ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Fed

Fed: Tο καταναλωτικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007

11 Feb, 2022

Τα αμερικανικά νοικοκυριά, με βάση την Fed. ανέλαβαν νέο χρέος ύψους 1,02 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων 14 ετών, σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν από την οικονομική κρίση του 2008-09.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν τον δανεισμό τους για να αποκτήσουν σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά που γίνονται πιο ακριβά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα  Fed της Νέας Υόρκης.

Ο υψηλότερος δανεισμός τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση των τιμών, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τον ισχυρότερο πληθωρισμό που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Εν τω μεταξύ, οι ηγεσίες κεντρικών τραπεζών και οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιμετωπίζουν μεγάλη κριτική κατά τη διάρκεια της κρίσης πληθωρισμού.

Η αύξηση του χρέους, με επικεφαλής τα δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικών, είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το άλμα 1,06 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2007, με το συνολικό χρέος των καταναλωτών να βρίσκεται τώρα περίπου στα 15,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 14,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Το συνολικό υπόλοιπο του χρέους είναι τώρα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από ό,τι στο τέλος του 2019.

«Τα συνολικά υπόλοιπα των νέων στεγαστικών δανείων και των δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν απότομα το 2021, που αντιστοιχεί σε αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών και των αυτοκινήτων», δήλωσε ο Wilbert Van Der Klaauw, ανώτερος αντιπρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης.

Οι μέσες τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20 τοις εκατό το 2021, ενισχύοντας τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων και τιμωρώντας πολλούς αγοραστές της μεσαίας τάξης.

Η αύξηση των τιμών για καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οδήγησε τις εταιρείες δανείων αυτοκινήτων σε ρεκόρ 734 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στεγαστικά δάνεια δημιουργήθηκαν το 2021, το υψηλότερο ιστορικό από τότε που η Fed άρχισε να καταγράφει τους αριθμούς το 1999.

Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 258 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο στα 10,93 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Fed της Νέας Υόρκης είπε ότι το 87% του νέου χρέους συνδέεται με κατοικίες που μπορεί να ανατιμηθούν με την πάροδο του χρόνου, κάτι που μπορεί να ευνοήσει τους δανειολήπτες.

Οι δανειολήπτες υψηλού κινδύνου αντιπροσωπεύουν μόλις το 2 τοις εκατό του χρέους των στεγαστικών δανείων που προέρχεται το τέταρτο τρίμηνο του 2021, από το μέσο όρο 12 τοις εκατό τα έτη πριν από την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Η αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού δεν προκαλεί ανησυχία, είπαν οικονομολόγοι της Fed της Νέας Υόρκης, καθώς τα νοικοκυριά, υποστηριζόμενα από αυξημένες αποταμιεύσεις και υψηλότερα εισοδήματα, φαίνεται να χειρίζονται καλά τα μεγαλύτερα φορτία χρέους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία τους.

Τα οικονομικά κέρδη αυξήθηκαν σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν και τα περισσότερα κέρδη συγκεντρώθηκαν από τους κορυφαίους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια των ΗΠΑ εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, εν μέρει λόγω των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν νωρίτερα στα προγράμματα πανδημίας και ανοχής.

Ωστόσο, οι δανειολήπτες που τα πήγαν λιγότερο καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να συμβαδίσουν με τις πληρωμές του χρέους τους αργότερα, είπαν ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης.

Σε λίγους μήνες αναμένεται να ξαναρχίσουν οι πληρωμές των φοιτητικών δανείων.

Η Fed της Νέας Υόρκης ανέφερε στην τριμηνιαία έκθεσή της για το χρέος και τις πιστώσεις των νοικοκυριών ότι οι Αμερικανοί πρόσθεσαν 52 δισεκατομμύρια δολάρια στα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών τους το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, αλλά εξακολουθεί να είναι 71 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2019.

Σε ένδειξη ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθειες δαπανών τους πριν από την πανδημία, η περίοδος των εορτών του 2021 σημείωσε αύξηση της ζήτησης για ταξίδια και ψυχαγωγία, γεγονός που ενίσχυσε τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών μειώθηκαν απότομα στις αρχές του 2020, ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών και της διαθεσιμότητας χρημάτων τόνωσης που επέτρεψαν στους καταναλωτές να πληρώσουν το χρέος τους.

Τα συνολικά υπόλοιπα πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκαν στα 856 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου, από 927 δισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια νωρίτερα.

Ορισμένοι δανειολήπτες που αναμένουν υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, δήλωσαν ερευνητές της Fed, σημειώνοντας αύξηση στην αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο και να αρχίσει να ξεπουλά τα ομόλογα τόνωσης, καθώς εργάζεται για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αυτές οι ενέργειες της Fed θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών αργότερα φέτος.

Photo: AgnosticPreachersKid, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This