EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
κρίση πανικού

Ότι χρειάζεται να ξέρουμε για την κρίση πανικού

11 Oct, 2022

Η κρίση πανικού περιγράφεται σαν ένα έντονο αίσθημα φόβου, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά. Δεν έχει μεγάλη διάρκεια αλλά παρουσιάζει έντονα σωματικά συμπτώματα. Στις μέρες μας, επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού και κυρίως τις γυναίκες. Η διαφορά της κρίσης πανικού με την διαταραχή πανικού, είναι ότι η διαταραχή συμβαίνει επαναλαμβανόμενα. 

Δεν συντρέχουν πάντα “λογικές” αφορμές για να συμβεί η κρίση πανικού, συνήθως έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Η ψυχολογία μας αναφέρει ότι η κύρια αιτία της κρίσης πανικού, είναι ο φόβος του θανάτου που κρύβεται πίσω της, και ο οποίος -όπως πάντα- εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές δικαιολογίες: φόβος ότι θα επέλθει θάνατος, φόβος ότι θα υπάρξει γελοιοποίηση μέσα στο πλήθος, φόβος τρέλλας κ.λπ.

Τα συνήθη συμπτώματα στην κρίση πανικού, είναι ο έντονος φόβος, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, μερικές φορές και ασφυξία που δίνει την εντύπωση στο άτομο ότι θα παραλύσει, εφίδρωση, πόνος στο στήθος, μούδιασμα των άκρων, και η πεποίθηση ότι επέρχεται “ένα τέλος”. Με λίγα λόγια, εμφανίζονται τα συμπτώματα που έχει ένα άτομο όταν βρίσκεται μπροστά σε πραγματικό κίνδυνο.

Γενικά, για την σωματική υγεία του ατόμου αυτά τα συμπτώματα δεν είναι επικίνδυνα, καθώς δεν διαρκούν πολλή ώρα. Όμως το άγχος που μένει στο άτομο, κυρίως από τον φόβο ότι η κρίση θα επανέλθει, είναι ικανή να επηρεάσει την γενικότερη λειτουργία του στην καθημερινότητα, να το οδηγήσει σε απομόνωση, κατάθλιψη, ακόμη και να το κάνει ευάλωτο σε χρήση ουσιών κ.λπ.

Η κρίση πανικού θεωρείται ψυχική διαταραχή, όπως και η κατάθλιψη. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω κάποιου γεγονότος που δημιούργησε άγχος στο άτομο, όπως ένας χωρισμός, μια απώλεια, μια αλλαγή, ή κάποιο βίαιο γεγονός. Ενδείξεις για γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), πιθανόν να παίξουν ρόλο σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή υπάρχει μέλος της οικογένειας το οποίο έχει ιστορικό κατάθλιψης ή διαταραχής άγχους.

Η κρίση πανικού δημιουργεί τα σωματικά συμπτώματα, αλλά είναι αυτά τα ίδια τα σωματικά συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν και την επόμενη κρίση πανικού, γιατί το άτομο τα αντιλαμβάνεται και τα συσχετίζει, με αποτέλεσμα να παρατηρεί τις μικρές αλλαγές στην διάθεση και στο σώμα του και να φοβάται (άρα και να πυροδοτεί) τις κρίσεις.

Το άτομο με τέτοια περιστατικά θα πρέπει να εξετάσει κάθε βιολογική και σωματική πλευρά της υγείας του, ώστε να απορρίψει κατ’ αρχάς το ενδεχόμενο να πάσχει από κάποια ασθένεια. Εφ΄όσον εστιάσει στην ίδια την κρίση πανικού, θα πρέπει να ενημερωθεί επαρκώς, ώστε να μην μεγαλοποιήσει το θέμα αυτό, που πέραν του άγχους δεν επιφέρει σωματικούς κινδύνους στην υγεία του.

Εναλλακτικά, θα πρέπει να εστιάσει στο να μάθει να ασκεί τεχνικές αναπνοής, οι οποίες την ώρα της κρίσης θα τον βοηθήσουν αρκετά.

Η ενημέρωση για τον φόβο και την αιτία του φόβου, θα βοηθήσει το άτομο να προσεγγίσει την ρίζα του προβλήματος, ανακαλύπτοντας τα βαθύτερα αίτια του άγχους που πυροδοτούν τις κρίσεις, με την βοήθεια της ψυχολογίας ή της ψυχοθεραπείας. Δεν θα πρέπει να καταφύγει στην απομόνωση, καθώς δεν πρόκειται για κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται.

Αντίθετα, θα πρέπει να κτανοήσει ότι είναι ένα πρόβλημα -δυστυχώς- διαδεδομένο στις μέρες μας, και για το οποίο η ψυχική ιατρική μπορεί να δώσει λύση.

 

 

 

photo  https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This