EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΩΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ!”

26 Feb, 2024

Η καρδιά της ελληνικής παροικίας χτύπησε δυνατά και φέτος για δύο εικοσιτετράωρα στο 36ο Φεστιβάλ «Αντίποδες», το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ).  Στο κέντρο της Μελβούρνης, στην ιστορική ελληνική περιοχή της οδού Lonsdale όπου βρίσκεται και το πολυώροφο κτίριο της ΕΚΜ, η πόλη ντύθηκε στα γαλανόλευκα.

Το Φεστιβάλ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική πολιτιστική γιορτή της παγκόσμιας ελληνικής διασποράς, που φέτος, για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση της Βικτώρια ως ένα κορυφαίο γεγονός της πόλης, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό του Grand Prix της Φόρμουλα 1 και του Τουρνουά Τένις (Australian Open).

Το Φεστιβάλ «Αντίποδες» έχει γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη και τόπος συνάντησης που ενθαρρύνει ανθρώπους από κάθε εθνικότητα και κάθε ηλικία να βιώσουν και να απολαύσουν την ελληνική κουλτούρα και να αγκαλιάσουν αυτή τη γιορτή της πολιτισμικής πολυμορφίας.  

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ  κήρυξε ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αφού καλωσόρισε όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς εκπροσώπους. Στην εναρκτήρια τελετή του φεστιβάλ παραβρέθηκαν: η Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων στη Βικτώρια, κα Ingrid Stitt, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βικτώρια, John Pesutto MP, ο Andrew Giles, Υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Μεταναστευτικών Υπηρεσιών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, ο Θεοφιλέστατος Επισκόπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Αντιδήμαρχος της Μελβούρνης, Cr Nicholas Reece, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμικότητας της Βικτώρια, κα Vivienne Nguyen και ο Θεόδωρος Ζωγράφος, υποψήφιος βουλευτής των Φιλελεύθερων στο Chisholm.

GOPR0121 1  CF2 2148 1 CF2 2161 1 CF2 2045 1 CF2 2035 1 CF2 1893 1 CF2 1882 1 4MP6203 1 CF2 2180 CF2 2187 1  GOPR0110 1 GOPR0117 GOPR0142 1 

(κεντρική φωτογραφία: Cameramen Michael Profyris Platonas Denezakis Sotiris Sotiropoulos Photos Constantly Flashing: Peter Kakalias)

 

(παρακάτω ακολουθούν εκτενώς οι ομιλίες των επισήμων)

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, έκανε μια επίσκεψη- έκπληξη στο Φεστιβάλ. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, μιλώντας με ενθουσιασμό για τον απόδημο ελληνισμό στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα είπε “Σας ευχαριστούμε που μοιράζεστε μαζί μας τον πολιτισμό σας, το φαγητό σας, τη γλώσσα σας, το χορό και τη μουσική σας. Δεν υπάρχει ισχυρότερη κοινότητα στην Αυστραλία από την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης.» Συμβολικά δώρα απ’ τον μεγάλο χορηγό MECCA x KORRES δόθηκαν από τον κ. Παπαστεργιάδη στον Πρωθυπουργό και στη σύζυγό του.

Ο κόσμος, για ακόμη μια χρονιά, κατέκλυσε τους δρόμους από νωρίς το Σάββατο. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε δυναμικά με τον καθιερωμένο διαγωνισμό χορού και αντοχής «Zorba Til You Drop» στην κεντρική σκηνή το Σάββατο το μεσημέρι, με το νικητή Νίκο Βόκολος να κερδίζει ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην Ελλάδα, προσφορά της Scoot. Η Naomi Allen, υπεύθυνη πωλήσεων της Scoot έδωσε το βραβείο στο νικητή, o οποίος δήλωσε πως είναι πολύ χαρούμενος και θα μπορούσε να συνεχίσει να χορεύει για ώρες. Ανέφερε πως πέρυσι είχε βγει δεύτερος στο διαγωνισμό και φέτος έβαλε στόχο να κερδίσει την πρωτιά, το οποίο και κατάφερε.

Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ περιπτέρων (περισσότερα από 90), με παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και εδέσματα, καθώς και περίπτερα Παροικιακών Συλλόγων, Οργανισμών και σχολείων. Ανάμεσα τους ήταν και τα περίπτερα των χορηγών του Φεστιβάλ.  Συγκεκριμένα, το περίπτερο της παγκοσμίως αναγνωρισμένης και αγαπημένης εταιρείας καλλυντικών, MECCA x KORRES, που, για πρώτη φορά φέτος ανάμεσα στους μεγάλους χορηγούς, έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να δειγματίσουν μερικά από τα καινοτόμα προϊόντα της, φτιαγμένα όλα από ελληνικά βότανα.

Το Φεστιβάλ παρουσίασε για ακόμη μία φορά με τον καλύτερο τρόπο δείγματα ελληνικής τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και φαγητού, επιβεβαιώνοντας  τη φήμη του ως ακρογωνιαίου λίθου στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Μελβούρνης.

