ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίκαλα

Τρίκαλα, η ελληνική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

25 Dec, 2021

“Τρίκαλα, κάλαντα, Μύλος, Ξωτικά,

ήρθαν τα Χριστούγεννα πάλι μαγικά!”

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε παραφράζοντας το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι, αφιερωμένο στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Τρικάλων, τον πιο hot χριστουγεννιάτικο προορισμό της Ελλάδας. Κι αν επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε καταρχήν τον «Μύλο των Ξωτικών» είναι απλά επειδή το καλούν οι ημέρες, αφού αποτελεί -αν όχι τον κορυφαίο- έναν από τους πιο hot χριστουγεννιάτικους προορισμούς όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για την ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας.

Γιατί αν προσπαθούσαμε να ιεραρχήσουμε τους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής στα Τρίκαλα, με βάση την φυσική τους ομορφιά, σίγουρα θα είχαμε πελαγοδρομήσει! Τόσο φυσικό κάλλος και τόσα κορυφαία αξιοθέατα συγκεντρωμένα σε τόσο μικρή έκταση, σπάνια μπορεί κανείς να συναντήσει! Ειδικά για τον «Μύλο των Ξωτικών», που στήθηκε και φέτος στους χώρους του Αλευρόμυλου Ματσόπουλου από τον Δήμο Τρικκαίων δεν χρειάζονται καθόλου λόγια. Οι δραστηριότητες είναι τόσες πολλές, που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους.

Το Σπίτι του Άη-Βασίλη, το Μουσείο Μανιταριών, το Πάρκο Αναρρίχησης, το Παγοδρόμιο των Ξωτικών, η Γλυκιά Αγορά, το Χριστουγεννιάτικο FunPark και ακόμα οι συναυλίες, η ζωγραφική προσώπου, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων! Τι να πρωτοκάνει και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Μια ολόκληρη ημέρα εκεί, να είστε σίγουροι ότι θα κυλήσει σαν το νεράκι. Ευτυχώς, ως τις 6 Ιανουαρίου που θα λειτουργεί το μοναδικό αυτό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο έχετε άφθονο χρόνο να το απολαύσετε, είτε έχετε παιδιά στην οικογένεια, είτε απλά θέλετε εσείς οι ίδιοι να νιώσετε παιδιά! Βασικό στοιχείο του Μύλου είναι η δωρεάν είσοδος και οι δωρεάν δράσεις για όλους, με παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους χιλιάδες μαθητές σχολείων. Και βέβαια μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ελάτη και τα άλλα πανέμορφα χωριά του Ορεινού Όγκου Τρικάλων, όπως και την Καλαμπάκα και τα εντυπωσιακά, παγκοσμίως μοναδικά, Μετέωρα.

«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά» τραγούδησε, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, ο μεγάλος Βασίλης Τσιτσάνης χαρίζοντάς μας μία ακόμα τεράστια επιτυχία, που ηχογραφήθηκε το 1939 από την «His Master Voice».

Τα περίφημα αυτά «στενά» ανήκουν ουσιαστικά στο Βαρούσι, την διατηρητέα Παλιά Πόλη των Τρικάλων, που διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες. Η πόλη, πρωτεύουσα της Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και του Δήμου Τρικκαίων, έχει έναν ευρωπαϊκό -κατά την άποψή μου- αέρα, που της τον προσδίδουν δύο κυρίως χαρακτηριστικά της, εξαιρετικά σπάνια για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Πρόκειται αρχικά για τον Ληθαίο ποταμό, ο οποίος διασχίζει τα Τρίκαλα δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης τοπία απίστευτης ομορφιάς -θα μπορούσες να ορκιστείς πως βρίσκονται στην καρδιά ενός πυκνού δάσους- και ακολούθως η συστηματική χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το θέαμα των εκατοντάδων ποδηλάτων που κυκλοφορούν εδώ και μακάρι η καλή αυτή συνήθεια -που στην Ευρώπη αποτελεί παράδοση- να μεταφυτευθεί και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Δεκάδες είναι όμως και τα αξιοθέατα των Τρικάλων με κορυφαία το Κουρσούμ Τζαμί, το Φρούριο, τον Ληθαίο με τις γέφυρές του, τον Μύλο Ματσόπουλου, το Βαρούσι και τα Μανάβικα. Βέβαιο είναι ότι, αν την επισκεφθείτε την περίοδο των γιορτών, ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά της πόλης είναι η συναρπαστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που πλημμυρίζει τον τόπο και τους ανθρώπους!

