EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Το βιβλίο της ζωής μου

Το βιβλίο της ζωής μου

10 Aug, 2023

Ξεσκονίζω το βιβλίο της ζωής μου! Χοντρό λογιστικό βιβλίο! Και κάνω τους λογαριασμούς. Πάντα με κερδίζει στα σημεία. Μάλλον απανωγράφει και με χρεώνει άδικα. «Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο» που μου έλεγε κι ο αφέντης μου! Μία σελίδα του με φέρνει πίσω στην Κρήτη, στα παιδικά μου χρόνια. Κείνα τα χρόνια της ανεμελιάς, της ομορφιάς και της ελευθερίας, κάτω από τις σειρήνες της χούντας, που τότε δεν καταλάβαινα τι σήμαινε και ήμουν στενοχωρημένη μόνο επειδή ο δάσκαλος κατέβασε τη νυφική φωτογραφία της βασίλισσάς μας, της Άννας-Μαρίας… Πόσο πολύ καμάρωνα κείνη τη φωτογραφία, δε λέγεται…
«Ο πραματευτής….» διαλαλούσε έξω το εμπόρευμά του και γω έτρεξα να δω τα νέα του εμπορεύματα, να τα καμαρώσω για να ξεχάσω τον πόνο μου και να φύγω απογοητευμένη που δεν είχα ούτε τρύπια δεκάρα για να αγοράσω έστω ένα κοκοράκι.
Πλησίασα την καρότσα με την πραμάτεια, ο Ξυλούρης τραγουδούσε ασταμάτητα τον πραματευτή, κι η φωνή του ακουγόταν πιο δυνατή, όσο πλησίαζα το μεγάλο φορτηγό.
Η χαρισματική φωνή του μπερδεμένη με τη φωνή του γυρολόγου και των γυναικών που ήρθαν να αγοράσουν την πραμμάτεια του που την «έκοβαν» με λάδι.
Οι γυναίκες του χωριού έφυγαν αφού πρώτα έκαμαν τα παζάρια τους, αντάλλαξαν το λάδι τους με ότι «πουσούνησαν» και γω μέσα από τις κουβαρίστρες, τα βελονάκια, τα ψιλικά λογιώ-λογιώ, τα τόπια από ύφασμα, τα ρύζια, και τα σαπούνια ξεχώρισα ένα βιβλίο με πορτοκαλί εξώφυλλο. «ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΑ» έγραφε με κεφαλαία γράμματα. Το έπιασα στα χέρια μου, το άνοιξα, το ξεφύλλισα και μετά το μύρισα. Μύριζε υπέροχα! Αυτή τη μυρωδιά δεν θα την  ξεχάσω ποτέ. Όπως δεν θα ξεχάσω και την κάθε λέξη του! Ήταν το πρώτο δικό μου βιβλίο. Το αγάπησα αμέσως και δεν μπορούσα να το αποχωριστώ. Για ώρες ξεχασμένη δίπλα στην καρότσα ρουφούσα κάθε του λέξη. Ένας έρωτας είχε γεννηθεί, που φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Τόσο μεγάλη η δύναμη του βιβλίου και του αγαπημένου μου Μενέλαου Λουντέμη, που λες και πέρασε και εγκαταστάθηκε σε κάθε μου κύτταρο.
Η χαρούμενη τραγουδιστή φωνή του Ξυλούρη, διακόπηκε από την επίσης χαρούμενη φωνή του πραματευτή, που ανακοίνωνε την αποχώρησή του από το χωριό, που αυτομάτως σήμαινε τον αποχωρισμό μου από το βιβλίο του Λουντέμη, χωρίς να ξέρω το τέλος. Έβαλα τα κλάματα.
«Ίντα κάνεις εκειά μωρέ κοπελιδάκι;» με ρώτησε ο πραματευτής.
«Φύγε, για να κάμω στροφή, μη σε πατήσω» μου φώναξε νευριασμένα.
Παραμέρησα πιο κει σφίγγοντας στο στήθος μου δυνατά το βιβλίο που με είχε στείλει μέχρι τον ουρανό…
Από τα μεγάφωνα ακουγόταν τα λόγια του Ξυλούρη, ανακάτερα με τα λόγια επίπληξης του Γυρολόγου που μου ζητούσε πίσω το βιβλίο για να φύγει. Μα γω μουλαρωμένη το έσφιγγα πιο δυνατά.
«Δώσε το πράμα του αθρώπου» με διέταξε μια μαυροφορεμένη καμπούρα που μέχρι τότε την φώναζα «Θεία». Έτσι λέγαμε στο χωριό όλες τις ξένες γυναίκες. Ήταν κάτι παραπάνω από μια γειτόνισσα, πάντα κάτι με φίλευε, άρα με αγαπούσε, άρα έπρεπε να είναι με μένα σήμερα κι όχι με το γυρολόγο.
«Μα δεν πρόλαβα να το τελειώσω, το θέλω» ψέλλισα με τα μάτια βουρκωμένα.
«Δώσε το μωρή του αθρώπου να πάει στη στρατειά ντου…» μου είπε σηκώντας την κατσούνα που στήριζε το κουλουριασμένο σώμα της, απειλητικά.
«Το θέλω, δεν καταλαβαίνεις ότι το θέλω;» συνέχισα κλαίγοντας.
«Άμε στο καλό σου μπλιο…» μου είπε κι ο αγριάνθρωπος ο πραματευτής αρπάζοντας μου τον αγαπημένο μου Λουντέμη μέσα από τα χέρια. Του το έδωσα χωρίς καμία αντίσταση με την παράκληση να μην το πουλήσει.
«Και που θα τα βρεις τα δέκα φράγκα φουκαριάρικο!» μου είπε και χάθηκε μεσ’ τον αμαξωτό. Μέσα στο σύννεφο σκόνης ακουγόταν η λυπημένη φωνή του τραγουδιστή.
«Κουβαρίστρες, βελονάκια, ψιλικά πολλώ λογιώ, πήρα δρόμους και σοκάκια την αγάπη μου να βρω»
Κείνη τη μέρα βρήκα μια μεγάλη αγάπη, που την έχασα για λίγο, αλλά ήρθε και με βρήκε αργότερα μόνη της.
Η καμπούρα θεία έφυγε από την πλατεία επιπλήττοντάς με: άμε μωρή να βοηθήσεις την καημένη τη μητέρα σου κι άσε τα βιβλία. Όσοι δεν έχουνε πράμα να κάνουνε, διαβάζουνε…. 

 

 

 

Photo  jarmoluk

/ https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This