Οι λάτρεις της ελληνικής κουζίνας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία εκλεκτών παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως το εμβληματικό ελληνικό σουβλάκι, ο γύρος, οι σεφταλιές, τα αγαπημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης και οι λουκουμάδες, που  προσέφεραν αρώματα και γεύσεις από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μια σειρά από επιδείξεις μαγειρικής ταξίδεψαν τους επισκέπτες στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης διαγωνισμούς εξίσου διασκεδαστικούς για συμμετέχοντες και θεατές, όπως ο διαγωνισμός λουκουμάδων του St Gerry’s «Λουκουμαδομανία», με έπαθλο προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις που δόθηκαν στους νικητές των διαγωνισμών και σε άλλους τυχερούς παρευρισκόμενους. 

Επί δύο ημέρες, στις τρεις σκηνές του φεστιβάλ, παρέλασαν πάνω από 500 καλλιτέχνες. Γνωστά και αγαπημένα μουσικά και χορευτικά σχήματα της παροικίας έδιναν το ρυθμό στο κέφι. Φιγούρες ντυμένες αρχαιοελληνικές θεότητες μεταμόρφωσαν το κέντρο της πόλης. Τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τα επίπεδα αδρεναλίνης τους στα τρενάκια του λούνα παρκ, στην πολύχρωμη ρόδα και σε άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Τα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, καθώς επίσης και το σχολείο του Alphington Grammar, μαθητές του οποίου έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους Αυστραλίας και Ελλάδας κατά την τελετή έναρξης. Τα σχολεία της ΕΚΜ παρουσίασαν επίσης ένα υπέροχο αφιέρωμα στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη, του μεγάλου θρακιώτη δάσκαλου της παραδοσιακής μουσικής, με χαρακτηριστικούς χορούς της Θράκης και αναφορά στα σημεία – σταθμούς του έργου του. Πάνω από 50 ομάδες χορευτών από τη Βικτώρια και άλλες πολιτείες της Αυστραλίας παρουσίασαν μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς επί σκηνής, , φορώντας πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές.

Στη μουσική σκηνή ξεχώρισαν τα αδέρφια Ξυλούρη, ο Νίκος, ο Αντώνης και η Απολλωνία. Έχοντας βαθιές επιρροές από τον παππού τους, Ψαραντώνη, και τον πατέρα τους, Ψαρογιώργη, με το μοναδικό τους ταλέντο και την αγάπη τους για την κρητική μουσική  ξεσήκωσαν το κοινό και το έκαναν να χορεύει στους δρόμους της πόλης.

Ο κόσμος αποθέωσε τους «Μωμόγερους», τους οποίους παρουσίασε η Ποντιακή Εστία με τη συνοδεία μουσικής από τους «Μαυροθαλασσίτες». Το 2017 το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων» εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Οι «Μωμόγεροι» έγιναν γνωστοί και αγαπήθηκαν από τους Ελληνοαυστραλούς μέσω της παρουσίας τους στο Φεστιβάλ «Αντίποδες», στο οποίο πρωτοεμφανίστηκαν το 2018. Φέτος η απήχησή τους στις νεότερες γενιές ήταν αξιοσημείωτη με τη «νύφη» να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Επίσης μια ξεχωριστή στιγμή του Φεστιβάλ ήταν και η απονομή του κυπέλλου στην νικητήρια ομάδα Oakleigh Cannons FC του 2024 Greek Community Cup. Το Greek Community Cup αποτελεί μια γιορτή του αθλητισμού καθώς επιδεικνύει το πνεύμα της αθλητικής άμιλλας και το ταλέντο της νέας γενιάς της παροικίας μας.

Στο επίκεντρο της μουσικής σκηνής του Φεστιβάλ εμφανίστηκε η γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια, Μελίνα Ασλανίδου. Ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες, με τη συνοδεία ταλαντούχων μουσικών της τοπικής ελληνικής κοινότητας, η δημοφιλής στην παροικία τραγουδίστρια ξεσήκωσε το κοινό της το βράδυ του Σαββάτου, όπου δεκάδες χιλιάδες παραβρέθηκαν για να την απολαύσουν. Με τη μαγευτική της φωνή και το ιδιαίτερο ηχόχρωμά της προσέφερε μια βραδιά γεμάτη κέφι, μουσική και χορό.

 

Επίσημη Έναρξη

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν, επίλεκτα μέλη της κοινότητας, μέλη του κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα ιδανικό κλίμα για πολιτιστική και διπλωματική αλληλεπίδραση. Τους ομιλητές παρουσίασαν η αντιπρόεδρος της ΕΚΜ, κα. Ανθή Σιδηροπούλου, και ο πρόεδρος πολιτιστικών προγραμμάτων της ΕΚΜ, Λεωνίδας Βλαχάκης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΜ, Βασίλης Παπαστεργιάδης, κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ  από την κεντρική σκηνή και, αφού καλωσόρισε όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς εκπροσώπους, είπε, “Για μένα το φεστιβάλ συμβολίζει τις μικρές απολαύσεις της ζωής, την ευκαιρία να έρθουμε όλοι πιο κοντά, το χαμόγελο, όταν φέρνουμε στο νου έναν αγαπημένο ήχο, μια γνώριμη μυρωδιά και εκείνες τις γεύσεις από τη μακρινή μας πατρίδα. Οι λέξεις κέφι και γλέντι είναι εκείνες που έρχονται πρώτες στο μυαλό μας, όταν μιλάμε για αυτό το Φεστιβάλ και αυτές τις δυο λέξεις να κρατήσετε όλοι σας, φεύγοντας από αυτήν την μεγάλη γιορτή”.

