EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τζο Μπάϊντεν: προβλήματα με τα φιλο-παλαιστινιακά κινήματα

Τζο Μπάϊντεν: προβλήματα με τα φιλο-παλαιστινιακά κινήματα

13 May, 2024

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει δοκιμασίες τους τελευταίους μήνες από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι τον αποκαλούν “Γενοκτονία Τζο”. Ωστόσο, ορισμένες από τις ομάδες που οργανώνουν αυτές τις διαδηλώσεις λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από φιλάνθρωπους που ασκούν έντονη πίεση για την επανεκλογή του.

Ανάμεσα στους δωρητές περιλαμβάνονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των δημοκρατικών κύκλων, όπως οι Σόρος, Ροκφέλερ και Πρίτσκερ, σύμφωνα με ανάλυση του POLITICO.

Δύο από τους διοργανωτές που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις είναι οι Jewish Voice for Peace και IfNotNow. Και οι δύο οργανισμοί υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Tides, το οποίο ιδρύθηκε από τον δημοκρατικό μεγαλοδότη Τζορτζ Σόρος και στο παρελθόν έχει λάβει υποστήριξη από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Το Ίδρυμα Tides υποστηρίζει επίσης πολλούς μικρούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται για την κοινωνική αλλαγή.

Ο Σόρος αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ένας εκπρόσωπος του Open Society Foundations, του οποίου ο Σόρος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος, ανέφερε σε δήλωση ότι «έχει χρηματοδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών ομάδων που έχουν υποστηρίξει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Ισραήλ». Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν το Ίδρυμα Tides και άλλες ομάδες, δήλωσε ότι δεν έχει πλέον ενεργές επιχορηγήσεις προς το Tides. Επίσης, δεν υποστηρίζει το Jewish Voice for Peace ή το IfNotNow.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος Δημοκρατικός δωρητής του οποίου η φιλανθρωπία βοήθησε στη χρηματοδότηση του κινήματος διαμαρτυρίας είναι ο David Rockefeller Jr., ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Rockefeller Brothers Fund. Έχει δώσει σχεδόν 500.000 δολάρια απευθείας στην Jewish Voice for Peace, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ρητά ως αντισιωνιστική, τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Rockefeller Brothers έχει δώσει χωριστά επιχορηγήσεις τόσο στο Tides Foundation όσο και στο Tides Center.

Αρκετές άλλες ομάδες που συμμετέχουν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις υποστηρίζονται από ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τη Susan και τον Nick Pritzker, κληρονόμο της αυτοκρατορίας του ξενοδοχείου Hyatt — και από υποστηρικτές του Μπάιντεν και πολυάριθμες εκστρατείες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων 6.600 δολαρίων στο Biden Victory Fund πριν από λίγους μήνες και άλλα από 300.000 $ κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του 2020.

Το ίχνος των δωρεών δείχνει μια σειρά από θολές γραμμές όταν πρόκειται για φιλελεύθερους σκοπούς και τη δημοκρατική πολιτική. Τα χρήματα μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, κατευθύνονται σε συγκεκριμένα ζητήματα — ακόμα κι αν είναι, συνεισφέρουν στη μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίων ενός οργανισμού, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν σε αντίθετες αιτίες. Συχνά, οι αποστολές μεταξύ των χορηγών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών ευθυγραμμίζονται, αλλά μερικές φορές έχουν επίσης διαφορετικές και —ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη Γάζα— αντικρουόμενες ατζέντες και τακτικές. Και μια μικρή ομάδα πλούσιων βαρέων βαρών παίζει συχνά έναν μεγάλο ρόλο χρηματοδοτώντας πολλούς από αυτούς.

Φιλοπαλαιστίνιοι και υπέρ του Ισραήλ διαδηλωτές συγκρούονται στο UCLA

Αλλά καθώς οι τακτικές των διαδηλωτών έχουν γίνει πιο έντονες, όπως η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων και οι κραυγές αντισημιτικών παρατηρήσεων, οι ομάδες πίσω από αυτές προσελκύουν τώρα την κριτική από εξέχοντες χορηγούς στην αριστερά.

