκια έζησαν την κακομεταχείριση, την εισαγωγή απαγορευμένων ουσιών στο σώμα τους, και ένα από αυτά την νευρική παράλυση, και εν τέλει τον θάνατο από τον πιο κοντινό άνθρωπο της ζωής του: την μητέρα. Και αν το συναίσθημα για κάποιον λόγο ψυχράνθηκε σε αυτό το άτομο για τα ίδια του τα παιδιά, ακόμη πιο συγκλονιστικό θα είναι το να αποδειχθεί η υποψία των ειδικών, ότι υπάρχουν και περισσότεροι συνεργοί. Συνεργοί, σε ένα έγκλημα κατά μωρών παιδιών. Εν μέσω μιας δυσάρεστης διεθνούς ειδησεογραφίας που περιλαμβάνει και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή η είδηση έχει καθηλώσει την Ελλάδα, η οποία αδυνατεί να πιστέψει πώς είναι δυνατόν “τα προβλήματα των μεγάλων” να σημαίνουν τέτοια κατάληξη για τρία παιδιά. Όσο νέα στοιχεία έρχονται στο φως, κάνουν ακόμη πιο σοκαριστικό το γεγονός, καθώς όλα φαίνονται να έχουν γίνει μεθοδικά και με τέλεια ψυχρότητα.

Στο κομμάτι της ειδησεογραφίας τώρα, ενώ η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται ήδη στην φυλακή, ο πατέρας των παιδιών Μάνος Δασκαλάκης, κατέθεσε ότι δήλωνε άγνοια για τα γεγονότα, ενώ στο φως έρχονται νέα στοιχεία και για πιθανή εγκληματική πράξη κατά της γειτόνισσας του σπιτιού. Οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για την εμπλοκή περισσότερων συνεργών, αφού συμπεραίνουν ότι η απόκτηση τόσο δραστικών και απαγορευμένων αναισθητικών ουσιών, χρειάζεται “ειδική οδό”, ενώ επισημαίνουν λάθη ακόμη και στις πρώτες δύο νεκροψίες. Αυτές τις ημέρες, μετά την εκταφή του tablet του ενός παιδιού, που είχε τοποθετηθεί μέσα στον τάφο του, αλλά και την ανάλυση και των λοιπών κινητών της οικογένειας, αναμένονται περισσότερα συμπεράσματα.

 

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον Άγιο Παντελεήμονα

Ένα χωρισμένο ζευγάρι, ένας πατέρας σε απόσταση λόγω εργασίας, μια μητέρα που πλέον συζεί με άλλο σύντροφο, δυναστική προς τα παιδιά της, τα οποία επαιτούν στον δρόμο, και αναγκάζονται να ζουν σε ένα άθλιο περιβάλλον, πέρα από κάθε έννοια υγείας και αξιοπρέπειας. Πληγωμένα σώματα από τρωκτικά και βλαβερά έντομα, που υπάρχουν παντού: στα πιάτα, στα ρούχα, στα πρόσωπά τους.Οι γείτονες τώρα ανοίγουν τα στόματά τους (τώρα), δηλώνοντας “ακούγαμε φωνές και κλάματα”. Ακούγαμε, και μετά σιωπούσαμε. Γιατί αυτό δεν συνέβη μέσα σε μία εβδομάδα. Συνέβαινε για πολύ καιρό. Το “τί θα πει ο κόσμος” που μας απασχολούσε κάποτε, φτάνει να γίνει ΄ενα βασανιστικό ερώτημα: “πότε θα πει ο κόσμος αυτά που πρέπει”; Και ενώ έγινε τελικά γνωστό το θέμα, αναμένουμε την απόφαση του εισαγγελέα να δώσει το φως για να φιλοξενηθούν τα παιδιά σε δομή κοινωνικής στήριξης (γιατί και αυτό, τώρα, πρέπει να πάει αργά, διότι υπάρχει και μια διαδικασία!).

Στο κομμάτι της ειδησεογραφίας τώρα, μετά την καταγγελία που έκανε ο πατέρας με την στήριξη δύο από τους γείτονες των παιδιών, η μητέρα και ο σύντροφός της συνελήφθησαν. Τα τρία ανήλικα παιδιά παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν στις δομές του Χαμόγελου του Παιδιού.

