EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Καναντέρ

Το χρονικό ενός θανάτου (που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί) – Η πορεία του Καναντέρ προς την πτώση

26 Jul, 2023

Οι δύο νεκροί πιλότοι που ονομάστηκαν “ήρωες” από το ελληνικό κράτος, καθώς έπεσαν σε ώρα καθήκοντος, προσπαθώντας να σβήσουν την πυρκαγιά στην Εύβοια, οδηγώντας ένα Καναντέρ του 1975 (τουλάχιστον 48 ετών σκάφος δηλαδή), ήταν δύο νέοι, ικανοί χειριστές αεροσκάφους, με υψηλή αίσθηση καθήκοντος. 

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πιλότοι, ο κυβερνήτης Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης Περικλής Στεφανίδης, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τρίτης για να λάβουν μέρος στην μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Καρύστου Ευβοίας.

Σε περιοχή με δύσβατη χαράδρα, το αεροσκάφος μπήκε σε βύθιση ώστε να αφήσει την ποσότητα νερού από χαμηλό ύψος, για να γίνει η ρίψη πιο αποτελεσματική. Στην προσπάθειά του να ανέλθει, η δεξιά πτέρυγα προσέκρουσε σε δέντρο, ο πλωτήρας αποκολλήθηκε και έτσι χάθηκε η ισορροπία του αεροσκάφους, οδηγούμενο στην πτώση – με τις γνωστές τραγικές συνέπειες, που για το υπουργείο Εθνικής Αμύνης σημαίνουν “τριήμερο εθνικό πένθος”, αλλά για τις οικογένειες των νεκρών ανθρώπων σημαίνει πραγματικό πένθος -και για την Ελλάδα σημαίνουν κάτι ακόμη περισσότερο.

Η λέξη “ήρωες” που ανακοινώθηκε από το κράτος σε αυτή την φάση της 12ήμερης τραγωδίας της Ελλάδας, που αφήνει σαφέστατα ατιμώρητους τους ενόχους, δεν έρχεται να αγγίξει ευήκοα ώτα: Τα Καναντέρ CL-215 (σαν αυτό δηλαδή που οδηγούσαν οι δύο πιλότοι) σχεδιάστηκαν το 1960.  

Συγκεκριμένα:

Τώρα που η Ελλάδα απώλεσε το ένα της Καναντέρ, διαθέτει άλλα 10 CL-215, τα οποία ανήκουν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην έδρα της Ελευσίνας, και άλλα νεώτερα CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης στην Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα CL-215 αγοράστηκαν το 1975 και κλείνουν φέτος, τα 48 χρόνια χρήσης τους στην Πολεμική Αεροπορία.  

Η λέξη “ήρωες” λοιπόν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί από το κράτος, ιδιαίτερα τώρα που ακούν οι τραγικοί συγγενείς, και αντ’ αυτού να ζητηθεί εκ βαθέων Συγγνώμη για τις αποφάσεις διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, ώστε να υπάρξει έστω και σε έσχατη στιγμή η απόφαση να ανανεωθεί ο στόλος των αεροσκαφών. Με την λέξη “ήρωες” δεν λήγει το θέμα. Κυρίως όταν την ώρα που έπεφταν οι Μουλάς και Στεφανίδης, πραγματοποιούσαν στα Στύρα Ευβοίας το τρισάγιο στην μνήμη των αεροπόρων που χάθηκαν τον Ιούλιο του 2007, όταν με όμοιο τρόπο έπεσε το CL-415.

Ντροπή και ευθύνη.

 

source https://kathimerini.gr, photo https://aljazeera.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This