«Γιατί [το Ταμείο Ροκφέλερ] δίνει σημαντικές επιχορηγήσεις στην Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, [η οποία] κατηγόρησε τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στη Χαμάς;» είπε ο Elisha Wiesel, ένας Δημοκρατικός δωρητής που προεδρεύει του Ιδρύματος Elie Wiesel, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει το έργο κατά της γενοκτονίας.

Η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, η οποία δεν ζήτησε να σχολιάσει, υπήρξε ηγέτης σε ανατρεπτικές διαδηλώσεις κατά του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της κραυγής «υποστηρικτής της γενοκτονίας» στον λαμπερό έρανο του στο Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο. Διαδηλώνει σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα και η δήλωσή της αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέφερε ότι «η πηγή όλης αυτής της βίας» ήταν «το ισραηλινό απαρτχάιντ και η κατοχή — και η συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την καταπίεση».

Το σύνθετο σύστημα χρηματοδότησης στον μη κερδοσκοπικό χώρο σημαίνει μερικές φορές ότι οι ομάδες χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις – ή ακόμα και δευτερεύουσες επιχορηγήσεις – από έναν μεγαλύτερο οργανισμό που δεν εμπλέκεται στη λεπτομερή, καθημερινή διαχείριση του έργου μιας ομάδας ακτιβιστών. Σε δήλωση στο POLITICO, το Rockefeller Brothers Fund σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει πολιτική δραστηριότητα ή εκστρατείες και δεν εμπλέκεται στην προσωπική πολιτική προσφορά των διαχειριστών.

«Οι επιχορηγούμενοί μας και στα τρία χαρτοφυλάκια υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα ιδεών πολιτικής—κάποιες ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλες συγκρούονται. Αυτή η πολυπλοκότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ακομμάτιστης δουλειάς μας», δήλωσε η Sarah Edkins, διευθύντρια επικοινωνίας του ταμείου, σε δήλωση.

Ορισμένοι σύμβουλοι αριστερών σκοπών λένε ότι αυτό είναι μόνο μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα όταν πρόκειται για φιλανθρωπική προσφορά.

«Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που ένας δωρητής μπορεί να δώσει σε έναν οργανισμό ή έναν υποψήφιο που μερικές φορές κάνει κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την προσωπική του άποψη», είπε ο Κέβιν Κόνλον, ο οποίος υπήρξε δέσμης για τον Μπάιντεν καθώς και για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα. , και τώρα συμβουλεύει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, ορισμένοι δωρητές λένε ότι αισθάνονται σύγκρουση καθώς παρακολουθούν τις διαμαρτυρίες να εξελίσσονται.

«Ακούμε από ανθρώπους που θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα δολάρια τους δεν υποστηρίζουν ανθρώπους που υποστηρίζουν τη Χαμάς και φωνάζουν αντισημιτικά

Το Ίδρυμα Tides εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με τη χρηματοδότηση ομάδων που διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι «έχει δεσμευτεί για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «η κοινότητα των χρηματοδοτούμενων έργων, των δωρητών και των επιχορηγούμενων αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών για το πώς φαίνεται η κοινωνική δικαιοσύνη. ”

Το Palestine Legal είναι ένα δημοσιονομικά χρηματοδοτούμενο έργο του Tides Center από το 2013 και του Adalah Justice Project από το 2016, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο. Το Jewish Voice for Peace και το IfNotNow «είναι εταίροι δικαιούχοι».

Μερικοί δωρητές μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να επαναξιολογήσουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους, κάτι που αναγνώρισε ο Κόνλον, ο Δημοκρατικός δεσμευτής.

«Μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να δώσουν [στο μέλλον] εάν το αισθάνονται έντονα. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν συγκρούσεις», είπε. “Δεν πρόκειται να συγχρονίζεστε τέλεια όλη την ώρα.”

 

 

 

 

Από την δημοσιογραφική ομάδα του Greek News and Radio FL

 

πηγη αρθρου https://www.politico.com/

photo https://www.aljazeera.com/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This