ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 5, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Euroferry Olympia

Euroferry Olympia – Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους

20 Feb, 2022

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν και οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να σβήσουν τις εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να μαίνονται στο πλοίο Euroferry Olympia ανοιχτά της Κέρκυρας, αλλά και να μειωθούν οι θερμοκρασίες σε φλεγόμενα μέρη του πλοίου. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.

Η αγωνία για την τύχη των 12 αγνοουμένων -αλλά και για την ασφάλεια των διασωστών που επιχειρούν υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες- είναι, οπωσδήποτε, το προεξάρχον και κυρίαρχο συναίσθημα. Ταυτόχρονα, όμως η πυρκαγιά στο Euroferry Olympia αποτελεί έναν συλλογικό εφιάλτη. Και ακριβώς επειδή είναι επαναλαμβανόμενος, αναπόφευκτα, εγείρει εξίσου πιεστικά με οποιαδήποτε άλλη σκέψη, τα κρίσιμα ερωτήματα περί των αιτίων.

Ενώ λοιπόν από το επιβατηγό/οχηματαγωγό έχουν απομακρυνθεί 278 επιβάτες, σώοι και σχετικώς αβλαβείς, στο φλεγόμενο πλεούμενο παραμένει ένας, επί της ουσίας απροσδιόριστος, αριθμός ανθρώπων. Οι έρευνες έχουν σταματήσει, αφού οι άνδρες της ΕΜΑΚ περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία που έχει προκαλέσει το τεράστιο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς, προκειμένου να μπορέσουν να ανέβουν στο φλεγόμενο πλοίο και να επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επιβάτες.

Οι θερμοκρασίες πάνω στο πλοίο είναι απαγορευτικές, φτάνοντας στους 600 και στους 550 βαθμούς Κελσίου, κάτι που καθιστά πρακτικά αδύνατο, το να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Η μάχη πλέον, καθώς το πλοίο ρυμουλκείται σε ασφαλές σημείο βόρεια της Κέρκυρας, είναι να μην βυθιστεί το Euroferry Olympia, αλλά και να σβήσει η φωτιά.

Εκτός από τους διασώστες που είναι ακριβώς καταμετρημένοι και γνωστοί με τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους, πόσοι είναι άραγε στ’ αλήθεια όσοι έχουν εγκλωβιστεί στα γκαράζ του Euroferry Olympia;

Πόσους ψάχνουν οι διασώστες και άρα στους πόσους ανευρεθέντες, ζωντανούς ή νεκρούς, θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια; Πόσοι από τους αγνοούμενους δεν βρίσκονται καν στο καράβι, έχοντας, πιθανώς, προτιμήσει να διακινδυνεύσουν τον πνιγμό στη θάλασσα παρά το να καούν ζωντανοί ή να πάθουν ασφυξία από τον καπνό και τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις;

Διάσωση στο φλεγόμενο πλοίο

Είναι πολύ πιθανόν ότι στους 12 θα πρέπει να προστεθούν λαθρεπιβάτες, αγνώστου πλήθους -και, φυσικά, εντελώς ανώνυμοι. Η διάσωση ενός ανθρώπου από το Αφγανιστάν ο οποίος ταξίδευε κρυφά με το Euroferry Olympia αποτελεί απόδειξη ότι ο πραγματικός κατάλογος των επιβατών είναι αναξιόπιστος. Κατά λογική συνέπεια, το ίδιο ισχύει και για τον κατάλογο των αγνοουμένων.

Αποτελεί κοινό μυστικό -και επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά από τις μαρτυρίες επαγγελματιών οδηγών- ότι στα δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το πλήρωμα συχνά κάνει τα στραβά μάτια και επιτρέπει την παραμονή επιβατών στο γκαράζ εν ώρα πλου. Γνωρίζοντας και οι ίδιοι οι ναυτικοί ότι οι «ξενοδοχειακές» εγκαταστάσεις των πλοίων στις συγκεκριμένες γραμμές δεν είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Οπότε, ακόμη και οι καθ’ όλα νόμιμοι επιβάτες που συνειδητά αποφεύγουν τις καμπίνες του πλοίου προτιμώντας εκείνες των μεγάλων φορτηγών ή των τροχόσπιτων, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ανάψουν καμινέτο για να ζεστάνουν φαγητό, να καπνίσουν ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο απερίσκεπτο και θανάσιμα επικίνδυνο.

Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πρόκληση πυρκαγιάς εξαιτίας σπινθήρα που προκαλείται από την τριβή μεταλλικών επιφανειών κατά τους κλυδωνισμούς του πλοίου. Τα οχήματα φορτώνονται με την ελάχιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους και, ιδιαίτερα οι νταλίκες, καταλήγουν να εφάπτονται στα πλαϊνά τοιχώματα του χώρου στάθμευσης. Όσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω των τεχνολογικών ιδιαιτεροτήτων τους, προς το παρόν παραμένει ασαφές το πόσο ευάλωτα είναι στην αυτο-ανάφλεξη.

Η ρυμούλκηση

Σε ασφαλές αγκυροβόλιο, στα βόρεια της Κέρκυρας βορειοανατολικά του όρμου Κασσιόπης, αναμένεται να ρυμουλκηθεί το πλοίο Euroferry Olympia στο οποίο μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σε σημεία του πλοίου, εμποδίζουν προς το παρόν μία επιχείρηση στο εσωτερικό του για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων μεταξύ των οποίων και των τριών Ελλήνων.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού- Ψυχολόγου και με μέριμνα του υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

Συνολικά εξακολουθούν να επιχειρούν στην κατάσβεση τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , ένα (01) πυροσβεστικό πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πέντε Ρυμουλκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Ειδικός ερευνητής που μίλησε στον ΣΚΑΙ «ρίχνει φως» σε σημαντικές πτυχές γύρω από το συμβάν.

Με αφορμή την καταγγελία διασωθέντων, συγγενών αγνοουμένων αλλά και οδηγών φορτηγών ότι οδηγοί παράτυπα κοιμόνταν μέσα σε αυτά, εξηγεί πως σε κάθε φορτηγό υπάρχουν δύο οδηγοί και το εισιτήριο είναι για έναν: άρα ο δεύτερος κατά κανόνα μένει μέσα στο όχημα.

Την ίδια ώρα, ζωτικής σημασίας στοιχείο είναι ότι όταν ένα πλοίο φτάνει σε λιμάνι, το σύστημα πυρανίχνευσης κλείνει και μετά ή ξεχνούν να το ανοίξουν ή δεν το ανοίγουν γιατί υπάρχουν οδηγοί στα γκαράζ που μπορεί να καπνίζουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
https://www.youtube.com/watch?v=Uqp_cPf6W5U

Πηγή: neoskosmos.com.au

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This