ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Food Experience Patata Naxou 2021 από την δυναμική Ε.Α.Σ. Νάξου

Food Experience Patata Naxou 2021 από την δυναμική Ε.Α.Σ. Νάξου

9 Sep, 2021

Ένας «γάμος» αναμένεται φέτος στην Νάξο! «Παντρεύονται» η Γαστρονομία και η Τέχνη, δύο τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει στο διάβα του χρόνου, το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων. Στο πανέμορφο χωριό του Δαμαλά, εκεί όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και την Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, θα φιλοτεχνούν έργα από ναξιώτικο μάρμαρο, ενώνοντας το χθες με το σήμερα της πλούσιας ιστορίας της μαρμαροτεχνίας του νησιού, εκεί ακριβώς και γνωστοί chef θα σμιλέψουν τα δικά τους «γλυπτά» πάνω σε Πατάτα Νάξου, στο πλαίσιο του Food Experience Patata Naxou που διοργανώνει, το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου, με πρωταγωνιστή τον ξεχωριστό, πεντανόστιμο θησαυρό της ναξιακής γης.

Η ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται εδώ και δεκαετίες κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια, με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και την ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου, αλλά και της Ε.Α.Σ. Νάξου. Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της Πατάτας, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

Παράλληλα, οι καλεσμένοι του Food Experience, άνθρωποι του πολιτισμού, της μαγειρικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, θα απολαύσουν γαστροταξιδιωτικές εμπειρίες σε Νάξο και Σχοινούσα, ενώ θα γίνουν …αγρότες για μία μέρα, πάντα για καλό σκοπό και θα φυτέψουν συμβολικά Πατάτες Νάξου, οι οποίες, μαζί με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αμνοερίφια, θα προσφερθούν σε Ιδρύματα της χώρας, τα οποία φιλοξενούν παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων μας.

Όσον αφορά στο Συμπόσιο Γλυπτικής με Ναξιακό Μάρμαρο, θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό «Κυκλαδία», με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί φέτος στον υπαίθριο χώρο της Κυκλαδίας, στον Δαμαλά της Νάξου, από την 21η Αυγούστου έως και την 11η Σεπτεμβρίου 2021 και σκοπός του είναι να επαναφέρει την χρήση του μαρμάρου για καλλιτεχνική δημιουργία, να τονίσει τις δυνατότητες που προσφέρει το υλικό αυτό στην γλυπτική, αλλά και να συνδέσει το παρελθόν της Νάξου με το παρόν της, όπου η ιστορία του μαρμάρου συνεχίζεται εδώ και 5000 χρόνια.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου πριν από 94 ολόκληρα χρόνια, το μακρινό 1926, άνοιξε τα φτερά της προς το λαμπρό -όπως αποδείχθηκε- μέλλον της, με συνοδοιπόρους της έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών και σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των μελών τους, αφετέρου δε την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα, χρόνο με τον χρόνο αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου φθάνοντας στο 1955, οπότε και ξεκίνησε η παραγωγή της περίφημης σήμερα Γραβιέρας Νάξου, η οποία πλέον φέρει την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Όμως η Ε.Α.Σ. δεν ήταν διατεθειμένη να επαναπαυθεί στις δάφνες της και έτσι σύντομα έβαλε πλώρη για την παραγωγή και του άλλου σπουδαίου προϊόντος του νησιού, της Πατάτας Νάξου, η οποία επίσης φέρει πλέον την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται προς τιμήν της το ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων!

Food Experience Patata Naxou 2021 από την δυναμική Ε.Α.Σ. Νάξου

Το 1961 η E.A.Σ. Νάξου προχωρά στη δημιουργία του πρώτου τυροκομείου (αναβαθμίζοντας την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων του νησιού), ενώ το 1983, κατόπιν επένδυσης ενός πολύ μεγάλου ποσού, θέτει σε λειτουργία μία νέα, σύγχρονη και ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, συνολικής έκτασης 3.371τ.μ., στην θέση Αγία Ειρήνη Γλινάδου. Μέσα από μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, ακολουθώντας ωστόσο πάντα τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στην εγχώρια παραγωγή σκληρών τυριών και τα προϊόντα της έχουν κερδίσει την εκτίμηση των καταναλωτών.

Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποτελεί κινητήριο δύναμη και μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου, αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του συνόλου του νησιού, ενώ το 2014 μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει να επιδείξει σπουδαίο κοινωνικό έργο, αλλά και πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. αποτελεί την «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το μεγάλο καμάρι, της Ε.Α.Σ. Νάξου. Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα του νησιού (σ.σ. το άλλο είναι η πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κ.λπ.).

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το μακρινό εκείνο 1926, ότι λίγο πριν το γύρισμα του ενός αιώνα δημιουργικού και επιτυχημένου βίου της, η Ε.Α.Σ. Νάξου, πάντοτε πρωτοπόρα και με καινοτόμες ιδέες, θα «σάλπαρε» το 2018 για ένα ακόμη τολμηρό ταξίδι, ανοίγοντας αυτή τη φορά το δικό της εστιατόριο στην Παραλία της Χώρας της Νάξου, το οποίο φέρει ως ονομασία ακριβώς την εμβληματική χρονιά της ίδρυσής της! Το εστιατόριο «1926» μόλις 2 χρόνια αργότερα, βραβεύθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και την έκθεση HORECA -στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση- ως ο καλύτερος γαστροτουριστικός προορισμός της Νάξου για το 2020!

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.