EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: O ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

14 Dec, 2023

Η συνέχεια του άρθρου του Παν. Καραφωτιά

 

           Μετά τη σύντομη αυτή αναφορά, όλοι οπωσδήποτε αναμένουμε το «δια ταύτα». Η απάντηση και λύση βρίσκεται, όπως προ-είπα, σε μια μόνο λέξη: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ!  Όπως στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες,  υπάρχουν πολλά και σοβαρά εσωτερικά και διεθνή προβλήματα, η επίλυση των οποίων αποτελεί συνάρτηση υπεύθυνης, άξιας και αποτελεσματικής διοίκησης, με σταθερή και ξεκάθαρη βούληση, το ίδιο ισχύει και για τον ΟΗΕ τον οποίον απαρτίζουν κράτη (193 σήμερα). Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται είναι η θεσμική, ηθική, πολιτική, διοικητική και οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού ώστε να μπορεί να επιλύει τα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Δυστυχώς όμως οι ισχυροί διαχειριστές κ.ά. των διεθνών υποθέσεων δε θέλουν, δεν έχουν την πολιτική βούληση να θεραπεύσουν τις γενεσιουργές αιτίες γιατί είτε είναι παράνθρωποι και διαθέτουν συνείδηση «Ντόλυς» ή είναι συνειδητοί αμοραλιστές και τυχοδιώκτες. Γιατί πώς είναι δυνατόν να μεταφέρονται, με αερογέφυρες κ.ά. μέσα, από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, σε λίγες ημέρες, χιλιάδες τανκς, αεροπλάνα, κανόνια κ.λπ. είδη πολεμικού, ανθρωποκτόνου υλικού, και δεν είναι δυνατόν με τα ίδια μέσα να μεταφέρονται είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση της πείνας και ασθενειών, αλλά και τεχνογνωσία και τεχνικός εξοπλισμός για την ανάπτυξη χωρών; Απλά είναι θέμα, όπως προ-είπαμε, πολιτικής βούλησης. Το γιατί απουσιάζει είναι πλέον γνωστό. Μήπως θα πρέπει να θυμηθούμε την ιστορία του καμπούρη; Μήπως το γεγονός ότι συνεχίζεται η πολεμική τραγωδία στην Ουκρανία με περίπου 300, 000 ανθρώπινα θύματα, πέραν των άλλων τραγικών συνεπειών, αλλά ορισμένες χώρες έχουν εισπράξει πολλά δισεκατομμύρια από την πώληση οπλικών συστημάτων, δίνει κάποια απάντηση; Και στη Γάζα;

            Έως ότου λοιπόν τα Κράτη-Μέλη του Οργανισμού, οι κυβερνήσεις, αλλά και οι λαοί τους, συνειδητοποιήσουν τη δραματική κατάσταση του πλανήτη Γη, και στέρξουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, η αισιοδοξία θα αποτελεί το προνόμιο κάποιων ισχυρών ή εκείνων που εξαρτώνται από τους ισχυρούς και οι οποίοι τη χρησιμοποιούν σαν άλλοθι της αβουλίας τους να πράξουν ότι είναι σωστό ή για αποπροσανατολισμό. Όμως, όσον αφορά τον ΟΗΕ, πρέπει να θυμόμαστε αυτό που είπε πολύ εύστοχα ο τ. ΓΓ του Οργανισμού Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι: «Ο ΟΗΕ έχει σαν σκοπό να υπηρετεί τα Κράτη-Μέλη του. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν τα υποκαθιστά». Τη δεκαετία του 40 τα Ενωμένα τότε δημοκρατικά Έθνη κατόρθωσαν με τεράστιες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές κ.λπ. να σώσουν την ανθρωπότητα από τη μάστιγα του φασισμού. Σήμερα 193 Ενωμένα-διαιρεμένα Έθνη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο εύκολα προβλήματα ; Από τότε που σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά και μετά, δηλαδή περίπου 40 χρόνια, 23 από τα οποία υπηρετώντας στον ΟΗΕ, παρακολούθησα από κοντά πολλά σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα κ.ά. και κάθε φορά με εντυπωσίαζαν οι «καλές προθέσεις», η αισιοδοξία και οι υποσχέσεις κάποιων ισχυρών παραγόντων.

         Όμως, έχετε δει καμιά πρόοδο όλες αυτές τις δεκαετίες σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς, εκτός από την «πρόοδο» όσον αφορά το τζίρο κάποιων κερδοσκοπικών κυκλωμάτων; Περίπου 80 ευνοϊκές αποφάσεις έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό και έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια. Τι έγινε; Οι αποφάσεις αυτές ξεθώριασαν από το χρόνο, την υποκρισία, την αδιαφορία και τον κυνισμό των ισχυρών; Επίσης, π.χ. οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία καθώς και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι συνεχείς απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδας και Κύπρου, δεν αποτελούν τρομοκρατικές ενέργειες;  Φοβάμαι ότι ισχύει η φράση κάποιου ηγέτη που είπε «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Να προσθέσουμε και με ελπίδες και υποσχέσεις; Όσον αφορά την ταλαίπωρη Πατρίδα μας, καυχιόμαστε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα σπουδαίο κεφάλαιο: πνεύμα, ανθρώπινη ευφυΐα. Τι έγινε; Μετανάστευσε ή παγιδεύτηκε σε αναξιοκρατικούς μαιάνδρους κομματικών κ.λπ. διαπλοκών και σκοπιμοτήτων καθώς και σε ασκήσεις υποκουλτούρας τύπου εκπομπών «Μεγάλου Αδερφού» κ.ά.;  

            Συνεπώς ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ιδιαίτερα για τα εθνικά αλλά και για άλλα προβλήματα. Και ας τολμήσουμε να πούμε κάποιες αλήθειες όσο πικρές κι αν είναι μήπως και προλάβουμε το χειρότερο. Και η πρώτιστη αλήθεια είναι ότι αν δεν απαλλαγούμε, εσωτερικά και διεθνώς, από τα σύνδρομα της αλαζονείας, του ατομικισμού, της εγωπάθειας, της απληστίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού, του φανατισμού, του διχασμού, και της αναξιοκρατίας, και δεν τολμήσουμε μια ανθρωπιστική, δημοκρατική, οικουμενική υπέρβαση ώστε οι ωραίες και πανανθρώπινες αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εξάλλου είναι εμπνευσμένες από το ζωογόνο και ζωοφόρο οικουμενικό Ελληνικό πνεύμα, να γίνουν πράξη για ολόκληρο τον κόσμο, η 11 Σεπτεμβρίου θα είναι απλά η τραγική αρχή της παγκόσμιας τραγωδίας που έχει ήδη δρομολογηθεί και που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή και αυτοκαταστροφή του πολιτισμένου, δημοκρατικού κόσμου ή ίσως και ολόκληρου του πλανήτη. Κι αν τελικά ο πλανήτης Γη καταστραφεί, δεν θα φταίει η τρύπα του όζοντος, αλλά η «τρύπα» στην ανθρώπινη συνείδηση, ιδιαίτερα των ισχυρών. Μια είναι η επιλογή: αγωνιστική, ρεαλιστική αισιοδοξία, ενότητα και αντίσταση.

 

 

photo WikiImages / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This