EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: O ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

30 Nov, 2023
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η συνέχεια του άρθρου του Παν. Καραφωτιά

 

 

             Η ανωτέρω σύντομη αναφορά στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας και των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας στα πλαίσια του ΟΗΕ, αναδεικνύει εύλογα τις εγγενείς και επίκτητες, θεσμικές, πρακτικές κ.ά. δυσκολίες που αποτελούν τροχοπέδη στη συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά ειδικότερα την απουσία πολιτικής βούλησης ορισμένων, ιδιαίτερα ισχυρών κρατών, στο να στέρξουν στη θέσπιση και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την εκρίζωση ή θεραπεία των γενεσιουργών αιτίων του προβλήματος, που αποτελεί πραγματική μάστιγα.

             Παρακολουθήσαμε την πορεία στα πλαίσια της ΓΣ και άλλων οργάνων του ΟΗΕ για την θέσπιση μέτρων και διαπιστώσαμε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί συμφωνία. Αν μας εκπλήττει που διαπιστώνουμε την ίδια ή μεγαλύτερη δυστοκία σε μικρές ομάδες, κοινωνίες ή κράτη, δεν θα πρέπει να μας εκπλήττει – μάλλον το αντίθετο θα ανέμενε κανείς – το γεγονός ότι σε έναν Οργανισμό με 193 Κράτη-Μέλη, με διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά συστήματα και συμφέροντα, υπάρχει τέτοια διχογνωμία και τέτοια αργοπορία στην επίτευξη συμφωνίας. Οπωσδήποτε, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και γιατί αυτή απουσιάζει είναι ιστορικά γνωστό όχι μόνον στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και σε άλλα ζωτικά θέματα.

            Προσέξαμε και εντυπωσιασθήκαμε ίσως από την άψογη φραστικά και συναρπαστική θεωρητική διατύπωση διακηρύξεων και αποφάσεων, που όμως, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής κ.α. παραμένουν νεκρό γράμμα. Αυτή είναι μια ακόμη πτυχή της τραγωδίας της σύγχρονης διεθνούς κοινωνίας. Η σε θεωρητικό πλαίσιο ικανοποίηση, και, μετά, το μεγάλο κενό της εφαρμογής, το τραγικό ερωτηματικό της αντίφασης, της αντινομίας. Μήπως λοιπόν έπρεπε να συμβεί κάτι συγκλονιστικά τραγικό για να ταρακουνήσει συθέμελα τα κράτη και τον ΟΗΕ και να ξεσηκώσει κάποιες συμβιβασμένες, εφησυχασμένες, ρευστές, ναρκωμένες ή αποχαυνωμένες συνειδήσεις; Ή μήπως να τις αποπροσανατολίσει και τις στρέψει σε άλλες κατευθύνσεις, εκεί όπου κάποιοι καιροσκόποι, έμποροι των ανθρώπινων οραμάτων, στυγνοί, ανάλγητοι και ασυνείδητοι τυχοδιώκτες επιδιώκουν στο σύγχρονο «σαφάρι» ανθρώπων και συμφερόντων; Μήπως η τραγική 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν μια απλή συγκυρία, ένα εύλογα αναμενόμενο γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη παρακμή και αποτελεί μια φυσική συνέπειά της ή μήπως κάτι άλλο στο πλαίσιο της νοοτροπίας της Παλαιάς Διαθήκης ;Ή μήπως ισχύει η παραβολή του παντοδύναμου αετού, που καθώς πετούσε αμέριμνος και υπερήφανος ξαφνικά ένιωσε έναν πόνο και αφού κάθισε σε κάποιο βράχο, ανακάλυψε ότι είχε τραυματισθεί από ένα βέλος, αλλά ένα βέλος που είχε κατασκευασθεί από ένα στέλεχος της φτερούγας του!

