EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Χιροσίμα: Tο αγοράκι του Enola Gay, 77 χρόνια ντροπής μετά

7 Aug, 2022
Enola Gay

Enola Gay

Enola Gay

Όταν διακήρυτταν πως “ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί”, οι πρόεδροι Ρήγκαν και Γκορμπατσώφ, το 1987, το αγοράκι του Enola Gay είχε ήδη καταστρέψει, είχε ήδη μηδενίσει τον χρόνο, με την ειρωνική του αποστολή. Ειρωνικά λοιπόν η επιχείρηση ονομάστηκε από το όνομα της μητέρας του σμηνάρχου Paul Tibbets.

Στις 6 Αυγούστου ο σμήναρχος, απευθυνόμενος στο πλήρωμά του, δήλωσε “Σήμερα θα κάνουμε μια επιχείρηση βομβαρδισμού, λίγο διαφορετική”. Και το “αγοράκι” (το Little Boy, όπως ονομάστηκε ειρωνικά η βόμβα ουρανίου), έπεσε στην Χιροσίμα στις 08.15, σκοτώνοντας 100.000 ψυχές.

Η ντροπή συνεχίστηκε μετά, με τον πρόεδρο Τρούμαν να χαρακτηρίζει το γεγονός ως “το πιο ιστορικό γεγονός” και να δίνει εντολή να πέσουν φυλλάδια πάνω από τον ουρανό της Ιαπωνίας, τα οποία έλεγαν “έχουμε το πιο ισχυρό όπλο, αν αμφιβάλετε ρωτήστε να μάθετε τί έπαθε η  Χιροσίμα”.

Η ντροπή ανεπηρέαστη συνεχίστηκε στις 9 Αυγούστου, με μια δεύτερη βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι, και τον σμήναρχο Tibbets να επιμένει πως έκαναν το σωστό, “σκοτώνοντας κάποιους, αλλά σώζοντας κάποιους άλλους”.  

Η ντροπή έφτασε στα αυτιά των κατοίκων των Η.Π.Α., με την νόμιμη προπαγάνδα να διαδίδει ότι δεν υπήρχε ραδιενέργεια σε αυτές τις βόμβες, και ότι αυτά τα ανυπόστατα ψεύδη τα διαδίδει η ιαπωνική προπαγάνδα.

Η δεύτερη βόμβα, αυτή του Ναγκασάκι ήταν ακόμη πιο ισχυρή, και ειρωνικά ονομάστηκε ο “χοντρός” (the Fat Man) για αυτό τον λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν “να νικήσει” η αμερικανική πλευρά, μια και στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι παραδίδεται.

Σήμερα ακούμε ότι τότε, στις 6 Αυγούστου, ο αμερικανικός στρατός πριν ρίξει την πρώτη βόμβα, στην Χιροσίμα, είχε ειδοποιήσει (δύο ώρες νωρίτερα), με φυλλάδια που έγραφαν “οι βόμβες δεν έχουν μάτια”, και η σειρήνα ειδοποιούσε τον κόσμο (που είχε ήδη συνηθίσει τις σειρήνες του πολέμου) να φυλαχτεί. Πώς μπορεί όμως κάποιος να φυλαχτεί από μια τέτοια βόμβα, που διαφέρει ακραία από τις προηγούμενες; Ήταν αρκετά τα καταφύγια για να σώσουν κάποιον; Θεωρείται αυτό άραγε “προειδοποίηση”;

Προειδοποίηση όμως ήταν τα λόγια του δημάρχου της Χιροσίμα, όταν επί σειρά ετών έκανε διαβήματα και εκκλήσεις κάθε φορά που γίνονταν πυρηνικές δοκιμές, έως και 10 χρόνια πριν την τραγική “διαφορετική επιχείρηση” του αμερικανικού στρατού.

Αυτό, ναι, ήταν προειδοποίηση. Που δεν ακούστηκε. Το όνομα του δημάρχου, Ταντατόσι Ακίμπα.

Σκιές ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων υπάρχουν ακόμη στην Χιροσίμα, είναι οι γνωστές “σκιές της Χιροσίμα”, και προκλήθηκαν από το εκτυφλωτικό φως και τις υψηλές θερμοκρασίες, αντανακλώντας στο έδαφος τα σώματα που έπεσαν πάνω του. Αυτές, είναι οι σκιές της ντροπής 77 χρόνια μετά.

Κατά τα άλλα, έγιναν ομιλίες εχθές, Σάββατο, επέτειο 77 ετών μετά την μαζική δολοφονία του 1945, που κόστισε σε ζωές, σε περιβάλλον, σε υγεία, σε ανθρωπιά, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έγιναν υποσχέσεις, έγιναν δηλώσεις τιμής για τους νεκρούς. Όπως έγιναν, και όπως πάντα γίνεται στις επετείους.

Αλλά, τον δήμαρχο κύριο Ταντατόσι Ακίμπα, δεν τον έχουμε ακούσει ακόμα. Και συνεχίζει να μας προειδοποιεί: «Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα». Έτσι έλεγε.

Όχι μόνο συνεχίζουμε να ζούμε με την ντροπή, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη η απειλή των πυρηνικών όπλων σαν πολιτικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, από πολύ… εμπνευσμένους πολιτικούς παγκοσμίως. “Αν δεν… θα κάνω χρήση πυρηνικών όπλων”.

Τόση ντροπή, πώς θα σβήσει; Ίσως όταν σβήσουν οι σκιές της Χιροσίμα από τα πεζοδρόμια.

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This