EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
World Economic Forum: Ας συστηθούμε άνευ φόβου

World Economic Forum: Ας συστηθούμε άνευ φόβου

18 Jan, 2024

Από τις 15 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα στο Νταβός το World Economic Forum 2024, και για πρώτη φορά παρουσιάζει εκπροσώπους ιθαγενών εθνοτήτων, οι οποίοι συστήνονται με τον δικό τους τρόπο μέσα στον κόσμο που επίσης τους ανήκει. Συγκεκριμένα, το επί μέρους θέμα του φόρουμ αυτή την φορά είχε τον τίτλο “Η γνώση των ιθαγενών λαών και το δίκτυο της ηγεσίας”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και αφού αναζητείται η γνώση των ιθαγενών λαών, στο φόρουμ θα έπρεπε να παραστούν οι εκπρόσωποί τους. Παρουσιάστηκαν λοιπόν

  • Φανί Κουιρού (Γενική Συντονίστρια Οργανώσεων Αυτόχθονων Λαών, ειδική σε θέματα εθνοτήτων και στο δίκαιο των ιθαγενών λαών),
  • Χίντου Ουμάρου Ιμπραχίμ (ειδικός στην προσαρμογή των αυτόχθονων πληθυσμών στην κλιματική αλλαγή, μέλος του έθνους των Mbororo του Τσαντ, Πρόεδρος για τις ιθαγενείς γυναίκες και λαούς του Τσαντ),
  • Ουγιουνκάρ Ντομίνγκο Πέας Ναμπίτσκαη (ηγέτης του έθνους των Ατσουάρ του Αμαζονίου στον Ισημερινό, εκπρόσωπός τους σε πολλές διεκδικήσεις),
  • Φόουν Σαρπ (Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Φυλής Κινώ στην Ταχόλα της Ουάσινγκτον),
  • Άσλακ Χόλμπεργκ (ειδική στα ζητήματα των Σάμι μέσω του κοινοβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου τους),
  • Ρόμπερτ Μπίμις (Σύμβουλος Πολιτικής κατά του Ρατσισμού παρά τον Καναδό βοηθό αναπληρωτή Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Επενδύσεων και Καινοτομίας),
  • Νιχίουακα Γιαγαναουά (αρχηγός της φυλής Γιαγουαναουά της Βραζιλίας),
  • Πάτανη Γιαγαναουά (σύζυγος του αρχηγού της φυλής)
  • Σίγιε Μπατίσντα (συνιδριτής της πρωτοβουλίας Re-Earth, μέλος της κοινότητας των ιθαγενών Οτόμι Τολτέκων του Μεξικού)

Είναι περιττό να σχολιάσουμε ότι η Γη ανήκει σε όλους μας, και ότι η απόφαση του World Economic Forum να προσεγγίσει και να παρουσιάσει την Γνώση των Ιθαγενών Λαών, ήταν ό,τι πιο σοφό είχε να κάνει για το 2024.

Ισορροπία της Φύσης και των σύγχρονων μορφών τεχνολογίας, είναι το ζητούμενο. Γιατί κάπου ίσως ξεφεύγουμε με τις μορφές τεχνολογίας αλλά και με την παγκόσμια οικονομία, και πρέπει να επανέλθουμε σε ρυθμούς περισσότερο αρμονικούς. Συνεργασία, ανταλλαγή γνώσεων – και ας μην ξεχνάμε ότι το ένα τρίτο των εδαφών της Γης ανήκει στις τοπικές κοινότητες.

Άνθρωποι με όραμα, με σεβασμό για την Γη και το περιβάλλον, σίγουρα έχουν κάτι να διδάξουν (ή έστω να ανταλλάξουν) με «τους δυτικούς» που, ας μην γελιόμαστε, έχουν ανάγκη μια υπενθύμιση της σύνδεσής τους με το περιβάλλον και την Φύση. Αυτή η τελευταία φράση δεν είναι καθόλου θεωρητική και φιλοσοφική, και είναι η αιτία που δημιουργήθηκε αυτό το άρθρο, πέραν βέβαια του γεγονότος ότι το Forum αποτελεί μια παγκόσμια είδηση:

Η παρουσία των ιθαγενών σε μια μοντέρνα αίθουσα συνεδρίου, σε μια μεγάλη πόλη της Ευρώπης, φαίνεται να έφερε άβολα συναισθήματα σε κάποιους, οι οποίοι σχολιάζουν ως ανόητους τους τρόπους των παραδοσιακών αυτών ανθρώπων, “υποδεέστερους”, ακόμη και ως αντιπροσωπευτικών της «μαύρης μαγείας».

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια πολύ συγκινητική (λόγω της αμεσότητας και της απλότητάς της) διαδικασία ανταλλαγής προσωπικής εμπειρίας από μια γυναίκα ιθαγενή, που φυσά στα χέρια της την προσωπική της δύναμη (διαδικασία γνωστή στους ιθαγενείς ανά τον κόσμο – ακόμη και στους λαούς της Νότιας Αμερικής είναι γνωστή διαδικασία αυτή), μια και η αναπνοή, αυτή η ιερή ανάσα, μεταφέρει το “είναι”.

Θα λέγαμε εμείς οι «δυτικοί» ότι συστήνεται και ανταλλάσσει όλο το είναι της, την ενέργειά της, τον κόσμο της. Είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, αντί της οποίας εμείς συνήθως δίνουμε το χέρι, το κουνάμε ελαφρά, χαμογελάμε λίγο και λέμε «χάρηκα». Αυτό. Ας ησυχάσουμε λοιπόν. Δεν πρόκειται για μαγεία.

Φαίνεται ότι οι διοργανωτές του World Economic Forum πράγματι είχαν δίκιο όταν αποφάσισαν να εντάξουν στην θεματολογία τους τον ρατσισμό και την διαφορετικότητα. Είναι αλήθεια πως όταν αγνοείς κάτι, του δίνεις οποιαδήποτε ταυτότητα επιθυμείς (ή κουβαλάς, ή φοβάσαι).

Αλλά, εν τέλει, αν υπάρχει κάτι που κάνει κάποιον επικίνδυνο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι φτερά αετού στο κεφάλι –  ένα πτυχίο πανεπιστημίου και μια καρέκλα αρκούν.

 

 

 

 

 Πληροφορίες από το https://www.weforum.org/ 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This