 

Ο δυνάστης πατέρας της Νέας Σμύρνης

Ο πατέρας του κοριτσιού, χωρισμένος  από την γυναίκα του, κακοποιούσε ψυχολογικά, σωματικά, σεξουαλικά και με οποιονδήποτε τρόπο το 10χρονο κορίτσι του. “Όταν αντιστεκόταν, της έκαιγε τα χέρια στα μάτια της κουζίνας”, και με άλλους τρόπους, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά δεν έγιναν ποτέ αντιληπτοί από το σχολείο της μικρής. Ούτε δάσκαλος, ούτε γείτονας, ούτε κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει τί σήμαιναν οι μελανιές, τα καψίματα, ο φόβος, και η κατάθλιψη ενός κοριτσιού. Αυτό, είναι το δεύτερο έγκλημα που υπέστη το κορίτσι: η κοινωνική αδιαφορία στηρίζει τον ένοχο και όχι το θύμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία μας δεν ανέχεται τα θύματα, δεν αγαπά τα θύματα, και δεν έχει μια ανοιχτή αγκαλιά γι’ αυτά. Οι Έλληνες έχουν κορεστεί; Οι Έλληνες κουράστηκαν, και χάνουν το πατροπαράδοτο “Φιλότιμό” τους;

Στην ειδησεογραφία τώρα,  η μητέρα του κοριτσιού που είχε εγκαταλείψει τον άντρα της αφήνοντας να μεγαλώσει αυτός, ο προηγουμένως σεσημασμένος για κλοπές κ.λπ., το κορίτσι 10 χρόνων, προχώρησε σε καταγγελία στο Τμήμα Ασφάλειας Νέας  Σμύρνης. Την υπόθεση ανέλαβε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ομόνοια και οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 47χρονο στις 29 Μαρτίου. Το κορίτσι που φιλοξενείται ήδη στο Χαμόγελο του Παιδιού, τώρα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων για να εξεταστούν τα εμφανή σημάδια στο σώμα του.

 

Ο σκελετός του παιδιού στην εργαλειοθήκη στην Κυψέλη

Ένα επτάχρονο αγόρι ήταν άτακτο και νευρικό, αντιδρώντας στο καθόλου αρμονικό περιβάλλον της οικογένειας στην οποία ζούσε. Μια μέρα που ήταν άτακτο, δολοφονήθηκε από ασφυξία (του έφραξαν το στόμα και το παρακολουθούσαν να παλεύει να ανασάνει) από τους γονείς του.  Το έθαψαν σε αυτοσχέδιο τάφο στην ταράτσα της πολυκατοικίας (στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της). Όταν χρειάστηκε να μετακομίσει η οικογένεια, ξέθαψαν τον σκελετό (το έγκλημα έγινε το 2017), και έκτοτε ο πατέρας έβαλε τα οστά του παιδιού μέσα στην εργαλειοθήκη της δουλειάς του. Ένα παιδί μιας οικογένειας που η πυκνοκατοικημένη Κυψέλη δεν αναζήτησε, αντίθετα έμεινε ήσυχη.

Στο ειδησεογραφικό κομμάτι: Η κόρη της οικογένειας που υπέστη κι αυτή κακοποιητική συμπεριφορά ζει σε ανάδοχη οικογένεια. Την ημέρα του εγκλήματος (αυτό που έφερε θάνατο, γιατί το έγκλημα της κακοποιητικής συμπεριφοράς δεν ονομάστηκε ποτέ “έγκλημα”), ο πατέρας αυτός προσπαθούσε “να φτιάξει τον χαρακτήρα του μικρού Ανδρέα” βάζοντάς τον σε τιμωρία. Το παιδί διαμαρτυρόταν, και ο πατέρας, παρουσία της μητέρας, του έκλεισε το στόμα με μονωτική ταινία. Όταν γύρισαν βρήκαν το παιδί νεκρό. Το σχέδιο της ταφής καταστρώθηκε άμεσα, η σορός ενταφιάστηκε σε έναν αυτοσχέδιο τάφο στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας στην Κυψέλη. Όταν χρειάστηκε όμως κάποια χρόνια αργότερα να μετακομίσει το ζευγάρι, ο τάφος ανοίχτηκε, τα οστά τοποθετήθηκαν σε εργαλειοθήκη μέσα σε έναν ξύλινο καναπέ στο μπαλκόνι, και έμειναν εκεί.

 

Δεν είναι πιο “ελαφριά” ή πιο ευχάριστα τα εγκλήματα όταν γίνονται σε βάρος ενηλίκων, αλλά τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών (ή ζώων) έχουν πάντα μια τραγικότητα, γιατί τα παιδιά είναι αθώα θύματα και ανυπεράσπιστα. Μπροστά στο μένος ενός ενήλικα, τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Μπροστά στην κοιμισμένη αδιαφορία μιας νεοελληνικής κοινωνίας, τα παιδιά είναι έρμαια.

Ας μην ξαναμιλήσουμε για το “ελληνικό φιλότιμο”, και για την “τεράστια κληρονομιά” μας, αν δεν θυμηθούμε πρώτα πώς να τα διαχειριζόμαστε αυτά. Τα παιδιά μας, τα παιδιά της Ελλάδας χρειάζονται φροντίδα. Ας μην επιτρέψουμε άλλο να βαδίζουν φοβισμένα μέσα στον κόσμο που τους φτιάξαμε. “Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα“. Αν όχι, δεν υπάρχει για κανέναν μας.

 photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This