EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εμπορικό έλλειμμα

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

27 Jan, 2022

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά —ή η διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων— αυξήθηκε κατά 3 τοις εκατό μηνιαίως τον Δεκέμβριο σε ιστορικό υψηλό των 101 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε δήλωση της 26ης Ιανουαρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον Νοέμβριο, όταν το εμπορικό χάσμα ανέβηκε στα 98 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τους πρώτους 11 μήνες του 2021 το έλλειμμα αγαθών ανήλθε στα 984,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την ανάγνωση του Δεκεμβρίου να ωθεί αυτό το ποσό πέραν του ψυχολογικού φράγματος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Το 1ο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα αγαθών που ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια οδήγησε σε έλλειμμα 1,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, το 1ο έτος που ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», έγραψε ο οικονομολόγος Πίτερ Σιφ σε μια ανάρτηση στο Twitter, στην οποία υποστήριξε ότι οι αριθμοί δικαιολογούνται.  Η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού καθοδηγείται λιγότερο από μετατοπίσεις από την πλευρά της προσφοράς και περισσότερο από το αποτέλεσμα χαλαρών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

«Έτσι οι τιμές δεν αυξάνονται λόγω έλλειψης αγαθών αλλά λόγω πλεονάσματος χρημάτων. Η πραγματική έλλειψη αγαθών θα φτάσει μετά την πτώση του δολαρίου!». υποστήριζε.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ο οποίος προέκυψε ως ανεπιθύμητη συνέπεια της ανάκαμψης που τροφοδοτήθηκε από κίνητρα από την πανδημική ύφεση, ώθησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει τον ρυθμό της επιστροφής των χαλαρών νομισματικών ρυθμίσεών της. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απηύθυνε μια επιθετική νότα την Τετάρτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους μετά από μια διήμερη συνάντηση ότι οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο για να δαμάσουν τις χαμηλές τιμές.

Δεδομένου ότι τα ελλείμματα του εμπορίου αφαιρούν από την οικονομική παραγωγή στους υπολογισμούς του ΑΕΠ, τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να επιφυλάσσεται μια πτώση για τους αριθμούς οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο, όταν αυτοί θα δημοσιευτούν αργότερα την Πέμπτη. Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ σε υψηλό 37 ετών 5,5% το τέταρτο τρίμηνο, από 2,3% σε ετήσια βάση την προηγούμενη περίοδο.

Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου έδειξε επίσης αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής και λιανικής κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να ενισχύσουν τα αποθέματα ενόψει της έντονης καταναλωτικής ζήτησης. Η συσσώρευση αποθεμάτων θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος του αντίκτυπου στο ΑΕΠ από το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα.

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This