EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Αγνοδίκη: Συνέντευξη των συγγραφέων Δημήτρη Βαρβαρήγου και Λευκοθέας Μαρίας Γκολγκάκη

2 Jul, 2024
Αγνοδίκη

Συνέντευξη των συγγραφέων: Δημήτρη Βαρβαρήγου και Λευκοθέας Μαρίας Γκολγκάκη στη δημοσιογράφο, Ιωάννα Λαζάρου για το Greek News and Radio Florida.

Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος και η Λευκοθέα Μαρία Γκολγκάκη είναι δύο συγγραφείς που αγαπώ να τους διαβάζω γιατί γράφουν ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος και τη δική του δυναμική και πάντα με κατανοητό και εύληπτο τρόπο χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη.

Ζήτησα να τους συναντήσω εξ αιτίας του τελευταίου βιβλίου τους «Αγνοδίκη η Αθηναία» που μόλις κυκλοφόρησε, μετά το πρώτο τους εγχείρημα που ακούει στον τίτλο: «Άλκηστις».

Θα ξεκινήσω μπαίνοντας στα βαθιά δίχως άλλες συστάσεις. Μιλήστε μας για το θέμα του 2ου βιβλίου σας. Ποια είναι η Αγνοδίκη;

ΛΜΓ: Η Αγνοδίκη, είναι μια νέα γυναίκα που ζει στα τέλη του 4ου, αρχές 3ου αιώνα σε μια εποχή που πολλές γυναίκες πεθαίνουν αφού είναι απρόθυμες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, λόγω της ντροπής που νιώθουν να εκθέτουν το γυμνό τους σώμα σε άντρα ιατρό.

Η ηρωίδα μας αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αλεξάνδρεια για να μαθητεύσει στη σχολή του ιατρού, Ηρόφιλου. Μέρος όμως των κοινωνικών περιορισμών που επιβάλλονται στις γυναίκες είναι και η στέρηση δικαίωματος τους να σπουδάζουν Ιατρική. Έτσι, κόβει τα μαλλιά της, αλλάζει όνομα, και παριστάνει τον άντρα για να επιτύχει τον σκοπό της. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ασκεί το επάγγελμά της Γυναικολόγου-Μαιευτήρος και αποκαλύπτει το φύλο της σε αρκετές γυναίκες με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες εξ αυτών να ζητούν τις ιατρικές της υπηρεσίες. Οι άνδρες, παρατηρώντας την αυξανόμενη πελατεία της, αρχίζουν να υποψιάζονται ότι οι γυναίκες τους ίσως έχουν ερωτικές σχέσεις μαζί της.

Την παραπέμπουν σε δίκη, κατηγορώντας την για αθέμιτες σχέσεις με τις συζύγους τους. Μοναδικό και ατράνταχτο στοιχείο που συνηγορεί στην απαλλαγή της είναι η αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας όμως καταδίκάζεται εις θάνατο, αφού όπως φαίνεται έχει παραβιάσει τον νόμο. Σε αυτό το σημείο, γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, εμφανίζονται ως υπερασπίστριες, ανατρέποντας την καταδικαστική αυτή απόφαση. Αθωώνεται πανηγυρικά και γίνεται η αφορμή για αναθεώρηση της νομοθεσίας που ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες γενιές.

ΔΒ: Είναι έργο με διαχρονικά μηνύματα όσον αφορά τις διαφορές των δύο φύλων. Μέσα από το κείμενο μας περνούν δυνατά μηνύματα για την ισότητα· κι ελπίζουμε με τη δική μας φωνή να συμβάλουμε θετικά σε αυτά τα θέματα, -που αδίκως διαχωρίζουν τη γυναίκα με τον άνδρα- και να αφυπνίσουν συνειδήσεις για αμέριστο σεβασμό του ενός φύλου για το άλλο. Δουλέψαμε με πολλή προσοχή σε αυτά τα λεπτά ζητήματα για να δείξουμε πως όλα μπορούμε να τα μοιραστούμε οι άνθρωποι, όταν υπάρχει σεβασμός και καλή προαίρεση.

Πολύ ωραίο θέμα, είμαι σίγουρη θα αγγίξει. Τώρα ας πάμε στη συνεργασία σας. Σπανίζει το φαινόμενο συνεργασιών στην Ελλάδα μεταξύ λογοτεχνών καθώς η συγγραφή για τον κάθε συγγραφέα έχει τη δική του ξεχωριστή τεχνική πλοκής και δράσης, τη δημιουργία των ηρώων, ο χαρακτήρας τους και άρα η τελική φόρμα απόδοσης της συνολικής έκφρασης του έργου τους συνήθως να μη συνάδουν και να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Εσείς πώς τα καταφέρατε; Ποιο είναι το μυστικό της συνεργασίας σας, της επιτυχίας σας;

ΛΜΓ: Η «Άλκηστις» ήταν η πρώτη μου δουλειά στο θεατρικό λόγο και τον υπηρέτησα με ψυχή και γνώση προσπαθώντας να μην αφήσω κάποιο κενό απόδοσης που θα αδυνατούσε το αποτέλεσμα του έργου. Όσον αφορά την προσέγγισή μας στα έργα μας, με τον Δημήτρη, είμαστε δύο άνθρωποι που μοιραζόμαστε κάθε φορά έναν μύθο και οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως μονάδα, δε γίνεται διαφορετικά. Αλλιώς ο αναγνώστης θα αντιληφθεί τη διαφορά στις σκηνές και στους ήρωες μας, κάτι που είναι απαγορευτικό για το ίδιο το έργο.

