EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
δέρμα

Το δέρμα μου… Το τελευταίο μου οχυρό! (μέρος 1ο)

8 Feb, 2023

Όπως ίσως διαβάσατε σε προηγούμενη δημοσίευσή μου, τα προσωπικά όρια είναι σημαντικά γιατί μας υποδεικνύουν πού τελειώνει ο δικός μας προσωπικός χώρος και πού αρχίζει του άλλου. Αντίστοιχα το δέρμα μας είναι το φυσικό μας όριο που ορίζει το σώμα μας.

Τί συμβαίνει όμως όταν τα προσωπικά μας όρια είναι είτε ασθενή ή ανύπαρκτα, είτε όταν κατ’ επανάληψη προσβάλλονται;Τότε το δέρμα μας γίνεται αυτό το τελευταίο μας προσωπικό όριο, σαν το τελευταίο οχυρό, το τελευταίο προπύργιο πριν την “πτώση”!

Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να συμβεί την στιγμή που τα όριά μας “δεχονται επίθεση” αλλα ως το τελευταίο προπύργιο μπορεί να αρχίσει να αντιδρά υπό τον φόβο μιας πιθανής/επερχόμενης “απειλής”.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα διάφορες περιπτώσεις δερματικών συμπτωμάτων/παθήσεων που συνδέονται με την καταπάτηση των προσωπικών μας ορίων.

 

Οξεία κνίδωση

Μια πολύ συχνή “αλλεργική” αντίδραση που χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα και περιοχές που το δέρμα φουσκώνει (πομφός) κυκλικά ή ακανόνιστα και κοκκινίζει και συχνά από ευρύτερη δυσχρωμία στο δέρμα σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από κόκκινο, έντονο ροζ, κατα τόπους μωβ (σαν μελάνιασμα) ή και κίτρινο. Συχνά δε, συνοδεύεται από αγγειοοίδημα σε περιοχές όπως τα βλέφαρα και το πρόσωπο ή σε άλλα μαλακά σημεία όπως πίσω από τα γόνατα ή στο εσωτερικό των καρπών. Χαρακτηρίζεται οξεία όταν εμφανίζεται για διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων και όχι τακτικά αλλά περιστασιακά. Διαφέρει από την οξεία αναφυλαξία καθώς το αγγειοοίδημα που την συνοδεύει δεν είναι επικίνδυνο για την αποφραξη των αεραγωγών κλπ. Είναι μια κατάσταση φλεγμένουσα, μεταναστευτικού χαρακτήρα (εμφανιζεται σε μια περιοχή, υποχωρεί, εμφανίζεται αλλού κ.ο.κ.) με έντονο αίσθημα καύσου τις περισσότερες φορές που μοιάζει να έρχεται περισσότερο εκ των έσω παρά από εξωτερικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μόνο οι μισές περιπτώσεις στατιστικά συνδέονται με φυσικά αίτια.Όπως βλέπουμε από τα χαρακτηριστικά της, είναι μια έκτακτη αμυντική“επίθεση” προς τον επερχόμενο “εισβολέα”. Το σώμα εξαπολύει πυρά. Γίνεται αφιλόξενο για οποιοδήποτε άγγιγμα και δημιουργεί μια έντονα δυσάρεστη αίσθηση που σαν αποτέλεσμα έχει το να μην αφήνει κανένα περιθώριο στενής συναναστροφής, θέτοντας τις προϋποθέσεις για την επιθυμητή απόσταση. Θα μπορούσα εδώ να το χαρακτηρίσω σαν μια επείγουσα άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις που σχεσιακά ή κοινωνικά δεν μπορούμε να αποφύγουμε μια συναναστροφή ή ακόμα και προκειμένου να αποφύγουμε μια συνάντηση.

 

Έκζεμα

Οι λέξεις έκζεμα ή δερματίτιδα είναιμία κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, αλλά συνήθως χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος. Σε πιο έντονη εκδήλωση μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες και ρωγμές.Η λέξη έκζεμα προέρχεται από την ελληνική λέξη εκ-ζέω που σημαίνει «εκ-βράζω» και που περιγράφει καλά την κατάσταση του δέρματός σας όταν έχετε έκζεμα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση με την οποία συνδέεται. Το ατοπικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) κατατάσσεται στις ενδογενείς νόσους, που σημαίνει ότι προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες. Αν και συχνά θεωρούμε ότι προκαλείται από κάποια αντίδραση του δέρματος μετά την επαφή του με κάποια ουσία ή σαν εκδήλωση κάποιας τροφικής δυσανεξίας (συντηρητικά, αλλαντικά κλπ) οι περισσότεροι άνθρωποι που το εκδηλώνουν έχουν παρατηρήσει ότι η αντίδραση σε ουσίες ή τροφές δεν είναι πάντα η ίδια και υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν έχουν καμία ενόχληση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη δερματική πάθηση/αντίδραση συνδέεται με εσωτερική έντονα φορτισμένη κατάσταση – εσωτερικός βρασμός- που με την σειρά του έχει προκληθεί τις περισσότερες φορές από αίσθημα αδικίας, έλλειψη κατανόησης, αυξημένης (ή καταναγκαστικής) δοτικότηταςκαι άλλες καταστάσεις που συνδέονται με ασθενή ή διάτρητα όρια ή την συστηματική καταπάτηση αυτών κι ένα αίσθημα εκμετάλλευσης. Ανάλογα την περιοχή του σώματος που εκδηλώνεται είναι και η αντιστοιχία με το δυσάρεστο συναίσθημα (μπορείετε να με ρωτήσετε στα σχόλια για συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που τυχόν σας απασχολούν). Αφορά σχεδόν πάντα χρόνιες καταστάσεις. Επίσης το χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα που έχει το έκζεμα και το νέο δέρμα που δημιουργείται κατα την επούλωση (συχνά συχνός επαναλαμβανόμενος κύκλος ξεφλούδισμα-ανανέωση-ξεφλούδισμα-ανανέωση…) δείχνει την ανάγκη του ατόμου για αλλαγή και ανανέωση των προσωπικών του ορίων που όμως δεν πετυχαίνει όταν η κατάσταση “εισβολής” συνεχίζεται.

 

(συνεχίζεται στην επόμενη δημοσίευση με αναφορά σε άλλες δερματικές παθήσεις)

Μαρία Νίκη Ρηγινιώτη
Σύμβουλος υγείας
Ψυχοσωματική θεραπεία
Ολιστική προσέγγιση

 

photo Pexels  / https://pixabay.com/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ετερόλεκτον

Ετερόλεκτον

Γύρω από τεράστιους θάμνους το δίχως άλλο
θα πρέπει να δούμε την αλήθεια απόψε,
κοντά στη συντροφιά αγγέλων
που θα πρέπει να παρακαλέσουμε
να κοιμηθούν κοντά μας
μιας και τον ύπνο αυτό τον τελευταίο
που κάνουμε, πολύ τον φοβόμαστε.

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This