EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

38os Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside

20 Apr, 2023
Nosside

Nosside

Nosside

Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Nosside –το όνομα του οποίου ανάγεται στη Νοσσίδα, ποιήτρια του 3ου αι. π.Χ., από την αρχαία ελληνική αποικία των Επιζεφύριων Λοκρών– ιδρύθηκε το 1983, σε συνεργασία με το Centro Studi Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας, και είναι εταίρος τού δικτύου Unesco World Poetry Directory.

Ο Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτισμικής στρατηγικής η οποία επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες.

Αφενός στην πολυγλωσσία, δεδομένου ότι οι επίσημες γλώσσες του Διαγωνισμού είναι πέντε (Ιταλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Πορτογαλικά), αφετέρου στην αποδοχή και ισοτιμία όλων των γλωσσών του κόσμου, είτε αυτές είναι εθνικές, ιδιώματα, διάλεκτοι ή γηγενείς γλώσσες.

Το Βραβείο Nosside δεν περιορίζεται στις πιο διαδεδομένες γλώσσες. Τις χρησιμοποιεί ως γέφυρες, αλλά και ως συγκοινωνούντα δοχεία ώστε οι γλώσσες των μειονοτήτων, των διαλέκτων και των γηγενών λαών να αναδυθούν, να μεταλαμπαδεύσουν, ακόμη και να «παγκοσμιοποιήσουν» τη γνώση πολιτιστικών και επικοινωνιακών θησαυρών που οι λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες αντικατοπτρίζουν. Έτσι, η εκτός επισήμων γλωσσών ποίηση υποβάλλεται βέβαια σε μετάφραση, αλλά και στη γλώσσα-πηγή.

Διαχρονικό δια-γλωσσικό αποτύπωμα η ανθολογία, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που εκδίδεται κάθε χρόνο, φιλοξενεί τα βραβευθέντα ποιήματα και κυκλοφορεί στις πέντε ηπείρους.

Αποτέλεσμα του πολιτισμικού αυτού εύρους του διαγωνισμού και της διαφάνειάς του, ως προς την επιλογή των βραβευομένων ποιητριών – ποιητών είναι η σταθερή αύξηση του αριθμού συμμετεχουσών – συμμετεχόντων  και του αριθμού των γλωσσών. Στους 37 διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν συμμετάσχει ποιητές από 102 χώρες, και οι γλώσσες γραφής ξεπέρασαν τις 140.

Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ είναι λοιπόν το διαβατήριο του ποιητικού διαγωνισμού Nosside. Η ολοένα και ευρύτερη διάδοσή του επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η ισότιμη συνάντηση διαφορετικών γλωσσών και πόσα πράγματα οφείλουν οι ευρέως διαδεδομένες γλώσσες στο εννοιολογικό σύμπαν ακόμη και των μικρότερων, ως προς τον αριθμό χρηστών, γλωσσών.

Ο ποιητικός διαγωνισμός Nosside υποστηρίζει λοιπόν εν τοις πράγμασιν μιαν αντίστροφη παγκοσμιοποίηση, παγκοσμιοποίηση η οποία ενισχύει, προστατεύει και οχυρώνει τη γλωσσική ποικιλομορφία στον πλανήτη Γη, πριν αυτή εξαφανιστεί, δίνοντας ταυτοχρόνως βήμα σε διαφορετικές μορφές της ποιητικής έκφρασης: Γραπτή Ποίηση, Video Ποίηση και Μελοποιημένη Ποίηση. Η διοργάνωση εγγυάται την ισότητα σε όλους τους διαγωνιζόμενους, χωρίς διακρίσεις ως προς τη γλώσσα, την προέλευση, τη φυλή, τη θρησκεία ή την ηλικία. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η Κριτική Επιτροπή λαμβάνει τις συμμετοχές των διαγωνιζομένων με αρίθμηση, και όχι με το όνομα του υποψηφίου.

Ιδρυτής και πρόεδρος του Διαγωνισμού είναι ο Pasquale Amato, αφυπηρετήσας καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης. Το Βραβείο Nosside είναι, προφανώς, αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας πολλών συντελεστών, όλων εκείνων που ενστερνίστηκαν και ενστερνίζονται το όραμα του καθηγητή Amato, άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον Ποιητικό Διαγωνισμό Nosside ως ένα τεράστιο πολιτισμικό και γλωσσικό εργαστήρι. Η ψυχή αυτού του εργαστηρίου είναι το Κέντρο Μελέτης Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας (Εταίρος του δικτύου Unesco World Poetry Directory για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία), κέντρο το οποίο πλαισιώνεται από ένα δίκτυο Διαπιστευμένων Εκπροσώπων, Συνεργατών και Εθελοντών σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τις βραβευθείσες ποιήτριες / τους βραβευθέντες ποιητές και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής να προέχουν μεταξύ ίσων.

Συμπορεύονται με το όραμα του καθηγητή Amato και οι ίδιοι οι ποιητές, όπως και οι μεταφραστές τους, οι οποίοι, μέσω της μετάφρασης διαρρηγνύουν τα όρια της γλώσσας γραφής του ποιητικού λόγου, και μέσω της γέφυρας των επίσημων γλωσσών του διαγωνισμού, δίνουν την δυνατότητα ο ποιητικός λόγος να διαβαστεί από περισσότερους αναγνώστες.

Λογότυπο του Nosside αποτελεί ένα έργο τού, γεννημένου στο Ρήγιο, φουτουριστή γλύπτη και ζωγράφου Umberto Boccioni. Δικαίως οι διοργανωτές υπερηφανεύονται για την πολύτιμη ασημένια αναδημιουργία του λογοτύπου του Boccioni, την οποία κάθε χρόνο φιλοτεχνεί ο, καταγόμενος από την αρχαία ελληνική αποικία τού Κρότωνα, χρυσοχόος Gerardo Sacco, για την/τον νικήτρια/ νικητή του διαγωνισμού.

 

Υποβολή συμμετοχών: 16 Απριλίουβ 2023 – 30 Ιουνίου 2023

Πληροφορίες:https://www.nosside.org/  και nossidemondiale@gmail.com

 

Με εκτίμηση,

Τζίνα Καρβουνάκη

NOSSIDE

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

φωτό moritz320 / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This