Όλοι τους δε, εξύμνησαν την Ελλάδα και τον ελληνισμό της Αυστραλίας.

Η Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων στη Βικτώρια, κα Ingrid Stitt, πήρε το λόγο και δήλωσε, “Το φεστιβάλ είναι κάτι παραπάνω απ’ το μοίρασμα της κουλτούρας. Έχει να κάνει με τη σκληρή δουλειά και τη γενναιοδωρία απ’ τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία μέχρι και τους Έλληνες του σήμερα. Σας ευχαριστούμε που μας παρακαταθέσατε τις αξίες σας. Με υπερηφάνεια δωρίσαμε $800.000 στο Φεστιβάλ, ξέροντας πως θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά τα επόμενα χρόνια. Επενδύοντας στις κοινότητες και τον πολυπολιτισμό, η Βικτώρια έρχεται πιο κοντά.”

Έπειτα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βικτώρια, John Pesutto MP, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ λέγοντας, “Δε συναντιόμαστε σε αυτό το εμβληματικό Φεστιβάλ μόνο για να γιορτάσουμε τους όμορφους χορούς και τα ιστορικά έθιμα των Ελλήνων. Ερχόμαστε για να γιορτάσουμε αυτό το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την κυρίαρχη θέση του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα. Ξέρω πως ήρθατε στη χωρά αυτή με λιγοστές αποσκευές, όμως κοιτάξτε τώρα τι έχετε δημιουργήσει! Δείτε την κληρονομία που αφήνετε πίσω σας!”

Ο Andrew Giles, Υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Μεταναστευτικών Υπηρεσιών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, τόνισε με τη σειρά του τη μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού στην ανάπτυξη της Αυστραλίας και τη σημαντικότητα αυτού του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού της Μελβούρνης. Ο Θεοφιλέστατος Επισκόπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, υπογράμμισε τη μοναδικότητα της ελληνικής ταυτότητας και της συμβολή της στην Ιστορία, τις Τέχνες και τα Γράμματα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος τόνισε την έμπνευση και το μεράκι των παραγόντων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για ένα Φεστιβάλ που κάθε χρόνο βελτιώνεται , λέγοντας “Φεύγοντας να κρατήσετε μαζί σας τον Ελληνισμό μας αυτόν, όχι ως ήθος μουσειακό, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Το Φεστιβάλ “Αντίποδες” είναι μια τεράστια ευκαιρία να συναντηθεί η παροικία μας και μας υπενθυμίζει πως ο πολιτισμός μας διατηρεί στον πυρήνα του την αγάπη για τον συνάνθρωπο.”

Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος της Μελβούρνης, Cr Nicholas Reece, επαναλαμβάνοντας  τις νέες ελληνικές λέξεις που έμαθε, απ’ τον κ. Παπαστεργιάδη, «κέφι» και «γλέντι» και συστήθηκε στον κόσμο στα Ελληνικά. Είπε “Δεν πρόκειται απλώς για το μεγαλύτερο ελληνικό Φεστιβάλ στην Αυστραλία, αλλά για το μεγαλύτερο ελληνικό Φεστιβάλ στον κόσμο. ”

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμικότητας της Βικτώρια, κα Vivienne Nguyen, ξεκίνησε την ομιλία της χαιρετώντας στα Ελληνικά λέγοντας “Γειά σας, φίλοι μου Έλληνες” και συνέχισε “Η πολυπολιτισμικότητα της Μελβούρνης δε θα είχε τη μορφή που έχει σήμερα χωρίς τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας.  Σας ευχαριστούμε πολύ για όλες τις δεκαετίες της σκληρής δουλειάς σας και για το πνεύμα συλλογικότητας που εμπνέετε στις άλλες κοινότητες της πόλης.”

Τέλος, τις ομιλίες αυτές ολοκλήρωσε ο υποψήφιος βουλευτής των Φιλελευθέρων στο Chisholm, Θεόδωρος Ζωγράφος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελληνικής κοινότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία.

 

Το Φεστιβάλ “Αντίποδες” διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

 

 

 
Σχετικά με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, που ιδρύθηκε το 1897, είναι ένας εξέχων οργανισμός, αφιερωμένος στην προώθηση και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς στην Αυστραλία. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, η Κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των Ελληνοαυστραλών και του πλούσιου πολιτιστικού τους υπόβαθρου.
_________________________________________________
 
For more information call us on +61 3 9662 2722 or by email: info@greekcommunity.com.au

 

ΠΗΓΗ Αστρινή Κοπελούδη-Wallace 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This