EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
UNESCO

50η επέτειος της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς: H UNESCO γιορτάζει στους Δελφούς

15 Nov, 2022

Η Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που εγκρίθηκε στα μέσα Νοεμβρίου 1972, πλησιάζει τα 50. Η UNESCO και η Ελλάδα συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο στους Δελφούς την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, η οποία θα κάνει τον απολογισμό της Συνέλευσης και θα χαράξει το μέλλον της.

Ο εορτασμός της επετείου θα λάβει τη μορφή  διεθνούς συνεδρίου  που θα συγκεντρώσει αρκετές δεκάδες ειδικούς από όλο τον κόσμο για δύο ημέρες στην τοποθεσία των Δελφών.

Μαζί με εκπροσώπους της UNESCO και των Συμβαλλόμενων Κρατών που υπηρετούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι εμπειρογνώμονες θα κάνουν απολογισμό των επιτευγμάτων της Σύμβασης και θα εξετάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. η  Audrey Azoulay , Γενική Διευθύντρια της UNESCO και  ο Κυριάκος Μητσοτάκης , Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO θα ανακοινώσει ένα  σχέδιο δράσης με τρεις άξονες για  να καταστήσει την Παγκόσμια Κληρονομιά πιο αντιπροσωπευτική, προσβάσιμη και βιώσιμη τις επόμενες δεκαετίες.

Η Πέμπτη 17 το απόγευμα και η Παρασκευή 18 Νοεμβρίου θα είναι αφιερωμένες σε  συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης  με θέματα όπως η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην Αφρική, η ανθεκτικότητα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ο βιώσιμος τουρισμός και η ψηφιοποίηση.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στοχεύουν στην αντιμετώπιση τριών προκλήσεων:

  1. Αντιπροσωπευτικότητα

Πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά έχει επικυρωθεί από 194 Συμβαλλόμενα Κράτη, δίνοντάς της ένα πραγματικά παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής. Έχει ανοίξει το δρόμο για την  καταγραφή 1.154 τοποθεσιών σε περισσότερες από 167 χώρες , αναγνωρίζοντας μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ωστόσο,  εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες  στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν περισσότερες από 50 εγγεγραμμένες ιδιοκτησίες, άλλες δεν έχουν καμία, είναι η περίπτωση 12 Αφρικανικών Κρατών Συμβαλλόμενων στη Σύμβαση. Ολόκληρη η Αφρική αντιπροσωπεύει μόνο το 9% των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η αντιπροσωπευτικότητα απαιτεί επίσης μεγαλύτερη συμπερίληψη των  τοπικών και αυτόχθονων πληθυσμών , οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία από την ανάδειξη τοποθεσιών για εγγραφή έως τη διαχείρισή τους. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη της επιγραφής.

  1. Προσιτότητα

Η εγγραφή τοποθεσιών στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναγνωρίζει την εξαιρετική παγκόσμια αξία τους που πρέπει να μοιραστεί όλη η ανθρωπότητα. Ο κύριος σκοπός της Σύμβασης είναι να διασφαλίσει ότι τέτοιες ιδιοκτησίες θα διατηρηθούν και θα μεταδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

Ενώ η κοινή χρήση και η μετάδοση είναι οι δύο πυλώνες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, απομένουν πολλά να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι οι τοποθεσίες είναι πραγματικά προσβάσιμες σε όλους, και ιδιαίτερα στους νεότερους. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τα επόμενα χρόνια, η διεθνής κοινότητα διαθέτει νέα εργαλεία που διατίθενται από  τις ψηφιακές τεχνολογίες .

  1. Βιωσιμότητα

Σήμερα, υπάρχουν 52 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς «σε κίνδυνο». Σχεδόν τα μισά από αυτά βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο. Απαιτούν την ανάπτυξη επειγόντων μέτρων διασφάλισης.

Αντιμέτωποι με πολλαπλές ανθρώπινες πιέσεις, όπως η αστική ανάπτυξη, η εκμετάλλευση των πόρων, η ρύπανση και ο υπερτουρισμός, καθώς και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς χρειάζονται καλύτερη προστασία.

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει η υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τα φυσικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στο 34% αυτών και στο 70% των θαλάσσιων περιοχών. Μέχρι το 2100, οι μισοί από όλους τους παγετώνες Παγκόσμιας Κληρονομιάς και όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

Παγκόσμια Κληρονομιά σε αριθμούς

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.154 τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:

  • 897 πολιτιστικοί χώροι
  • 218 φυσικές τοποθεσίες
  • 39 μικτές τοποθεσίες (τόσο πολιτιστικές όσο και φυσικές)
  • 43 διασυνοριακές τοποθεσίες (που εκτείνονται σε εδάφη δύο ή περισσότερων χωρών

52 τοποθεσίες αναφέρονται επί του παρόντος ως σε κίνδυνο.

Σε 50 χρόνια, τρεις τοποθεσίες έχουν αφαιρεθεί από τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς βρίσκονται σε 167 χώρες.

Η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά έχει επικυρωθεί από 194 χώρες.

Βρείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, εδώ: https://www.unesco.org/sites/default/files/medias/fichiers/2022/11/Delphi_World%20Heritage%20anniversary_Programme.pdf

photo https://pixabay.com/el/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This