Και όταν ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στην πόλη των Τρικάλων ενθουσιασμένοι από την μαγεία που βιώσατε, αλλά και πολύ πεινασμένοι βεβαίως-βεβαίως, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σας περιμένει διάχυτη όχι μόνο στους πανέμορφα στολισμένους δρόμους και τις πλατείες, αλλά και στα «Μανάβικα», μία από τις πιο παλιές γειτονιές των Τρικάλων, που αποτελεί την φυσική συνέχεια του Βαρουσίου, της Παλιάς Πόλης.

Τη δεκαετία του 1920 λειτουργούσαν εδώ τα πορνεία της πόλης -τα λεγόμενα «στενά»-, ουζερί και ταβερνάκια. Αργότερα λειτούργησε η λαχαναγορά, ενώ σήμερα, τα ίδια κτήρια πλήρως ανακαινισμένα και διατηρώντας την παραδοσιακή τους μορφή, έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια. Τώρα τα Χριστούγεννα τα «Μανάβικα», με την μοναδική ατμόσφαιρά τους και τον υπέροχο γιορτινό στολισμό τους, θα σας ενθουσιάσουν.

 

Αξιοθέατα των Τρικάλων

 1. Κουρσούμ Τζαμί. Κτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά (1490-1588), ο οποίος ήταν ελληνικής καταγωγής. Το Κουρσούμ Τζαμί -ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ- είναι χαρακτηριστικό μνημείο της ανατολικής αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζει για τον μεγαλοπρεπή θόλο του, ο οποίος είναι ημισφαιρικός και μολυβοσκέπαστος – εξ ου και η ονομασία του, (κουρσούμ=μολύβι). Δίπλα του ο Τουρμπές (μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ, που είναι οκταγωνικό κτίσμα με θόλο. Μαζί με το τζαμί αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτηρίων, που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σαχ.
  Kουρσόυμ Τζαμί

  Kουρσόυμ Τζαμί

 2. To Φρούριο των Τρικάλων βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά της πόλης. Σύμφωνα με τον Προκόπιο ανεγέρθηκε από τον Ιουστινιανό Α΄ (6ος αι.) πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης
  Φούριο Τρικάλων

  Φούριο Τρικάλων

 3. Το Βαρούσι και ο Πύργος του Ρολογιού, που δεσπόζει στο λόφο του Φρουρίου.
  Το Βαρούσι και ο Πύργος του Ρολογιού

  Το Βαρούσι και ο Πύργος του Ρολογιού

 4. Οι Οθωμανοί, τον 17ο αιώνα, τοποθέτησαν στο λόφο του Κάστρου ένα τεράστιο ρολόι πάνω σε πύργο, που συνοδευόταν από μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 τοποθετήθηκε άλλο ρολόι από τον δήμαρχο Θεοδοσόπουλο, το οποίο παραμένει ως σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι επισκέψιμο και από τον τελευταίο όροφό του η θέα προς την πόλη και τα περίχωρά της είναι συναρπαστική.
 5. Ο Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου δίπλα στο Κουρσούμ Τζαμί.
  Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου

  Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου

 6. Το άγαλμα του Βενιζέλου με φόντο το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, πέτρινο κτίσμα της τουρκοκρατίας, στο οποίο στεγαζόταν το τουρκικό Διοικητήριο. Από το 1915 στεγάζονται εδώ τα Δικαστήρια της πόλεως.
  Άγαλμα Bενιζέλου και Δικαστικό Μέγαρο

  Άγαλμα Bενιζέλου και Δικαστικό Μέγαρο

 7. Ο oρειχάλκινος ανδριάντας του Ασκληπιού. Είναι στημένος στη Νέα γέφυρα του Ληθαίου ποταμού. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θ. Βασιλόπουλο και στήθηκε από το Δήμο Τρικκαίων, επί δημαρχίας Κ. Δ. Παπαστεργίου, τον Δεκέμβριο του 1998.
  Ο ανδριάντας του Ασκληπιού

  Ο ανδριάντας του Ασκληπιού

 8. Η χαρακτηριστική λιμνούλα με το σιντριβάνι και τον «Πιτσιρίκο» ή «Νικολάκη», έργο του γλύπτη Νικόλα. Το Manneken Pis των Τρικάλων!! Σας είπα όλα εδώ έχουν ευρωπαϊκό αέρα!
  Το γλυπτό Νικολάκη

  Το γλυπτό Νικολάκη

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.