ΔΒ: Η κοινή γραφή που απορρέει από δύο συγγραφείς θέλει υπομονή και ατελείωτες ώρες αφοσίωσης για να υπάρξει ένα σωστό αποτέλεσμα. Κι αυτό επιτυγχάνεται γιατί ανάμεσα μας δεν υπάρχει ανταγωνιστική διάθεση. Ζούμε ένα σπουδαίο λογοτεχνικό ταξίδι και θα συνεχίσουμε να το ζούμε με περίσσια ευθύνη, για να δημιουργήσουμε έργα άξια που θα είναι επίκαιρα σε κάθε εποχή.

ΛΜΓ: Τέτοιου είδους γραφή προϋποθέτει ατελείωτες ώρες μελέτης και έρευνας σε πολλαπλά επίπεδα. Από τη στιγμή που καταπιανόμαστε με ένα θέμα, ξεκινάει και η ψυχογραφία των ηρώων μας σε σχέση με τα κίνητρα, τον χαρακτήρα τους, τον τόπο και τον χρόνο, τις παραδόσεις και τους κανόνες που διέπουν εν γένει την εποχή. Πρόκειται για αρκετή δουλειά που μοιραζόμαστε και δουλεύουμε με άριστη συνεργεία για το άρτιο αποτέλεσμα.

ΔΒ: Όλα είναι λεπτομερώς μελετημένα. Δουλεύουμε απρόσκοπτα και όποιο εμπόδιο παρουσιαστεί τη στιγμή της δημιουργίας, εύκολα ξεπερνιέται μέσα από νηφάλιο διάλογο επάνω στο θέμα, με αποτέλεσμα τη θετική κατάληξη που πάντα ωφελεί το έργο και όχι το προσωπικό εγώ του καθενός από εμάς.

ΛΜΓ: Τίποτα δε γίνεται ελαφρά τη καρδία εφόσον η κάθε μας λέξη μέσα στο κείμενο είναι προσεκτικά δοσμένη. Έχουμε πολλές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας. Συχνά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά ακόμη πιο συχνά όμως συμφωνούμε στην προσέγγιση που έχουμε και αυτό οφείλεται στην κοινή μας επιδίωξη για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η «Άλκηστις», ήταν το πρώτο σας συν-συγγραφικό εγχείρημα, όχι μόνο ως βιβλίο αλλά και ως θεατρική παράσταση που ανέβηκε μόλις φέτος τον Ιούνιο με τίτλο «Η Άλκηστις…αλλιώς», στο ανοιχτό θέατρο Βεΐκου, με επιτυχία. Ήταν ετούτα, βιβλίο και θεατρικό, οι στόχοι σας, και πώς νιώθετε που επιτεύχθηκαν;

ΔΒ: Απαντώ μέσα από τη δική μου προσωπική αίσθηση, πως κάθε φορά που καταφέρνω αυτό που δημιουργώ να είναι άξιο να μοιραστεί με τον κόσμο, με κάνει χαρούμενο και μου χαρίζει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσω. Άλλωστε είναι το στοίχημα κάθε φορά να καταφέρω το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο συνεργατικό κομμάτι τώρα με τη Λευκοθέα, είμαι σίγουρος πως και οι δύο δουλειές μας: «Άλκηστις» και «Αγνοδίκη», είναι εξαιρετικές γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά και επίπονα.

ΛΜΓ: Η «Άλκηστις» έκανε πρεμιέρα στο ανοιχτό θέατρο Βεΐκου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη και από Σεπτέμβρη θα συνεχίσουμε με μερικές ακόμη παραστάσεις σε διάφορα θέατρα της Αττικής. Θα επιδιώξουμε να ανεβάσουμε και την Αγνοδίκη, όπως και όλα όσα έργα μας, ακολουθήσουν. Τώρα σε σχέση με το πώς νιώθουμε, προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ένας διαρκής αγώνας που δεν αφήνει περιθώρεια εφησυχασμού.

Όλη αυτή η πρόσφατη αλλά ταυτόχρονα σοβαρή πορεία των δύο θεατρικών σας έργων, σας ανοίγει δρόμο προς κάποια κατεύθυνση που θα θέλετε να ακολουθήσετε στο μέλλον εκτός της θεατρικής γραφής;

ΛΜΓ: Όσον αφορά τη συνεργασία μας είμαστε αφοσιωμένοι στη θεατρική γραφή. Σε ατομικό επίπεδο ο καθένας μας ακολουθεί τον δικό του ξεχωριστό δρόμο.

ΔΒ: Ο καθένας μας στην προσωπική συγγραφική του δημιουργία ακολουθεί τις εμπνεύσεις του και συνεχίζει τη δυναμική του πορεία απρόσκοπτα. Κλείνοντας να τονίσω πως η συνεργασία μας βασίζεται σε υγιείς βάσεις γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι καλό και μας χαροποιεί δίνοντας μας την ώθηση να συνεχίσουμε.

Τι ετοιμάζετε τώρα;

ΛΜΓ: Το επόμενο μας έργο πρόκειται να είναι τραγωδία. Είναι ένα ακόμα στοίχημα που έχουμε βάλει με τους εαυτούς μας.

ΔΒ: Έχουμε βρει το θέμα, όμως είναι πρώιμο να αποκαλύψουμε ακόμη κάτι σχετικό. Πάντως, βρισκόμαστε στο στάδιο οργάνωσης της μυθοπλασίας. Σύντομα θα ξεκινήσουμε πάλι δουλειά.

Σας ευχαριστώ για την όμορφη επικοινωνία μας.

ΛΜΓ – ΔΒ: Εμείς…

136 εξώφυλλο 1

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This