EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Έλληνες που γνωρίζουμε

Έλληνες που γνωρίζουμε, βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης το 1940

29 Oct, 2022

-Έλληνες που γνωρίζουμε γιατί έγιναν διάσημοι για το λογοτεχνικό τους έργο, ηθοποιοί, αθλητές, βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης το 1940, και άλλοι έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλοι έμειναν για να μας διηγηθούν την ιστορία τους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως στο πεδίο της μάχης δεν είχε μεγάλη σημασία η διασημότητα που μπορεί να κουβαλούσε ο καθ’ ένας. Τα ρούχα ήταν για όλους ίδια, και λίγη αναφορά γινόταν σε ονόματα και ιδιότητες, όταν το μόνο που πραγματικά ήταν σημαντικό, ήταν να βγει ο καθ’ ένας ζωντανός, και να εκτελέσει το έργο του.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα γνωρίζουμε ότι ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης βρέθηκε στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα αρρώστησε σοβαρά από τύφο, αλλά ευτυχώς για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, σώθηκε και συνέχισε την μεγάλη του πορεία.

Μεγάλοι άνθρωποι για την Ελλάδα, όπως ο Άγγελος Βλάχος ο ακαδημαϊκός, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Λουκής Ακρίτας, ο Ανδρέας Καραντώνης, ο Γιάννης Μαγκλής, ο Διονύσης Ρώμας, ο Γιώργος Θεοτοκάς, άνθρωποι των γραμμάτων -των ελληνικών γραμμάτων-  που πολέμησαν. Αλλά και ο Γιώργος Σαραντάρης που έχασε την ζωή του εκεί:

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1908, μετανάστευσε οικογενειακώς το 1912 στην Ιταλία και σπούδασε εκεί ως το 1931. Έμαθε ελληνικά στην Ελλάδα όταν ήρθε εδώ, και παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα με τους Κωνσταντίνο Τσάτσο και Παναγιώτη Κανελλόπουλο.  Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, στάλθηκε στο μέτωπο.  Δεν κατάφερε να αντέξει την σκληρότητα της καθημερινότητας του πολέμου και αρρώστησε από κοιλιακό τύφο, κοντά στην Πρεμετή. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 1941, στα 33 του χρόνια. Ένας ποιητής που δεν πρόλαβε να δώσει όσα μπορούσε στην Ελλάδα.

Ο Φώτος Πασχαλινός (λογοτεχνικό ψευδώνυμου του Θεόδωρου Ι. Ζώρα), γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1913. Πήρε μέρος στην Αντίσταση, συνελήφθη στην Αμαλιάδα και εκτελέστηκε απ΄οτους Γερμανούς το 1943. Δική του η ποιητική συλλογή “Επαρχιακά”(1937). Την επόμενη, με τίτλο  “Τριάντα Ποιήματα”, δεν πρόλαβε να την εκδώσει.  

Ο Δώρης Άνθης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Νίκου Ζωγραφόπουλου), γεννήθηκε το 1921. Πήρε μέρος στην Αντίσταση και σκοτώθηκε, στις αρχές Ιανουαρίου του 1945, από σφαίρα Άγγλου στρατιώτη. Άλλη μια απώλεια για τα ελληνικά γράμματα.

Ο Τέλλος Άγρας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου, από τον θρυλικό μακεδονομάχο Σαραντέλο Αγαπηνό, γνωστό ως Τέλλο Άγρα), γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1899. Εξέδωσε τις ποιοτικές συλλογές “Τα Βουκολικά και τα Εγκώμια” (1934) και “Καθημερινές” (1940). Κάποια ποιήματά του δημοσιεύθηκαν μετά τον θάνατό του με τον τίτλο “Τριαντάφυλλα Μιανής Ημέρας” (1965). Στις 11 Οκτωβρίου 1944, τραυματίστηκε στον αστράγαλο από αδέσποτη σφαίρα, μεταφέρθηκε  στον “Ευαγγελισμό”, όπου δυστυχώς πέθανε από γάγγραινα.

Ο γνωστός μας ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας τραυματίστηκε σε μάχη ζήτησε να συνεχίσει να πολεμά όταν θεραπεύτηκε. Ο  Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Νίκος Σταυρίδης, Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, και άλλοι ηθοποιοί, πολέμησαν και ευτυχώς για την τέχνη της Ελλάδας δεν άφησαν την ζωή τους εκεί, αλλά μας χάρισαν το λαμπρό τους έργο.