        Νομίζω ότι το θέμα αυτό, το τόσο καίριο και δραματικό, θα ήταν προτιμότερο να αποτελέσει αντικείμενο στοχαστικής άσκησης σαν πρόκληση για όλους μας. Και ο καθένας ας καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα και ας διεξαχθεί διάλογος αν τούτο βοηθήσει περισσότερο στον εποικοδομητικό προβληματισμό μας. Μήπως, λοιπόν, η 11 Σεπτεμβρίου υπήρξε μια τραγική επινόηση παθολογικού, παρανοϊκού ανθρώπινου εγκέφαλου τύπου Λάντεν; Μήπως ο ίδιος υπήρξε ο μεγαλύτερος προβοκάτορας των αιώνων ή μήπως ήταν μια σατανική επινόηση στρεβλών ανθρώπινων συνειδήσεων, που με αυτό τον τρόπο θα ποινικοποιούσαν τη διεθνή κοινότητα και θα επέβαλαν το δικό τους «Μεγάλο Αδελφό» σαν άλλοθι των εγκληματικών τους σχεδίων εναντίον της ανθρωπότητας; Μήπως, η απουσία «αντίπαλου δέους» μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού Σοσιαλισμού», άφησε ένα μεγάλο κενό εξουσίας και κερδοσκοπίας και τούτο έπρεπε να συμπληρωθεί με άλλα μέσα; Και η τρομοκρατία της Χαμάς κ.ά;

              Οι αρχαίοι Λατίνοι πολύ σοφά ρωτούσαν μετά από κάθε έγκλημα: “QUID PRODEST?” Ποιόν εξυπηρετεί; Αυτό το δραματικό ερώτημα ίσως μείνει αναπάντητο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους προσεκτικούς παρατηρητές και αναλυτές να καταλήγουν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Πάντως, έτσι κι αλλιώς η βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ, σηματοδότησε μια αναπάντεχη, απρόβλεπτη και ριζοσπαστική αλλαγή στις διεθνείς σχέσεις. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος συγκλονίστηκε αναλογιζόμενος-ίσως για πρώτη φορά- πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή. Ο ΟΗΕ αντέδρασε αμέσως. Το ΣΑ στην απόφασή του 1368 της 12ης Σεπτεμβρίου 2001 καταδικάζει ανεπιφύλακτα και εντονότατα τη φοβερή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζει τη βαθύτατη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια του προς τα θύματα, τους συγγενείς και το λαό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναγνωρίζει το φυσικό δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, καλεί όλα τα κράτη να συνεργασθούν επειγόντως για να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες, οργανωτές και υποστηρικτές αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών και τονίζει ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την προσφορά βοήθειας, ενίσχυσης ή υπόθαλψης των δραστών, οργανωτών ή υποστηρικτών αυτών των πράξεων θα λογοδοτήσουν, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναδιπλασιάσει τις προσπάθειές της για την πρόληψη και καταστολή τρομοκρατικών ενεργειών συμπεριλαμβανομένης αυξημένης συνεργασίας και πλήρους εφαρμογής των σχετικών διεθνών αντιτρομοκρατικών συμβάσεων και των αποφάσεων του ΣΑ ιδιαίτερα την 1269 της 18ης Οκτωβρίου 1999, εκφράζει την ετοιμότητά του να λάβει όλα τα αναγκαία αντίμετρα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης  Σεπτεμβρίου 2001, και να καταπολεμήσει όλες τις μορφές τρομοκρατίας σύμφωνα με τις ευθύνες του στα πλαίσια του Χάρτη του ΟΗΕ. Και τώρα στη Γάζα;

            Στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 το ΣΑ με την απόφασή του 1373 επαναβεβαιώνει την ανεπιφύλακτη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ, επαναβεβαιώνει ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν απειλή εναντίον της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για την αύξηση της τρομοκρατίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, καλεί όλα τα κράτη να συνεργασθούν για την εφαρμογή των σχετικών συμβάσεων, επαναβεβαιώνει προγενέστερες αποφάσεις του σχετικά με το καθήκον των κρατών να απόσχουν από την οργάνωση, συνεργία, ενίσχυση ή συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλη χώρα κ.λπ., καλεί τα κράτη να αποτρέπουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, να ποινικοποιούν τέτοιες πράξεις όπως χρηματοδότηση, ενίσχυση, σχεδιασμό, οργάνωση, προστασία τρομοκρατικών ενεργειών κ.λπ., καλεί τα κράτη να λάβουν μέτρα ελέγχου στη μεθόριο, να συνεργασθούν για την ανταλλαγή πληροφοριών, επικύρωση των διεθνών οργάνων, τον έλεγχο προσφύγων, επισημαίνει τη στενή σχέση μεταξύ τρομοκρατών, εμπόρων όπλων και ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος, παράνομης διακίνησης πυρηνικών, βιολογικών χημικών και άλλων θανατηφόρων όπλων ή υλικού, αποφασίζει τη συγκρότηση Επιτροπής του ΣΑ για την επόπτευση της εφαρμογής της απόφασης.

          Στις 8 Οκτωβρίου 2001 ο ΓΓ σε δήλωσή του υπογραμμίζει την ανάγκη σταθερών προσπαθειών και ευρείας στρατηγικής που να ενώνει όλα τα έθνη για να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή μάστιγα χρησιμοποιώντας πολιτικά, νομικά, διπλωματικά και οικονομικά μέσα. Δηλώνει επίσης ότι ο Αφγανικός λαός που δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις πράξεις των Ταλιμπάν βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη βοήθειας και ότι ο ΟΗΕ προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και προσθέτει ότι είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει πολιτική διευθέτηση του προβλήματος και ότι ο ΟΗΕ ενεργά δραστηριοποιείται για τη δημιουργία πλήρως αντιπροσωπευτικής πολυεθνικής και ευρείας βάσεως κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

             Όμως, όπως προ-είπαμε, έχουμε και στο παρελθόν θαυμάσει την άρτια και ικανοποιητική θεωρητική προσέγγιση των διεθνών προβλημάτων. Για μερικά χρόνια μετά τον Α΄ ΠΠ στα πλαίσια της ΚτΕ οι ισχυροί διαχειριστές των διεθνών ζητημάτων βαυκαλίζονταν και ηδονίζονταν στη θεωρητική αντιμετώπιση πολλών δεινών, αλλά χωρίς, δυστυχώς, την ουσιαστική, μόνιμη και αποτελεσματική επίλυσή τους. Και απέτυχε και διαλύθηκε. Μετά, για έξι περίπου δεκαετίες, στα πλαίσια του ΟΗΕ, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι χαρτιού έχουν αναλωθεί και εκατοντάδες ειδικοί κ.ά. έχουν απασχοληθεί για τη σύνταξη σημαντικών κειμένων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δεινών που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Και οπωσδήποτε θα ήταν άδικο αν υποτιμούσε κάποιος την αξία τους σαν θεσμική προσπάθεια και με θετικά πρακτικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως, το ζητούμενο είναι άλλο και γιαυτό το ζητούμενο – μη το λησμονούμε – θυσιάστηκαν περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στο Β΄ ΠΠ και εξακολουθούν να θυσιάζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα «Στρατιώτες της Ειρήνης» του ΟΗΕ (περίπου 3000 Κυανόκρανοι έχουν θυσιασθεί στην εκπλήρωση του καθήκοντος-Και τραγική ειρωνεία, τον Αύγουστο 2023 Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, και, δυστυχώς, η αντίδραση υπήρξε πολύ χλιαρή. Κάποιοι το συγκάλυψαν!). Και τώρα στη Γάζα 88 υπάλληλοι του ΟΗΕ θυσίασαν τη ζωή τους για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρα όχι τη δική τους! Και το ζητούμενο είναι η επιτέλους εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και της Οικουμενικής Διακήρυξης του για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

 

 

Συνεχίζεται

 

photo tprzem / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This