EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

PEN International: Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη/ Ισραήλ

16 Oct, 2023
PEN International

PEN International

PEN International

To PEN International κάνει έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών, προστασία των αμάχων και δίκαιη επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης

10 Οκτωβρίου 2023: To PEN International είναι τρομοκρατημένο από τον τρομερό αριθμό θανάτων αμάχων στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT) λόγω της έκρηξης της βίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και τη δίκαιη επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του κράτους της Παλαιστίνης και του κράτους του Ισραήλ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η κλιμάκωση της βίας άεχισε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ και ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση των μαχητών της σε ισραηλινούς οικισμούς που γειτνιάζουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανταπέδωσε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς ολόκληρων κατοικημένων περιοχών και με την έναρξη μιας ολοκληρωτικής πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

Απαντώντας στις κλιμακούμενες εχθροπραξίες, ο Burhan Sonmez, Πρόεδρος του PEN International δήλωσε:

«Η βία της Χαμάς και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Χρόνια κατοχής και πολιτικού αδιεξόδου οδήγησαν σε αυτή τη βία, με τους πολίτες και των δύο πλευρών να υποφέρουν περισσότερο. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όλους όσοι πλήττονται από αυτή την αιματοχυσία. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ανησυχητική αύξηση της βίας και του μίσους θα καταστρέψει ολόκληρη την περιοχή και θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει διασφαλίζοντας άμεση κατάπαυση του πυρός και δίκαιη επίλυση που θα αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να θέσουν οριστικό τέλος στην κατοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το PEN International καταδικάζει σθεναρά την πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει τη άρνηση πρόσβασης σε ηλεκτρισμό, τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες, καθώς και τις δολοφονίες αμάχων, τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς, τις δυσανάλογες επιθέσεις αντιποίνων, τη σκόπιμη καταστροφή πολιτικών υποδομών και τη συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Καταδικάζουμε επίσης τις δολοφονίες και τις απαγωγές Ισραηλινών αμάχων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Τέτοιες πράξεις και από τις δύο πλευρές απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου πρωτοφανών διαστάσεων.

Το PEN International τονίζει ότι όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να τηρούν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τη ζωή των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλά τους. Προειδοποιούμε επίσης ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν λάβει επείγοντα μέτρα για την επιβολή άμεσης κατάπαυσης του πυρός, η σύγκρουση ενδέχεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών, την προστασία της ζωής των αμάχων και τη δίκαιη επίλυση της σύγκρουσης. Αυτό πρέπει να συνεπάγεται άμεσο τερματισμό της παράνομης ισραηλινής κατοχής όλων των Παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και την εξάλειψη του συστήματος απαρτχάιντ στο οποίο υπόκεινται οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες.

Πληροφορίες για το ιστορικό

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε ισραηλινούς οικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 800 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και άμαχοι. Η επίθεση άφησε επίσης πάνω από 2600 τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση αντιποίνων στη  Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 508 και τραυματίζοντας 2800, μεταξύ των οποίων 91 παιδιά και 61 γυναίκες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 15 παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και περίπου 80 τραυματίστηκαν. Ο σημερινός απολογισμός αναφέρει 704 Παλαιστίνιους στη Γάζα και πάνω από 900 άτομα στο Ισραήλ.

Η πρόσφατη κλιμάκωση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης βίας κατά των Παλαιστινίων εν μέσω ανησυχητικής επέκτασης των οικισμών τα τελευταία χρόνια. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, Ισραηλινοί και διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις της παράνομης ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, του συστήματος απαρτχάιντ και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που απορρέουν από αυτό. Πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία συχνά περιγράφεται ως «υπαίθρια φυλακή», χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ρεύμα, νερό ή υγεία, με την οικονομία υπό κατάρρευση και χωρίς δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην υπόλοιπη Παλαιστίνη ή στον έξω κόσμο.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στο Ισραήλ, η οποία είδε έναν ακροδεξιό συνασπισμό να έρχεται στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2022, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η νέα κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο πολλούς εξαιρετικά αμφιλεγόμενους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir. Γνωστός για τις ακραίες αντιαραβικές του απόψεις και καταδικασμένος για ρητορική μίσους, υποκίνηση ρατσισμού και υποστήριξη τρομοκρατικής ομάδας στο παρελθόν.

Τον Σεπτέμβριο του 2021,  το Δ.Σ του  PEN International στην 87η συνεδρίαση

Στο ετήσιο συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλώντας, μεταξύ άλλων, όλα τα μέρη να υποστηρίξουν και να συμμετάσχουν στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου και στην ανεξάρτητη, διεθνή εξεταστική επιτροπή έρευνας για τη διερεύνηση παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και του Ισραήλ, όπως προτάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This