Μετά τις παραγραφές των αδικημάτων στην υπόθεση Siemens, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου έδωσε την εντολή να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις που οδήγησαν στην παραγραφή ενός αριθμού διευρυνόμενων πράξεων της υπόθεσης.
Κυρίως, ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πρόσωπα που εμπλέκονταν στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemensνα συνετέλεσαν στην παραγραφή των πράξεων αυτών με παραλείψεις ή άλλες δικές τους ενέργειες.
Η αφορμή για να γίνει αυτή η παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου, ήταν η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών να παραγραφούν οι πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος που πραγματοποιήθηκαν πριν το 2002, και να μην εξεταστούν πλέον από την ελληνική δικαιοσύνη. Όσο αφορά πράξεις που έλαβαν χώρα μετά το 2022, οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.
Το δικαστήριο απάλλαξε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί υπήκοοι που δικάστηκαν στην Ελλάδα για παράνομες πληρωμές, με έμφαση στον ΟΤΕ, αλλά και μεγάλα στελέχη της Siemens στην Ελλάδα όπως ο κ. Χριστοφοράκος, που ενώ έχει δικαστεί από τα δικαστήρια της Γερμανίας δεν εκδόθηκε ακόμη στην Ελλάδα.
Οι δικαστικές έρευνες στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 2006, όταν ο κος Παναγιώτης Αθανασίου, εισαγγελέας Πρωτοδικών, άνοιξε τον φάκελλο ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες. Τότε έγιναν ανακρίσεις και προφυλακίσεις που έφεραν κάποια αναστάτωση στην κοινή γνώμη, καθώς αφορούσαν στελέχη της Siemens και συγγενικά τους πρόσωπα. Στην ανάκριση που διήρκησε χαρακτηριστικά μεγάλο χρονικό διάστημα, προστέθηκε η διαφυγή του κου Χριστοφοράκου στην Γερμανία ως Γερμανού υπηκόου και η εξαφάνιση του Χρήστου Καραβέλα, στελέχους, που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.
Δεν έγιναν πολλές αποκαλύψεις μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, πέραν του ποσού που φέρεται να έχει λάβει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, για κομματικά οφέλη, ενώ δεν ήρθαν πολλά ακόμη στοιχεία στην επιφάνεια. Έτσι, οι αργοί ρυθμοί, τα λίγα στοιχεία, και η καθυστέρηση, έφεραν σαν αποτέλεσμα την παραγραφή λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που είχε παρέλθει.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την παραγραφή στηρίχτηκε και στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι – στελέχη του ΟΤΕ, τελικώς δεν αποδείχθηκε επαρκώς ότι έλαβαν ποσά από τα ταμεία της Siemens.
Ανάμεσα στα ονόματα όσων απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, είναι οι: Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Karl Friedrich Eduard Pierer von Esch, Thomas Ganswindt, Michael Kutschenreuter, Reinhard Herbert Siekaczek, Wolfgang Paul Wilhelm Rudolph, Heinz Wolfgang Ernst Keil Von Jagemann, Franz Joseph Richter, Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλαος ΝΙΝΤΟ, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης, Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Jean Claude Oswald, Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα, Χρήστος Καραβέλας, Δημ. Γυφτόπουλος (+).