Η Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που εγκρίθηκε στα μέσα Νοεμβρίου 1972, πλησιάζει τα 50. Η UNESCO και η Ελλάδα συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο στους Δελφούς την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, η οποία θα κάνει τον απολογισμό της Συνέλευσης και θα χαράξει το μέλλον της.
Ο εορτασμός της επετείου θα λάβει τη μορφή διεθνούς συνεδρίου που θα συγκεντρώσει αρκετές δεκάδες ειδικούς από όλο τον κόσμο για δύο ημέρες στην τοποθεσία των Δελφών.
Μαζί με εκπροσώπους της UNESCO και των Συμβαλλόμενων Κρατών που υπηρετούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι εμπειρογνώμονες θα κάνουν απολογισμό των επιτευγμάτων της Σύμβασης και θα εξετάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα.
Την εκδήλωση θα ανοίξουν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. η Audrey Azoulay , Γενική Διευθύντρια της UNESCO και ο Κυριάκος Μητσοτάκης , Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δράσης με τρεις άξονες για να καταστήσει την Παγκόσμια Κληρονομιά πιο αντιπροσωπευτική, προσβάσιμη και βιώσιμη τις επόμενες δεκαετίες.
Η Πέμπτη 17 το απόγευμα και η Παρασκευή 18 Νοεμβρίου θα είναι αφιερωμένες σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα όπως η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην Αφρική, η ανθεκτικότητα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ο βιώσιμος τουρισμός και η ψηφιοποίηση.
Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στοχεύουν στην αντιμετώπιση τριών προκλήσεων:
- Αντιπροσωπευτικότητα
Πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά έχει επικυρωθεί από 194 Συμβαλλόμενα Κράτη, δίνοντάς της ένα πραγματικά παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής. Έχει ανοίξει το δρόμο για την καταγραφή 1.154 τοποθεσιών σε περισσότερες από 167 χώρες , αναγνωρίζοντας μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν περισσότερες από 50 εγγεγραμμένες ιδιοκτησίες, άλλες δεν έχουν καμία, είναι η περίπτωση 12 Αφρικανικών Κρατών Συμβαλλόμενων στη Σύμβαση. Ολόκληρη η Αφρική αντιπροσωπεύει μόνο το 9% των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η αντιπροσωπευτικότητα απαιτεί επίσης μεγαλύτερη συμπερίληψη των τοπικών και αυτόχθονων πληθυσμών , οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία από την ανάδειξη τοποθεσιών για εγγραφή έως τη διαχείρισή τους. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη της επιγραφής.
- Προσιτότητα
Η εγγραφή τοποθεσιών στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναγνωρίζει την εξαιρετική παγκόσμια αξία τους που πρέπει να μοιραστεί όλη η ανθρωπότητα. Ο κύριος σκοπός της Σύμβασης είναι να διασφαλίσει ότι τέτοιες ιδιοκτησίες θα διατηρηθούν και θα μεταδοθούν στις μελλοντικές γενιές.
Ενώ η κοινή χρήση και η μετάδοση είναι οι δύο πυλώνες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, απομένουν πολλά να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι οι τοποθεσίες είναι πραγματικά προσβάσιμες σε όλους, και ιδιαίτερα στους νεότερους. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τα επόμενα χρόνια, η διεθνής κοινότητα διαθέτει νέα εργαλεία που διατίθενται από τις ψηφιακές τεχνολογίες .
- Βιωσιμότητα
Σήμερα, υπάρχουν 52 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς «σε κίνδυνο». Σχεδόν τα μισά από αυτά βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο. Απαιτούν την ανάπτυξη επειγόντων μέτρων διασφάλισης.
Αντιμέτωποι με πολλαπλές ανθρώπινες πιέσεις, όπως η αστική ανάπτυξη, η εκμετάλλευση των πόρων, η ρύπανση και ο υπερτουρισμός, καθώς και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς χρειάζονται καλύτερη προστασία.
Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει η υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τα φυσικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στο 34% αυτών και στο 70% των θαλάσσιων περιοχών. Μέχρι το 2100, οι μισοί από όλους τους παγετώνες Παγκόσμιας Κληρονομιάς και όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.
Παγκόσμια Κληρονομιά σε αριθμούς
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.154 τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:
- 897 πολιτιστικοί χώροι
- 218 φυσικές τοποθεσίες
- 39 μικτές τοποθεσίες (τόσο πολιτιστικές όσο και φυσικές)
- 43 διασυνοριακές τοποθεσίες (που εκτείνονται σε εδάφη δύο ή περισσότερων χωρών
52 τοποθεσίες αναφέρονται επί του παρόντος ως σε κίνδυνο.
Σε 50 χρόνια, τρεις τοποθεσίες έχουν αφαιρεθεί από τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς βρίσκονται σε 167 χώρες.
Η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά έχει επικυρωθεί από 194 χώρες.
Βρείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, εδώ: https://www.unesco.org/sites/default/files/medias/fichiers/2022/11/Delphi_World%20Heritage%20anniversary_Programme.pdf
photo https://pixabay.com/el/