Οι δύο νεκροί πιλότοι που ονομάστηκαν “ήρωες” από το ελληνικό κράτος, καθώς έπεσαν σε ώρα καθήκοντος, προσπαθώντας να σβήσουν την πυρκαγιά στην Εύβοια, οδηγώντας ένα Καναντέρ του 1975 (τουλάχιστον 48 ετών σκάφος δηλαδή), ήταν δύο νέοι, ικανοί χειριστές αεροσκάφους, με υψηλή αίσθηση καθήκοντος.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πιλότοι, ο κυβερνήτης Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης Περικλής Στεφανίδης, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τρίτης για να λάβουν μέρος στην μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Καρύστου Ευβοίας.
Σε περιοχή με δύσβατη χαράδρα, το αεροσκάφος μπήκε σε βύθιση ώστε να αφήσει την ποσότητα νερού από χαμηλό ύψος, για να γίνει η ρίψη πιο αποτελεσματική. Στην προσπάθειά του να ανέλθει, η δεξιά πτέρυγα προσέκρουσε σε δέντρο, ο πλωτήρας αποκολλήθηκε και έτσι χάθηκε η ισορροπία του αεροσκάφους, οδηγούμενο στην πτώση – με τις γνωστές τραγικές συνέπειες, που για το υπουργείο Εθνικής Αμύνης σημαίνουν “τριήμερο εθνικό πένθος”, αλλά για τις οικογένειες των νεκρών ανθρώπων σημαίνει πραγματικό πένθος -και για την Ελλάδα σημαίνουν κάτι ακόμη περισσότερο.
Η λέξη “ήρωες” που ανακοινώθηκε από το κράτος σε αυτή την φάση της 12ήμερης τραγωδίας της Ελλάδας, που αφήνει σαφέστατα ατιμώρητους τους ενόχους, δεν έρχεται να αγγίξει ευήκοα ώτα: Τα Καναντέρ CL-215 (σαν αυτό δηλαδή που οδηγούσαν οι δύο πιλότοι) σχεδιάστηκαν το 1960.
Συγκεκριμένα:
Τώρα που η Ελλάδα απώλεσε το ένα της Καναντέρ, διαθέτει άλλα 10 CL-215, τα οποία ανήκουν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην έδρα της Ελευσίνας, και άλλα νεώτερα CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης στην Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα CL-215 αγοράστηκαν το 1975 και κλείνουν φέτος, τα 48 χρόνια χρήσης τους στην Πολεμική Αεροπορία.
Η λέξη “ήρωες” λοιπόν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί από το κράτος, ιδιαίτερα τώρα που ακούν οι τραγικοί συγγενείς, και αντ’ αυτού να ζητηθεί εκ βαθέων Συγγνώμη για τις αποφάσεις διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, ώστε να υπάρξει έστω και σε έσχατη στιγμή η απόφαση να ανανεωθεί ο στόλος των αεροσκαφών. Με την λέξη “ήρωες” δεν λήγει το θέμα. Κυρίως όταν την ώρα που έπεφταν οι Μουλάς και Στεφανίδης, πραγματοποιούσαν στα Στύρα Ευβοίας το τρισάγιο στην μνήμη των αεροπόρων που χάθηκαν τον Ιούλιο του 2007, όταν με όμοιο τρόπο έπεσε το CL-415.
Ντροπή και ευθύνη.