ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
startups

Τελευταία ευκαιρία για τα 100.000 ευρώ στις startups

28 Oct, 2021

Την τελευταία παράταση, για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων . Πλέον η προθεσμία, ορίζεται στις 10 Νοεμβρίου 2021 και πρέπει να σημειωθεί, ότι η παράταση, είναι η τέταρτη κατά σειρά που «παραχωρεί» το υπουργείο, καθώς η δράση άρχισε να δέχεται αιτήσεις από τον περασμένο Μάρτιο.

Συνεπώς, αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο (Elevate Greece) για να λάβουν κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για τη λήψη κεφαλαίου κίνησης από το πρόγραμμα «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid 19» συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

H ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κεφάλαιο κίνησης), ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο επόμενο διάστημα δεν αναμένεται η ενεργοποίηση κάποιου ανάλογου προγράμματος για τη στήριξη των startups, καθώς η εν λόγω δράση σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επισημαίνεται, δε, ότι η δράση υπήχθη στο Προσωρινό Πλαίσιο της Κομισιόν, το οποίο θα ισχύει έως το τέλος του έτους, εκτός και αν υπάρξει παράταση.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΠΣΚΕ, έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί 355 αιτήσεις χρηματοδότησης, εκ των οποίων ήδη έχουν εγκριθεί οι 144 (αιτήσεις) αποδίδοντας στις νεοφυείς 10,7 εκατ. Ευρώ.

Εκτός των 144 αιτήσεων που έχουν εγκριθεί, υπάρχουν και άλλες 25 επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Πάντως εντός των επομένων ημερών, αναμένεται και «νέο πακέτο» εγκρίσεων, αυξάνοντας τον αριθμό των startups που θα ενισχυθούν.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο «Elevate Greece» περισσότερες από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 4.800 εργαζομένους.

Τι χρηματοδοτείται

Η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2019 ή 2020) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τις 5.000 ευρώ και μέγιστο τις 100.000 ευρώ. Οι ωφελούμενοι, μάλιστα, μπορούν να επιλέξουν το έτος που πραγματοποίησαν τις υψηλότερες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης, ήτοι το 2019 ή το 2020, επί των οποίων θα υπολογιστεί το αιτούμενο ποσό επιχορήγησης.

Στην περίπτωση που η ωφελούμενη επιχείρηση έχει λάβει και άλλες ενισχύσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μικρότερο του 80%, έτσι ώστε το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η ωφελούμενη επιχείρηση (σε επίπεδο «δεδομένης επιχείρησης» όπως αυτή ορίζεται από την κοινοτική νομοθεσία και νομολογία) από τη συγκεκριμένη δράση, αθροιζόμενο με κάθε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει, να μην υπερβαίνει το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα επί:

* των αγορών εμπορευμάτων χρήσης (κωδικός 102),

* των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης (κωδικός 202) του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους, πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές – βιολογικές δραστηριότητες (κωδικοί 181, 281, 481),

* των διαφόρων λειτουργικών εξόδων (κωδικοί 185, 285, 485).

Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του αναλογούντος κεφαλαίου κίνησης (δημόσια χρηματοδότηση) προκύπτει από το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019 ή 2020): 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285 και 485 πολλαπλασιαζόμενο με 80%.

Η επιδότηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων με έξοδα ίσα ή άνω του ποσού των 125.000 ευρώ ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιδοτούνται επιχειρήσεις σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του ελέγχου αποδεικνύει άθροισμα εξόδων μικρότερο των 6.250 ευρώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This