ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

2 Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου 4-4-21

19 Aug, 2021

Η δύναμη των λέξεων σε έναν κόσμο που φοβάται τα θεριά…

«Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν…»(Margarita Engle, Αμερικανίδα ποιήτρια)

Αυτό είναι το μήνυμα που μάς έρχεται φέτος από την Αμερική με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου(2 Απριλίου- γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) από μια Αμερικανίδα ποιήτρια και πολυβραβευμένη συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων, ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια κι έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία τα είκοσι πέντε είναι και ο συγγραφέας. Παραθέτω το κείμενο παρακάτω, σε μετάφραση, όπως κάθε χρόνο,της σημαντικότατης Ελληνίδας συγγραφέα  παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου:

«Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.

Αυτό είναι το «εργαλείο» μας, αυτά είναι τα «φτερά» μας, οι λέξεις, το συνταίριασμα των λέξεων, η αξιοποίησή τους στο λευκό χαρτί ή τη λευκή σελίδα ενός υπολογιστή πια, η έκφραση των επιθυμιών, των θέλω μας, των ονείρων μας, των φόβων μας, των δισταγμών μας, των ελπίδων μας, των προσδοκιών μας. Λέξεις που ηχούν αρμονικά, λέξεις που ζωγραφίζουν εικόνες, λέξεις που δημιουργούν καταστάσεις νοερές ελπίζοντας πως θα μετουσιωθούν κάποτε σε αλήθεια σβήνοντας τα δεινά της πραγματικότητας. Κι έχουν αυτές οι καλά τοποθετημένες και συνταιριασμένες λέξεις τούτη τη μαγική δύναμη να μιλούν σε κάθε καρδιά, σε κάθε άνθρωπο, να τρυπώνουν στον ανθρώπινο νου, να αναζητούν κάθε ευαίσθητη καρδιά, να γονιμοποιούν κάθε σπουδαία ιδέα ωριμάζοντας, ευαισθητοποιώντας μικρούς και μεγάλους, ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε φυλής, κάθε θρησκείας, κάθε ιδεολογίας, κάθε φιλοσοφίας, κάθε κουλτούρας. Είναι λέξεις που γίνονται «κτήμα ες αεί» όλων μας, που ενώνουν και δεν διχάζουν, που προβληματίζουν και δεν αποτρέπουν, που περπατούν και δεν οπισθοβατούν, λέξεις που κάλλιστα επιδέχονται και παραπέρα δημιουργικής αξιοποίησης, παρέχοντας τη δυνατότητα να γεννούν και να ξαναγεννούν, να παράγουν, να φυτεύουν τον σπόρο της δημιουργικής έκφρασης ενεργοποιώντας ίσως από καιρό ή κι από χρόνια ολόκληρα αδρανείς αισθητήρες μέσα μας.

Η παγκοσμιότητα της τέχνης υφίσταται και στη λογοτεχνία και μάλιστα στην παιδική λογοτεχνία, που κατ’ εμέ υπερέχει κατά πολύ της ενήλικης λογοτεχνίας, καθώς διαβάζεται από όλους και όχι μόνο από παιδιά ή εφήβους. Είναι η παιδική λογοτεχνία, η καλή παιδική λογοτεχνία, ο σπόρος για να ριζώσει στις καρδιές των μικρών αναγνωστών κάθε καλό και όμορφο, αξίες απολησμονημένες συχνά από τους μεγάλους, όπως η αξία της φιλίας, της ειρήνης, της αποδοχής, της αλληλεγγύης. Κι αν ριζώσει καλά, τότε μόνο θα έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες, για ένα πιο δίκαιο κόσμο, γιατί τα παιδιά μας θα έχουν μεταμορφωθεί με το πιο αγαθό ραβδί μιας καλής δύναμης σε ολοκληρωμένους, ευαίσθητους και συνειδητούς πολίτες που θα επιχειρήσουν να φτιάξουν τον δικό τους κόσμο και κατ’ επέκταση τη δική τους εποχή ξεριζώνοντας τα ζιζάνια που από άγνοια αφήσαμε να θεριέψουν εμείς, να σκοτώσουν τα τέρατα που από αμέλεια επιτρέψαμε να μας κατασπαράζουν, τα θεριά, που από ανετομότητα δεν μπορέσαμε να παλέψουμε… Τότε θα είναι η εποχή που θα γιορτάζουμε πασίχαροι το ότι οι λέξεις απέδρασαν από το χαρτί, έγιναν «κόσμος», άλλαξαν τον κόσμο και τάχα ψεύτικος παραμυθιακός περίγυρος έγινε παραμυιθένιος…

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.