EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Φεύγει το παιδί για σπουδές: Τι μπορεί να κάνει εύκολο τον αποχωρισμό;

8 Aug, 2022
Φεύγει το παιδί για σπουδές

Φεύγει το παιδί για σπουδές

Φεύγει το παιδί για σπουδές

Ο πρώτος στόχος, που ήταν να επιτύχει το παιδί στις εξετάσεις εισαγωγής σε κάποια Σχολή ή Πανεπιστήμιο, έχει επιτευχθεί.

Το παιδί έγραψε καλά, μάζεψε τους απαραίτητους πόντους και πέρασε, οπότε πλέον είναι φοιτητής.

Το παιδί που μέχρι εχθές ήταν μαθητής στο σχολείο της γειτονιάς, ή έστω, σε δυο γειτονιές μακρύτερα, τώρα είναι φοιτητής.

Το παιδί.

Το παιδί, που μέχρι τώρα λειτουργούσε κάτω από τον δικό σου προγραμματισμό: το φαγητό του, τα ρούχα του, το ωράριό του, τώρα θα πρέπει να φύγει. Να αφήσει το δωμάτιό του, το σπίτι σας, και εσύ θα πρέπει να του φτιάξεις τις βαλίτσες, να το βοηθήσεις να βρει ένα σπίτι, και να το ετοιμάσεις με έπιπλα, συσκευές. Το σπίτι του.

Πόσο έτοιμοι είναι γι’ αυτό οι γονείς; Συναισθηματικά, πόσο έτοιμοι είναι, να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή;

Δεν είναι μόνον η σκέψη ότι «το παιδί» μεγαλώνει, και ότι πλέον θα έχει την ευθύνη της ημέρας του (να ξυπνήσει στην ώρα του, να διαβάσει, να ντυθεί σωστά, να φάει σωστά, να μην κάνει αυτό ή εκείνο).

Είναι και το ότι θα πρέπει να ζυγίσεις τώρα το πόση εμπιστοσύνη έχεις «στο παιδί».

Και φυσικά, το ότι θα σου λείπει.

Και πώς γεμίζουν οι ώρες όταν σου λείπει το παιδί, που τώρα είναι φοιτητής και δεν σε χρειάζεται όσο πριν; Τώρα που παίρνει ο ίδιος τις καθημερινές μικρές αποφάσεις για την ζωή του;

Πώς ξεφεύγει η σκέψη για να μην μένει κολλημένη σ’ αυτό;

 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλες συναισθηματικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σου λείπει, είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο να στενοχωριέσαι για την απόσταση που πλέον θα έχετε, και είναι πολύ λογικό ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσεις στην νέα καθημερινότητα. Μην απαιτήσεις από τον εαυτό σου να προσαρμοστεί «σε τόσο χρόνο». Μην απαιτήσεις και μην πιεστείς γι’ αυτό.

Ο δεσμός σου με το παιδί, είναι σίγουρα κάτι που δεν χωράει σε τέτοιου είδους προγραμματισμούς, οπότε άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και δέξου τα συναισθήματά σου.

Αν σε κάτι θα πρέπει να προσαρμοστείς όμως, αυτό είναι οι νέες συνήθειές του. Αν, για παράδειγμα, αισθανθείς ότι πρέπει να τον παίρνεις κάθε μισή ώρα τηλέφωνο για να τον νοιώσεις, σκέψου πόσο αυτό θα τον φέρει σε δύσκολη θέση ανάμεσα στους συμφοιτητές του. Η ισορροπία μεταξύ της δικής σου συναισθηματικής φόρτισης και της δικής του αίσθησης ασφάλειας αλλά και υπευθυνότητας, είναι πραγματικά σημαντική.

 

Και τι γίνεται με την δική σου καθημερινότητα; Μπορεί να αισθάνεσαι ότι «άδειασε το σπίτι», ότι δεν έχεις πια τι να κάνεις, αλλά ξέρεις κατά βάθος ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τώρα μπορείς να δώσεις την προσοχή σου σε άλλες σχέσεις, με τις οποίες μπορείς να γεμίσεις τον χρόνο σου. Βόλτες, εκδρομές, γεύματα, δείπνα – είναι όλα εκεί για να τα ζήσεις με φίλους, συγγενείς… ακόμη και νέα ενδιαφέροντα, όπως ένα γυμναστήριο, που θα κάνει το σώμα σου και το μυαλό σου να συνηθίσουν πιο εύκολα την μετάβαση που ζεις.

 

Και τι γίνεται με κάποια δικά σου σχέδια, που είχαν μείνει πίσω λόγω του καθημερινού σου προγραμματισμού με το παιδί; Ήθελες να έχεις ένα ζώο μέσα στο σπίτι; Ήθελες να μάθεις μια ξένη γλώσσα; Ήθελες να μάθεις να ζωγραφίζεις ή να χορεύεις; Ή, ακόμα καλύτερα: Ήθελες κι εσύ να μάθεις κάτι -για παράδειγμα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ή σε κάποια Σχολή; Να γίνεις, δηλαδή, κι εσύ, κατά κάποιον τρόπο, φοιτητής σαν το παιδί σου;  

Δεν είναι μόνον ότι θα επενδύσεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια στον εαυτό σου, με αυτό τον τρόπο.

Είναι ότι η νέα αυτή αρχή, θα σε ανανεώσει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Και θα θέσει την σχέση σου με τον φοιτητή σου, σε μια πιο υγιή και νέα βάση, τόσο συναισθηματικά, όσο και επικοινωνιακά.

Γιατί στην σχέση αυτή, πρωτίστως εσύ θα πρέπει να είσαι «καλά».

Θα έχεις ακούσει για τον κανονισμό που ισχύει στα αεροπλάνα: όταν πέσουν οι μάσκες οξυγόνου, πρώτα ο γονιός θα πρέπει να φορέσει την μάσκα, και εν συνεχεία να την φορέσει αυτός στο παιδί. Διαφορετικά, θα πληγούν και οι δύο.

 

Επένδυσε, επομένως, χρόνο στην δική σου δημιουργικότητα. Μαγείρεψε, χόρεψε, ταξίδεψε – βρες το πάθος σου, και ακολούθησέ το. Να είσαι βέβαιος, το παιδί σου θα ήθελε αυτό για σένα. Έχει μεγάλη σημασία για το παιδί να αισθάνεται ότι είναι καλά ο γονιός του. Ξεφορτώνεται από πολλά βάρη, και είναι σημαντικό να μην χρειάζεται να τα κουβαλάει στην ζωή του αυτά. Ειδικά τώρα, που θα πρέπει να παραδεχτείς ότι και γι’ αυτό, η μετάβαση είναι μεγάλη.

 

Μην φοβηθείς την αλλαγή. Δες τις ευκαιρίες που κρύβει, και χαμογέλασέ της.

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This