Όμως, υπάρχουν ηθοποιοί που έχασαν την ζωή τους, όπως ο Δήμος Αυγείας, ο οποίος γεννήθηκε το 1911. Το 1929 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο με την “Ελευθέρα Σκηνή” στο Θέατρο Κοτοπούλη, ενώ το 1935 συμμετείχε στον θίασο Μάριου και Ηώς Παλαιολόγου, στην “Κυρία με τις Καμέλιες” του Δουμά, όπου ερμήνευσε τον ρόλο του Γουσταύου. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου έλαβε και παράσημο για την επιτυχή ανατίναξη μιας γέφυρας που βοήθησε την ελληνική πλευρά. Στην Αθήνα γύρισε τραυματισμένος και πάμφτωχος, και οι στερήσεις του στοίχισαν την ζωή το 1941.

Ο Πάνος Ντόλης (Παπακυριακόπουλος), γεννήθηκε το 1910. Ήταν μέλος του ΣΕΗ. Στον πόλεμο έλαβε μέρος ως έφεδρος λοχίας, αλλά σκοτώθηκε στην Αυλώνα το 1941.

Ο Χρήστος Μωραΐτης, ήταν ένας ηθοποιός που έχασε την ζωή του επίσης στον πόλεμο.

Ο Αθανάσιος Ζέρβας, γεννήθηκε το 1901. Ήταν μέλος του ΣΕΗ. Το 1928, ως μέλος του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη, πρωταγωνίστησε στο έργο του Μπατάιγ, “Η Γυμνή Γυναίκα”. Έχασε την ζωή του στην Κατοχή.


Ο Χρήστος Καταπόδης, γεννήθηκε το 1920. Ήταν μέλος του ΣΕΗ. Τον σκότωσαν τα στρατεύματα Κατοχής.

Από τον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου, ο Νίκος Σωτηριάδης, που γεννήθηκε στα Μουδανιά της Μ. Ασίας το 1908, εντάχθηκε στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού όταν ξέσπασε ο πόλεμος, και υπηρέτησε ως Λοχίας. Στις 28/1/1941, σκοτώθηκε από σφαίρες πολυβόλου, στην προσπάθεια κατάληψης υψώματος στην Κλεισούρα.

Ο Γιώργος Βατίκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1918. Λίγες μέρες πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση του ως έφεδρος Ανθυπασπιστής στη Σύρο. Βρέθηκε αμέσως στην πρώτη γραμμή. Στις 17 Νοεμβρίου 1940, σκοτώθηκε και μετά θάνατον προήχθη σε Ανθυπολοχαγό. Του απονεμήθηκε Αργυρούν Αριστείο Ανδρείας και Δίπλωμα Ευγνωμοσύνης της Πατρίδος.

Ο Δημήτριος (Μίμης) Πιερράκος, γεννήθηκε το 1909 στο Γύθειο. Ήταν 4 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα, με την οποία πέτυχε και ένα τέρμα. Μετά την κήρυξη του πολέμου το 1940, επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε στο μέτωπο ως ασυρματιστής. Χτυπήθηκε από θραύσματα ιταλικής οβίδας και σκοτώθηκε.

Ο Σπύρος Κοντούλης, γεννήθηκε το 1915 στον Πειραιά. Τον Απρίλιο του 1944, συνελήφθη από κατοχικές δυνάμεις στη Νίκαια. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου όπου συνάντησε τον αδελφό του του Βασίλη, που εκτελέστηκε αργότερα και τον συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Κώστα Χριστοδούλου, που αν και βασανίστηκε φρικτά, κατόρθωσε να επιζήσει. Τον Ιούνιο του 1944, ενώ μεταφερόταν από τους Γερμανούς με καμιόνι από το Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να εκτελεστεί,  πήδηξε από το όχημα και άρχισε να τρέχει. Μια ριπή από αυτόματο, κοντά στο Μετς, του αφαίρεσε τη ζωή.

Ο Κώστας Βαλαβάνης, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, χτυπήθηκε από όλμο.

Όμοια και στον δρομέα Καψοκέφαλο.

 
Ο Νικόλαος Τουμπακάρης, τενόρος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1901. Το 1922 κατατάχθηκε στο Ναυτικό. Στις 9 Φεβρουαρίου 1941, ο Σμηναγός, πλέον Ν. Τουμπακάρης, απογειώθηκε από το Παλαιό Φάληρο με αεροπλάνο ANSON. Μαζί του ήταν, ο Σμηναγός Π. Λίνος ως παρατηρητής και ο ασυρματιστής Αρχιλοχίας Τσίγκας. Αποστολή τους ήταν η προστασία μιας αγγλικής νηοπομπής που μετέφερε πολεμικό υλικό στην Ελλάδα και η ανθυποβρυχιακή έρευνα, καθώς είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ιταλικά υποβρύχια στο Νότιο Αιγαίο. Δυστυχώς, κοντά στην Κρήτη, λόγω της κακοκαιρίας, το αεροσκάφος προσέκρουσε πάνω στα κύματα και διαλύθηκε. Ο Τουμπακάρης και ο Λίνος σκοτώθηκαν, ενώ ο Τσίγκας σώθηκε από θαύμα.

 

https://protothema.gr  / photo https://thecaller.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This