Μια συνοπτική αναδρομή του δράματος
104 μετανάστες διασώθηκαν από εχθές, ενώ στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 500 άτομα. Στο αμπάρι, γίνεται λόγος, για κλεισμένα παιδιά και γυναίκες, και ο αριθμός τους δεν είναι ακόμη σαφής. Το σκάφος βρισκόταν για περίπου πέντε ημέρες ακυβέρνητο μεσοπέλαγα και το «ατύχημα» συνέβη 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. «Στα πιο βαθειά νερά της Μεσογείου».
Οι άνδρες που διασώθηκαν, σε κατάσταση σοκ και με συνεχείς κρίσεις πανικού, ως επί τω πλείστον έμειναν την νύχτα σε αποθήκη στην Καλαμάτα. Όπως είπαν, επί πέντε ημέρες βρίσκονταν εκτεθειμένοι στον ήλιο και στα καιρικά φαινόμενα.
Η Ομάδα Αντιμετώπισης Θυμάτων Καταστροφής, οι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εθελοντές Έλληνες πολίτες έσπευσαν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες διάσωσης, ανθρωπιάς, αλλά και για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που ονομάστηκε «τριήμερο εθνικό πένθος».
Ο όρος «μετανάστες» άρχισε να αναθεωρείται όταν συγγενείς άρχισαν να ψάχνουν τους ανθρώπους τους, στέλνοντας μηνύματα, και καλώντας σε τηλέφωνα τους διασώστες και τους γιατρούς. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού έφερε στην Καλαμάτα 78 σορούς, που μετά από σχετική διαδικασία μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.
Σε ένα αλιευτικό σκάφος, 500 τουλάχιστον επιβάτες, ενώ ο αριθμός των έγκλειστων στο αμπάρι δεν είναι γνωστός. Περίπου 6 άτομα από τους διασωθέντες κρίνονται ύποπτοι, και το λιμενικό εικάζει ότι ήταν διακινητές, όπως και ο καπετάνιος του αλιευτικού, που υπάρχουν πληροφορίες ότι ανακρίνεται.
Για την ιστορία του πράγματος, το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από την Λιβύη. Σύροι, Πακιστανοί και Αιγύπτιοι κατέβαλαν από 6.500 δολλάρια ο καθ’ ένας για να μεταφερθούν στην Ιταλία. Όπως δήλωσαν όσοι σώθηκαν, ήταν τόσο μεγάλο το βάρος στο αλιευτικό σκάφος, που εξ αρχής παρουσίασε προβλήματα η μηχανή του, αλλά κανείς δεν τους άκουσε όταν ζητούσαν να γυρίσουν πίσω στην Λιβύη, και μάλιστα οι υπεύθυνοι αντέδρασαν έντονα χτυπώντας τους αντιρρησίες για να πειστούν να συνεχίσουν.
Ειδοποίηση στις ελληνικές αρχές για το τραγικό ταξίδι ήρθε από πλευράς ΜΚΟ αλλά και από την Ιταλία, στην οποία έφτασε η πληροφορία για το σκάφος -αλλά έπρεπε να ειδοποιήσει την Ελλάδα, καθώς το σκάφος βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα.
Υπήρξαν προσπάθειες επαφής με το σκάφος, αλλά ο καπετάνιος, λέγεται, ότι αρνήθηκε βοήθεια, εκτός από φαγητό και νερό, τα οποία παραδόθηκαν στο σκάφος από πλοίο με σημαία Μάλτας. Όσα παραδόθηκαν από πλοίο με ελληνική σημαία πετάχτηκαν στα νερά, λόγω υπέρβαρου κυρίως (ή “ανασφάλειας” όπως εικάζει το υπουργείο ναυτιλίας, καθώς αναρωτιέται εκ των υστέρων “γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη”)…
Όλα αυτά, μέχρι που η μηχανή του σκάφους σταμάτησε εντελώς να δουλεύει προκαλώντας πανικό και κίνηση πάνω στο σκάφος, η οποία προκάλεσε ανατροπή. Οι άνθρωποι βρέθηκαν στο νερό. Οι διασωθέντες ήταν όσοι βρίσκονταν στο κατάστρωμα. Όλοι άντρες. Όσοι βρίσκονταν στο αμπάρι, βυθίστηκαν. Ήταν παιδιά και γυναίκες.
Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε μέχρι αργά, ώσπου έσβησαν οι ελπίδες για επιζώντες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρέθηκε στην Καλαμάτα, ώστε να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι διασωθέντες. Μιλούν για «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην Μεσόγειο», καθώς οι αριθμοί που εμπλέκονται στην όλη ιστορία είναι σοκαριστικοί. Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στην Μαλακάσα, ενώ οι ανακρίσεις συνεχίζονται για τους ύποπτους διακινητές.
Ο εκτελεστικός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου, οπότε μετά δεν θα είναι πλέον «εθνικό πένθος». Μάλιστα, υπήρξε και η σχετική ανακοίνωση πως «το τριήμερο εθνικό πένθος δεν επηρεάζει τις πανελλήνιες εξετάσεις, ούτε τις προαγωγικές, ούτε το τέλος του σχολικού έτους των δημοτικών σχολείων». Αναβλήθηκαν εμφανίσεις πολιτικών αρχηγών εν όψει του δεύτερου γύρου εκλογών την 25 Ιουνίου, και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί το debate της Πέμπτης. Με τον τρόπο αυτό, ορίστηκε η αντιμετώπιση αυτού του θέματος.
“Αυτού” του θέματος. Γιατί η αντιμετώπιση του θέματος σε σοβαρή βάση, δεν έχει ακόμη τεθεί σε τραπέζι συζητήσεων.
Photo https://kathimerini.gr
photo: https://www.newsit.gr/