EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Άγκυρα

Υπονομεύει με NAVTEX το μορατόριουμ η Άγκυρα

11 Sep, 2023

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του

 

Με μια κίνηση που δημιουργεί προβληματισμό καθώς πρακτικά σπάει την άτυπη συμφωνία αποφυγής προκλητικών ενεργειών προκειμένου να μη διαταραχθεί το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία εξέδωσε χθες το απόγευμα NAVTEX η οποία επαναφέρει επί του πεδίου την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη διεκδίκηση τουρκικής υφαλοκρηπίδας βάσει του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Με τη NAVTEX 0816/23 οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για τη χάραξη διαδρομής πόντισης καλωδίου από το ερευνητικό σκάφος ARCTIC από 12 -20 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι έρευνες γίνονται σε περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει μια εκτεταμένη γραμμή η οποία ξεκινά ανατολικά από περιοχές που ανήκουν στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ και εκτείνεται δυτικά νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου εντός περιοχών όχι μόνο της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και σε περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετημένη ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας . Και πέραν των άλλων βεβαίως πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης και της ελληνικής περιοχής ευθύνης έκδοσης NAVTEX.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι έρευνες γίνονται για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Fugro για την τοποθέτηση καλωδίου τηλεπικοινωνιών που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα,  Ιταλία,  Γαλλία. Και η γερμανική εταιρεία φρόντισε να υποβάλει αίτημα όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο(η οποία θα εκδώσει σχετική NAVTEX  από την ημέρα που το ερευνητικό σκάφος περάσει στη δική της ΑΟΖ) αλλά και στην Τουρκία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ΄Αγκυρα να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της με την έκδοση της συγκεκριμένης Αναγγελίας.

Πάντως, οι Κυπριακές Αρχές έσπευσαν αμέσως να εκδώσουν τη NAV WRNG 316/23 με την οποία δηλώνουν ότι η τουρκική NAVTEX δεν έχει εκδοθεί σε συντονισμό με τις Αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας της Κύπρου και συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όπως επισημαίνει η κυπριακή Αναγγελία «ο μόνος Αρμόδιος Σταθμός στην περιοχή Ευθύνης της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι ο σταθμός της Λάρνακας JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη -Φιντάν οι οποίοι ειχαν επιβεβαιώσει τη βούληση των δυο πλευρών να αποφευχθούν ενέργειες και δηλώσεις που υποσκάπτουν το κλίμα, ενοψει και της συνάντησης Κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου και μένει να αποδειχθεί εάν πρόκειται απλώς για μια «τροχιοδεικτική βολή», ή για αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία με στόχο να επιβάλει με τετελεσμένα το δικό της πλαίσιο στον ελληνοτουρκικό διάλογο που τώρα ξεκινά.

 

 

αρθρο  Νίκος Μελέτης  

https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia  πηγη 

photo Konevi / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

ΣΥΓΧΥΣΗ

ΣΥΓΧΥΣΗ

Φοβερή σύγχυση επικρατεί στην οικουμένη. Είναι έργο συνωμοσίας ή η ειμαρμένη; Πλημμύρισε ο κόσμος...

Εθνοκάθαρση

Εθνοκάθαρση

Στο Αρτσάχ έχουμε μια  εισβολή και μια σύγχρονη εθνοκάθαρση ενός λαού, του αδελφού Αρμενικού...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This